Press "Enter" to skip to content

Blogosfääri

S.K 13.10.2009, päivitetty 1.1.2020

Miksi kannattaa lukea roolipeliblogeja?

Toisten pelaajien ajatuksiin tutustuminen on avartavaa. Roolipelaamistaitoja ei voi syventää muutoin kuin harjoituksen ja pohdiskelun kautta. Juuri pohdiskelussa muiden pelaajien kokemukset ja ajatukset ovat arvokkaita.

Kyse on myös luontaisen uteliaisuuden tyydyttämisestä. Mitä roolipelaajat ajattelevat pelihahmoon eläytymisestä? Miten toiset pelaavat Dungeons & Dragonsia? Oliko jossain joku roolipelitapahtuma tai -julkaisu, josta et itse tiedä mitään? Roolipeliskenestä ei voi tietää muutoin kuin toisten juttuja kuuntelemalla, koska skene on kaikkien roolipelaajien touhuilut.

Listalla on mukana myös muita harrastuspelien (hobby games) blogeja, joissa käsitellään esimerkiksi lautapelejä tai miniatyyripeliharrastusta. Nämä ovat historiallisesti olleet lähellä roolipeliskeneä ja harrastuspiireissä on edelleen paljon päällekkäisyyttä.

Harrastusblogi elää harrastuksen myötä. Jos ei ole hetkeen ehtinyt roolipelaamaan, voi kirjoittava asiakin loppua aika pian. Kirjoittaja on kuitenkin ehtinyt blogata hyvinkin kiinnostavista asioista ennen päivitysten loppumista. Siksi pidän lopetetut blogit kalmistossa, josta voi käydä kaivelemassa hyviä ideoita ja kiinnostavaa luettavaa. Sammuneiden blogien siirtäminen omalle alisivulleen selkiyttää myös blogosfääriä.

Miksi kannattaa kirjoittaa omaa peliblogia?

Analogisten eli ei-elektronisten pelien pelikulttuuri on lähtökohtaisesti pirstaleista. Kiinnekohtina ovat vain pelimateriaalien tekstit, jotka kehottavat soveltamaan ja muokkaamaan niitä mielensä mukaan. Pelitavat ja -käytänteet vaihtelevat suuresti peliporukasta toiseen. Niinpä jokainen kuvaus tai pohdinta omasta pelaamisesta ja peliharrastuksesta noin laajemminkin on arvokas ja sopii mukaan moniääniseen joukkoon.

Kun maastamme tällä hetkellä puuttuu valtakunnallinen harrastuspelejä käsittelevä pelilehti, omia ajatuksiaan roolipelaamisesta voi levittää toisille parhaiten blogin välityksellä. Blogissa voi myös keskittyä juuri niihin itseä kiinnostaviin aiheisiin laajassa pelikulttuurissa ilman pelkoa siitä, että täyttää yhteistä lehteä marginaalisella aiheella. Internetin takia blogin levikki on käytännössä kaikki nettiä käyttävät ihmiset, joten kyllä sieltä aina joku löytyy, joka on kiinnostunut juuri samoista asioista.

Suomalaisten kirjoittamia harrastepeliblogeja

Englanninkielinen blogi

Suomenkielinen blogi

Tapahtuman, seuran tai projektin blogi

Muu kuin roolipeliblogi

Adventures Beyond Space-Time
Miska Fredmanin omasta blogista löytyy eritoten Fredmanin piirtämiä pohjapiirustuskarttoja, jollaisille monessa pelipöydissä löytyy käyttöä.
Astraterra
Miska Fredmanin projektiblogissa kehitellään lapsille suunnattua Astraterra-roolipeliä. Tarjolla on pohdintaa pelisuunnittelusta ja lisämateriaalia itse peliin.
Burger’s Notebook
Ville Vuorelan blogi, josta löytää tietoa Burger Gamesin julkaisuista ja roolipeliskenen tapahtumien tulista kommentointia.
Dawn of the Lead
Mikko Meriläinen kertoo blogissaan miniatyyriharrastuksestaan ja etenkin miniatyyrien maalaamista.
Efemeros
Sami Koposen Efemeros-projektin blogissa juttua roolipelien julkaisemisesta ja pelitekstien merkityksestä ropekulttuurissa.
Epellarp
Tampereella toimivan ropeyhdistyksen blogi. Teksteissä pohditaan maanläheisesti yhdistyksen parissa pelattuja pelejä, viime aikoina etenkin larppeja.
Hopeakettu
Harvoja chatroolipelaamiseen keskittyneitä blogeja, joissa käsitellään erityisesti chatroolipelin luomista ja pelinjohtamista.
Jaakko Stenros
Pelitutkija Jaakko Stenros kirjoittaa blogissaan roolipeleistä ja roolipelaamisesta yleensä akateemisen tutkimuksen näkökulmasta.
Jarec’s Blög
Simo Kolehmainen jakaa blogissaan kuvia miniatyyrimaalaustöistään ja pelimaastojen tekemisestä.
Janne Kemppi
Janne Kemppi on käsitellyt blogissaan roolipelisuunnittelua Michael Sellarsin pelisuunnitteluoppaan avulla.
Juhana Pettersson
Kuten nimestä voi päätellä, Juhana Pettersson kertoo blogissaan tuoreimmista roolipeliaiheisista projekteistaan ja ajatuksistaan.
Knights in the North
Jos kaipaat sekalaista D&D-materiaalia, kuten karttoja ja kulttikuvauksia, kannattaa tutustua tähän useamman tekijän yhteiseen blogiin.
Limun ropellukset
Tämä on “Facebookissa alkunsa saaneen (virtuaali)roolipeliporukan kampanjaportaali”. Mainio lähde vanhan koulukunnan D&D-pelaamisesta kiinnostuneille.
Loki
Roolipeliaiheinen verkkolehti sekä lifestyleblogi. Vakiokirjoittajien lisäksi avoin myös muiden halukkaiden teksteille.
Maalattuja hahmoja
Tuomo Laineen toinen blogi, johon hän kirjoittaa peliraporttejaan, kertoo miniatyyrimaalauksesta ja kommentoi peliharrastusta noin muutoinkin.
Myrskyn sankarit
Mike Pohjola julkaisi kesällä 2013 lastenroolipelin nimeltä Myrskyn sankarit. Blogi kertoo pelin kuulumisia ja tarjoaa maistiaisia.
Myrtinlehti
Myrtti Lehtinen kertoo blogissaan järjestämästään indentiteettiä käsittelevästä queerfeministisestä liveroolipelisarjasta.
Mythopoeia
Sami Koposen blogin roolipelimerkinnät ovat keskittyneet tarinankerronnan muotoihin ja ryhmädynamiikan analysointiin.
Notes From Pavis
Hannu Kokon blogi, johon hän on koonnut runsaasti hyödyllisiä työkaluja RuneQuest 6:n pelaamiseen ja tietoa Gloranthasta.
Nörttitytöt
Tässä erinomaisesti päätoimitetussa yhteisöblogissa käsitellään naisnäkökulmasta koko viihteen kenttää, myös roolipelejä. Suosittelen kaikille.
Ovia tuntemattomaan
Eemeli Tombergin kirjoittama kampanjaraportti, jossa seurataan Fudge-systeemillä pelattavan Planescape-kampanjan edistymistä.
Pelikryptan blogi
Porilaisen pelikaupan blogi, jossa uutisoidaan usein uusista myyntiin tulevista tuotteista sekä alennuskampanjoista.
Pohjoismaisen roolipelaamisen seura
Yhdistyksen tavoitteena on “edistää pohjoismaisen ja eurooppalaisen roolipelikulttuurin tuntemusta Suomessa”. Blogi toimi yhdistyksen tiedotuskanavana.
Porin Pöytäpeliseura
Poriin perustettiin yhdistys ei-elektronisten pelien pelaajien yhteensaattamiseksi. Toimintaa yhteistyökumppaneiden kanssa on runsaasti.
Pöydällä
Oonan ja Kristianin blogi, jossa he arvioivat lautapelejä mutta kirjoittavat ajoittain myös muusta lautapelaamiseen liittyvästä.
Redemund’s Guildblog
Tällä nuorella blogilla on ollut kiivas julkaisutahti heti alusta alkaen. Aki Vainio ja muut Tampereen sankarit ovat pohtineet roolipelaamisen kiemuroita oikein urakalla.
Ropeblogi
Tommi Branderin blogissa käsitellään etenkin vanhan koulukunnan D&D-pelaamista analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti.
Ropecon
Ropecon on Suomen suurin roolipelitapahtuma (noin 4000 kävijää), jossa muutkin ei-elektroniset pelit ovat mukana. Blogissa käsitellään pääasiassa tapahtumaa itseään.
Seikkailijoiden kilta
Tuomo Laine julkaisi fantasiaroolipelinsä kesällä 2017. Blogissa on tietoa pelin syntyvaiheista ja etenkin pelimaailman kehittämisestä.
Sumpin mukana
Salossa toimiva lauta- ja miniatyyripeliyhdistys kirjoittaa blogiin tekemisistään. Viime aikoina painopiste ainakin blogin puolella on ollut miniatyyripeleissä.
Todellisuuspako
Kai ja Annika Saarton yhteisblogi, joka keskittyy ennen muuta lautapelikulttuuriin ja lautapeliskeneen. Suosittelen.
Vankityrmiä & Louhikäärmeitä
Jonas Mustosen Dungeons & Dragons -peliä käsittelevä blogi. Blogaukset koskevat usein perinteistä luolakomppaamista.
Ville Yli-Knuutila
Tekijänsä mukaan nimetty blogi kertoo miehen omista havainnoista ja kokemuksista roolipelien saralla. Odotettavissa on myös kaikenlaista ladattavaa ropemateriaalia.
Vitnessii, Vätnessii ja Vilosofiaa
Krisse Tuominen kertoo blogissaan viimeaikaisia ajatuksiaan roolipeleistä ja -pelaamisesta käytännöllisesti ja maanläheisesti.
War Head
Blogia tekee War Head -tiimi, jotka pitävät miniatyyreihin keskittynyttä pelikauppaa ja -tilaa Poromagian liikkeessä. Blogissa on paljon ottelutuloksia.
Worlds in a Handful of Dice
Paizon markkinapolitiikat ovat olleet hyvin edustettuina Jukka Särkijärven merkinnöissä. Nykyään tarjolla on myös juttua miehen omista pelikokemuksista.