Press "Enter" to skip to content

Käytäntöjä

S.K 15.6.2019, päivitetty 24.1.2021

Roolipelitiedotus perustettiin 2009 ja kymmenessä vuodessa tulee koettua monenlaisia enemmän ja vähemmän toimivia käytäntöjä. Tähän on koottu hyväksi havaittuja vinkkejä ja toimintatapoja. Sivua päivitetään aina kulloisenkin päätoimittajan linjauksen mukaiseksi.

Käyttäjille

Roolipelitiedotukselle voi lähettää mm. palautetta, kuvamateriaalia ja juttuvinkkejä. Parhaiten toimituksen saa kiinni sähköpostilla, tai yhteydenottolomakkeella. RPT:llä on myös oma FaceBook –sivu, jota kannattaa seurata saadakseen ajankohtaiset roolipeliuutiset tietoonsa nopeasti ja helposti yhdestä paikasta.

Luemme mielellämme yhteisön kommentteja. Useimpia Roolipelitiedotuksen artikkeleita voi kommentoida jättämällä sanottavansa sähköpostin ja nimen/nimimerkin kera niiden alle. Kaikki kommentit hyväksytään manuaalisesti spämmin välttämiseksi. Ethän vaikeuta toimituksen työtä asiattomuuksilla.

Roolipelitiedotuksen artikkeleita saa jakaa haluamissaan palveluissa ja asiayhteyksissä, Suomen lain mukaisesti. Linkit ovat lyhyitä ja luettavia; siis erittäin some -ystävällisiä.

Kaikki kuva- ja tekstimateriaali sivustolla on tekijöiden omaa, eikä sitä sovi ottaa omaan käyttöön ilman asianmukaista lupaa. Kaikki tekijänoikeudenalainen materiaali on selvästi merkattu sivustolla.

Toimituskuntaan etsitään jatkuvasti uusia kasvoja, jotka toisivat mukanaan uusia näkemyksiä ja erilaisia vahvuuksia. Roolipelitiedotuksen toimittajana saat näkyvyyttä sinua kiinnostaville asioille ja pääset vaikuttamaan siihen, millaisia asioita alustalla painotetaan jatkossa.

Myös vierailevat toimittajat ovat tervetulleita. Lähetä yksittäinen artikkelisi sähköpostilla tai yhteydenottolomakkeen kautta, niin teemme tarvittavat toimitukselliset toimenpiteet ja ilmoitamme sinulle linkin kera, kun tekstisi julkaistaan.

Toimituskunnalle

Artikkelin voi nimetä haluamallaan tavalla, kuitenkin siten, että tekstin aihe kuvaa sen sisältöä. Haastattelut eivät tarvitse otsikkoa.

Roolipelitiedotukseen ovat tervetulleita mm. roolipelikulttuuria pohtivat artikkelit, tapahtumista kertovat jutut, sekä skenen toimijoiden haastattelut.

Jollet halua itse hoitaa artikkelin muotoilua, linkitystä ym. tai olet epävarma oikeinkirjoituksesta, voit pyytää apua muulta toimitukselta. Tarkoitus on pitää osallistumisen kynnys matalana.

Päätoimittaja hoitaa vierailevien toimittajien juttujen toimittamisen. Ne julkaistaan erillisen vierailija –tunnuksen kautta ja jutun yhteydessä mainitaan tekijän antama nimi/nimimerkki.

Kerrothan muotoilijalle, jollet halua, että juttuun liitetään kuvituskuvaa, etenkin, jos juttusi ei sisällä lainkaan kuvitusta.

Oikeinkirjoituksen ja yhtenäisen muotoilun lisäksi on syytä kiinnittää huomiota kategorisointiin, jotta juttu löytää yleisönsä vielä etusivulta pudottuaankin. Artikkelit liitetään 2-3 sopivimpaan kategoriaan. Jos juttu ei tunnu sopivan mihinkään, se liitetään ‘Juoruilu’ -kategoriaan.

Lisäksi jutulla olisi hyvä olla muutama asianmukainen tagi. Voit valita sopivat tagit usein käytettyjen listalta, ja/tai kirjoittaa niitä itse. Tagejä voi valita käytännössä loputtomasti, mutta pysytellään siinä kymmenen tienoilla, jottei mene epäsiistiksi.

Jotkut jutut listataan suoraan myös arkistoon. On päätoimittajan tehtävä päättää, mitkä jutut ovat tärkeitä, tai riittävän ajattomia staattiseen listaukseen. Kaikki haastattelut listataan tänne.