Press "Enter" to skip to content

Dominaria tulee taas!

Magic: the Gathering -keräilykorttipeli täyttää kuluvan vuoden elokuussa 25 vuotta. Muutama päivä takaperin ilmestyneessä uusimmassa lisäosassa palataankin takaisin Dominariaan, paikkaan josta pelin tarina aikanaan alkoi.

Juhlavuoden kunniaksi myös pelin alkuperäinen suunnittelija Richard Garfield oli mukana suunnitteluprosessissa ensimmäistä kertaa sitten alkuperäisen Innistrad-setin. Vanhaan tuttuun maailmaan paluu tarkoittaa myös sitä, että setissä nähdään monia Magicin klassikko-sankareita, kuten Karn, Jhoira, Teferi tai Jaya Ballard. Viime vuosina kovaa puskettu Gatewatchkin näyttäytyy, tai ainakin se mitä siitä on jäljellä.

Dominaria Key Art
Jhoira ja kaverit. Lähde: Art of Magic: the Gathering / Tyler Jacobson

Vanhaa ja uutta

Vaikka julkaisijana toimivan Wizards of the Coast -firman möhläilyistä johtuen (ks. julkaisijan blogaus aiheesta) noin puolet Dominarian korteista paljastuikin jo reippaasti ennen tarkoitettua julkaisupäivämäärää, on setti saanut innostuneen vastaanoton pelaajien keskuudessa. Erityisesti pidempään pelanneita odottaa mukava yllätys, sillä setissä nähdään paljon tuttuja kasvoja ja sitäkin enemmän viittauksia menneeseen. Nostalgialla siis ratsastetaan, ja historia on myös mekaanisesti oleellisessa roolissa. Setti on pullollaan mitä moninaisempia legendoja ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. EDH-formaatin pelaajia ihan hemmotellaan.

Historic on Dominariassa ensimmäistä kertaa esiintyvä täysin uusi pelitermi, jonka sateenvarjon alle mahtuvat niin kaikki legendaariset permanentit, artefaktit kuin myös setissä esitellyt Sagatkin. Saga on upouusi enchantmenttien alatyyppi, jonka tarkoituksena on mallintaa tarinaa, jolla on selkeä alku- ja päätepiste. Näitähän riittää Magicin rikkaassa historiassa: Gerrardin seikkailut Weatherlightin kanssa, Jääkausi, Veljesten sota…

Time of Ice
Esimerkki Saga-kortista. Keksi sille, joka tunnistaa kaikki kortin Ice Age -viittaukset. Lähde: WotC / Magic: the Gathering

Dominariassa onkin paljon historicin kanssa tavalla tai toisella vuorovaikuttavia kortteja, esimerkkinä pitkään toivottu sinipunainen artefakti-komentajaksi sopiva Jhoira, Weatherlight Captain, joka historic-kortin pelattuasi nostaa kortteja. Ensimmäistä kertaa esitellään myös Legendary sorcery -kortit, voimakkaat loitsut, jotka voidaan pelata vain ja ainoastaan silloin kun pöydässä on jo legendary creature tai planeswalker. Myös vanha tuttu kicker-mekaniikka tekee paluun. Dominaria-setti toi mukanaan myös muutaman kappaleen sääntömuutoksia, joista merkittävin lienee planeswalkereiden uudelleenohjaussäännöstä luopuminen.

Uusi aloittelijaystävällinen pelitapa

Uuden setin myötä Wizards of the Coast lanseeraa myös täysin uuden formaatin, Brawlin. Siinä pelataan 60-kortin singleton-pakalla, jonka väri-identiteettiä ja muutenkin luonnetta ohjastaa komentaja samaan tapaan kuin EDH:ssa. Formaatissa on sama korttipooli kuin standardissa ja sen odotetaankin toimivan hyvänä kasuaalina pelimuotona aloitteleville pelaajille, joita EDH saattaisi kiinnostaa, mutta joita sen iso korttivalikoima voi hivenen hirvittää.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.