Press "Enter" to skip to content

Skenaario: Matka varjoihin

Roolipelitiedotus juhlistaa 10. toimintavuottaan ja sen kunniaksi sivustolla julkaistaan joka kuukausi roolipeliskenaario tai minipeli (ks. lisätietoa projektista). Marraskuun julkaisuna on Tilly Ingeborg Furun suunnittelema duettoroolipeli Matka varjoihin (lataa PDF tästä). Suurkiitokset Tillylle!

Teoksen syntytarina

Kuten muidenkin juhlavuoden pelijulkaisujen kohdalla on tehty, haastattelin tekijää pelin ideoinnista ja sen kirjoittamisprosessista.

Mistä sait idean tähän peliin?

Pelissä on ideoita monesta eri lähteestä, mutta tärkeä inspiraatio tuli Elinor Greenbergin kirjasta Borderline, Narcissistic, and Schizoid Adaptations: The Pursuit of Love, Admiration, and Safety, jossa lyhyesti mainitaan tarot-korttien käytöstä apuvälineenä psykoanalyyttisessä terapiassa. Toinen inspiraation kannalta tärkeä teos oli Wolfgang Warschin korttipeli The Mind, jossa pelaajien täytyy järjestää pelissä olevat kortit numerojärjestykseen ilman että he saavat viestiä toisilleen.

Millainen prosessi pelin suunnitteleminen oli?

Suurimman osan pelistä suunnittelin pyörittelemällä peli-ideaa päässäni, ja keksin ja hylkäsin eri mahdollisuuksia toteuttaa peli mekaanisesti. Luultavasti mekaniikkaa voisi hioa vielä elegantimmaksi, kehitysehdotukset tämän suhteen ovat tervetulleita! Ensimmäisen version kirjoitin yhdeltä istumalta.

Mikä oli projektin vaikein vaihe?

Vaikeinta oli pelitestaus, sillä pelin näkökulma on sikäli hiukan poikkeava, että pelissä katsotaan hahmoa osin ikääkuin ulkopuolelta. Tämä näkökulma vaatii metapelaamista ja hiukan totutteluakin.

Psykologista symbolismia

Matka varjoihin ammentaa länsimaisen psykologian klassikoista, kun se kehottaa pelaajia pohtimaan hahmonsa imagoa, kiellettyä varjopuolta sekä tavoiteltavaa yliminää. Tarot-korttien kuvien tulkitseminen jatkaa jungilaisella linjalla ja houkuttelee pelaajia ideoimaan pelisisältöä arkkityyppien avulla.

Matka varjoihin -pelissä on kyse pelihahmon itsetutkiskelusta. Kuva: geralt / Pixabay

Peli itsessään ei jää abstraktiksi symboliikaksi, vaan käyttää psykologisia elementtejään vain pelisisällön keksimisen virikkeenä. Pelin kohtausrakenne kuljettaa ihmissuhteen kriisivaiheesta toiseen, jossa pelaajien pitää miettiä hahmojensa toimintaa ja ajatuksia käytännön tasolla. Pelin rakenne tarjoaa ikään kuin kehikon, joka pelaajien tulee täyttää merkityksillä. Pelattuna Matka varjoihin muistuttaa draamaelokuvaa – tai komediaa (tai kauhua), jos se miellyttää pelaajia enemmän.

Psykologisia teemoja käsitellessään peli tarjoaa myös mahdollisuuden pelaajan omaan itsetutkiskeluun. Koska pelin miljöö on epämääräinen, on pelaajien helppo täydentää puuttuvat kohdat omilla kokemuksillaan maailmasta. Pelillisyys kuitenkin säilyy tarot-korttien tuoman satunnaisuuden vuoksi, kun pelaajat eivät voi täysin hallita pelin tapahtumia. Näin peli ei tule liikaa pelaajien iholle, vaan pysyy käsivarren mitan päässä ja tarjoaa pelaajille vertailukohdan, jota vasten he voivat miettiä itseään ja omia suhteitaan.

Hetki kahdelle

Emily Care Bossin Breaking the Ice (2005) lienee tunnetuimpia duettoroolipelejä. Kuva: Wikipedia
Matka varjoihin on kahden pelaajan roolipeli eli duettopeli. Tämän tyyppiset roolipelit ovat aika harvinaisia, mutta esimerkiksi tänä vuonna Diana Jones -palkinnon voittanut Alex Robertsin Star Crossed on samankaltainen. Monet duettopelit ovat pelaajahahmojen välistä suhdetta käsitteleviä pelejä, mihin ne sopivatkin mainiosti intiiminä pelimuotona. Roolipelissä interaktio tapahtuu tyypillisesti usean eri osanottajan välillä, siinä missä kaksinpeli ohjaa keskittymään vastapelaajaan.

Vaikka kyseessä on kertapeli, on Matka varjoihin -pelissä kuitenkin sen verran muuntelumahdollisuuksia, että samankin kaverin kanssa siitä saa iloa useammaksi kerraksi. Parhaimmillaan duettopelit ovat kuitenkin monen eri ihmisen kanssa pelattuna, kun pelaajien välinen suhde on jokaisella pelikerralla erilainen.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.