Press "Enter" to skip to content

Roolipelitiedotuksen lukijakyselyn tulokset

Roolipelitiedotus järjesti heinäkuussa lukijakyselyn, jossa vastaajien kesken arvottiin muutama lahjakortti. Arpaonni suosi Juhoa Orimattilasta ja Willeä Hämeenlinnasta. Onnittelut heille!

Seuraavassa käydään läpi lyhyen lukijakyselyn tuloksia. Suurin huomio on kehitysehdotuksissa, koska viime kädessä niitä varten koko kysely järjestettiin.

Kuinka usein luetaan?

Lukijakyselyyn tuli neljän viikon aikana heinä-elokuussa yhteensä 30 vastausta. Odotukseni olivat korkeammalla, koska Roolipelitiedotuksella on laajasti lukijakuntaa eikä kysely uuvuttanut pituudellaan. Lämpimät kiitokset kuitenkin kaikille osallistuneille! On tärkeää saada palautetta, jotta toimintaa voidaan kehittää yhteisölle mieluisaan suuntaan.

Ensimmäiset kysymykset koskivat sitä, kuinka usein väki lukee Roolipelitiedotusta – sekä tätä verkkosivustoa että Facebook-sivua. Verkkosivuston osalta selkeästi suosituin vaihtoehto oli “kuukausittain”, mutta jopa viidennes vastaajista oli valinnut “viikoittain”-vaihtoehdon. Se oli iloinen tulos, koska Roolipelitiedotusta ei päivitetä säännöllisesti joka viikko. Niinpä luulen monen käyttävän sivustoa myös tiedonhakuun, kuten esimerkiksi roolipeliaktiivien omien blogien seuraamiseen (ks. Blogosfääri).

Heinäkuussa Roolipelitiedotuksen Facebook-sivuilla uutisoitiin mm. James Raggin ämpärikampanjasta.

Facebook-sivun seuraamistiheys jakoi vastaajia: valtaosa (53 %) ei seuraa sitä lainkaan, mutta kolmannes seuraa sitä viikoittain. Tämä on vähän sääli, koska Roolipelitiedotuksen Facebook-sivulla on oma toimituskuntansa, joka laatii sinne 2-3 pikku-uutista kuukaudessa eikä pelkästään vain tiedota verkkosivuston puolella julkaistuista artikkeleista. Jos siis haluaa aivan uunituoreimmat ropeuutiset, niin kannattaa ilman muuta pistää Roolipelitiedotuksen Facebook-sivu seurantaan. Sivu on julkinen, eli se on luettavissa ilman Facebook-käyttäjätiliäkin.

Miksi luetaan?

ANKH:n suunnittelijan Pasi Janhusen haastattelu on yksi Roolipelitiedotuksen luetuimpia artikkeleita. Klikkaa kuvasta nähdäksesi koko artikkelin.
Vastaajien mukaan syyt Roolipelitiedotuksen lukemiseen ovat luonnollisesti se, mitä sivusto tarjoaa: uutisia roolipeliskenestä meiltä ja muualta. Etenkin kotimaiset roolipelitapahtumat ja -julkaisut kiinnostavat, mikä on tietysti ymmärrettävää. Kansainväliset uutiset ovat tyypillisesti yhteenvetoja ja tiivistelmiä muilla verkkosivuilla jo julkaistuista teksteistä, jotka on verrattain helppo itsekin löytää verkkohaulla. Sen sijaan kotimaisessa kentässä tieto on vaikeasti saavutettavissa. Suomalaista roolipeliskeneä koskevat uutiset ovat niitä, joita Roolipelitiedotuksessa kirjoitetaan itse eniten eikä vain referoida olemassa olevia lähteitä.

Muutamissa vastauksissa nostettiin esille myös Roolipelitiedotuksen perustietosivut (ks. yläreunan pudotusvalikot). Aloittelijoita oli palvellut mm. Roolipeliharrastuksen aloittaminen -sivu. Roolipeliharrastuksen vaikein osuus tuntuu edelleen olevan peliseuran löytäminen, joten kaikki apuvälineet, kuten esimerkiksi lista roolipeliyhdistyksistä, ovat kaivattuja.

Uutiskoosteiden lisäksi suosittua sisältöä ovat Facebook-keskusteluiden aiheita summaavat Skenessä puhutaan -artikkelit sekä haastattelut, joissa erilaiset roolipeliharrastajat pääsevät itse ääneen. Ilokseni myös juhlavuoden kuukausittaiset valmisseikkailut keräsivät kannatusta. Ne ovat kyllä luettuja artikkeleita, mutta ennen lukijakyselyä niistä ei ollut tullut juurikaan palautetta.

Mitä pitäisi kehittää?

Kehittämisehdotukset ovat tärkeitä, koska valtaosa Roolipelitiedotukseen pistetystä ajasta menee sisällöntuottamiseen. On hyödyllistä, että joku katsoo kokonaisuutta vähän kauempaa ja kertoo, miltä se näyttää vastaanottajan näkökulmasta.

Peliarvosteluja ja mielipidekirjoituksia

Muutamassa palautteessa pyydettiin jatkossa enemmän peliarvosteluja etenkin uusista kotimaisista roolipeleistä. Myös mielipidekirjoituksia sopivan kiistanalaisista aiheista toivottiin. Peliarvostelujen haastavin puoli on siinä, että ne ovat aika työläitä: peliä pitäisi ehtiä pelata ainakin pari kertaa, jotta voisi sanoa jotain siitä, miten sääntöteksti muuttuu pelisisällöksi. Ennen kaikkea nämä ovat kuitenkin sellaisia aiheita, joissa roolipeliblogi Loki tekee jo hyvää jälkeä (ks. lista Lokin peliarvosteluista). Pidän parempana, että voimavarat käytetään eri asioiden tekemiseen, jolloin voimme kattaa yhdessä enemmän.

Sivustolla suunnistaminen

Lisää kuvia, selkeämpi ulkoasu, parempi sisällönjaottelu ja discord-serveri saivat kaikki mainintoja. Näille pyritään tekemään jotain sitä mukaa, kun hyviä ratkaisuja löydetään. Sisällönjaottelun osalta lisäsin nyt aluksi “artikkeleiden aihevalikoima” -listan etusivun oikean palstan yläreunaan, mutta on totta, ettei se edelleenkään auta löytämään vaikkapa larppaamista käsitteleviä artikkeleita. Omaa Discord-serveriä Roolipelitiedotuksella ei ole, mutta sillä on oma kanavansa osana Suomen roolipeliseuran Discord-serveriä. Sinne löytää tiensä tästä linkistä.

Muitakin pelejä kuin iänikuinen D&D

Näyttelijät Joe Manganiello ja Deborah Ann Woll ovat julkkis-pelinjohtajia. Kuva: Nerdvana
Eräässä palautteessa toivottiin, että Roolipelitiedotuksen uutisissa käsiteltäisiin muitakin kuin vain pelkkää Dungeons & Dragons -peliä. Ulkomaisten pelien kohdalla huomio on kohdistunut peleihin ilmiöinä; paria poikkeusta lukuun ottamatta Roolipelitiedotuksessa ei esimerkiksi ole tiedotettu ulkomaisten pelien uusista julkaisuista. Koska D&D on viime aikoina ollut toistuvasti esillä valtamediassa, on siitä tullut kirjoitettua usein Roolipelitiedotukseenkin. Yritetään kuitenkin jatkossa löytää artikkeleita muistakin peleistä.

Asenteellisuutta vähemmälle

Parissa vastauksessa todettiin, että kirjoittajan asenne aihetta kohtaan näkyy tekstistä läpi huonolla tavalla. Olen omissa teksteissäni pyrkinyt neutraaliin sävyyn, mutta selvästikin sanavalintoja ja ilmaisuja on jatkossa hyvä seurata tarkemmin. Laittakaa toki artikkelikommentilla palautetta, jos tällaista huomaatte: minun on helpompi korjata kirjoittamistani, kun tiedän missä kohtaa meni pieleen.

Toisaalla puolestaan nimenomaan pyydettiin iskevämpää otsikointia iltapäivälehtien tapaan. Sitä toivetta ei pystyttäne täyttämään, koska yritän luotsata Roolipelitiedotusta nimenomaan neutraaliin suuntaan. Skenemme aktiivisten toimijoiden piiri on lopulta aika pieni, joten revittely herättää äkkiä pahaa verta. Omassa henkilökohtaisessa blogissa voi vuodattaa vapaammin, jos sellaiselle tarvetta on.

Lisää kirjoittajia

“Isompi toimittajakunta voisi olla hyvä pitkällä aikavälillä, sekä monipuolisempien näkökulmien että kirjoitustyylin puolesta, että jatkuvuuden kannalta.”

Olen täysin samaa mieltä. Löytyisipä vielä niitä tekijöitäkin: päätoimittajan hakuun ei ole tullut vastauksia.

Tästä eteenpäin

Kiitoksia vielä kaikille palautetta antaneille! Edelleen olemme kuulolla, jos jotain tuli mieleen. Viesti kulkee laittamalla alta kommenttia tai jos on jotain pidempää tai yksityisempää, niin Yhteydenotot-sivulta löytyy palautelomake.

Kuten yltä näkyy, joihinkin palautteen kohtiin pyrin vaikuttamaan lähiaikoina. Kaikki vastaukset kuitenkin talletetaan seuraavaa päätoimittajaa varten, jotta hänellä on valmis lista siitä, mikä Roolipelitiedotuksessa vielä kaipaa kohentamista.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.