Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: tammikuu 2018

Uuden vuoden some-keskusteluissa puhuttiin sekä roolipeliteoriasta että aloittelevan pelinjohtajan vinkeistä, mikä kertoo ihan tasapainoisesta tilanteesta. Blogien puolella laitettiin liikkeelle viestintähaaste, joten saa nähdä, millaisen vaikutuksen se saa aikaan.

Erilaisista pelikokemuksista ja roolipelituotteista

Facebookin Roolipelaajien Suomi -ryhmässä keskustelu jatkui tavalliseen tapaansa vilkkaana. Kuten aiemminkin on käynyt ilmi, toisten kokemuksia kysyvät avaukset tuottavat paljon vastauksia. Alkuvuoteen mahtui myös jonkin verran keskustelua roolipeliteosten kertymisestä hyllyihin ja niihin suhtautumisesta. Huumoriketjut olivat tällä kertaa vähemmistössä.

Roolipelikulttuurin kehittämiseksi

Blogosfäärin puolelta löytyy Tuomo Laineen viime vuonna julkaiseman Seikkailijoiden killan arvio. Nörttitytöiltä on viime vuosien aikana ilmestynyt neljä roolipeliarviota (em. lisäksi Sotakarjut, Hood sekä Astraterran lisäosat Otus Mekanikus ja Mutkia matkassa), joten heidän blogiaan kannattaa pitää silmällä jatkossakin. Peliesittelystä oli kyse myös Lokin artikkelissa Ikuiset pelimekaniikat, jossa esiteltiin ansiokkaasti Ikuiset-larpissa käytettyjä erilaisia tekniikoita juonen ohjaamiseksi ja oikean tunnelman nostattamiseksi.

Roolipelikulttuuria laajemmin käsittelivät Jaana Takalo ja Outi Mussalo, jotka lanseerasivat kohteliaampaan some-keskusteluun ja muuhun viestintään tähtäävän viestintähaasteen. Haaste on suunnattu etenkin larppipiireihin ja perustuu larppaajien keskuudessa tehtyyn kyselyyn. Kyselyssä viestinnän isoksi ongelmaksi nostettiin kriittisen palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen, ja kyllähän Suomi Larp -FB-ryhmän kärkevät sanakäänteet ovat näkyneet kaikille ryhmää seuraaville. Haasteeseen voi kuitenkin osallistua jokainen omalta kohdaltaan, vaikkei larppaaja olisikaan. Toinen roolipelikulttuuria koskeva blogaus tuli Aki Vainiolta, joka peräänkuulutti parempia roolipeliarvosteluja. Vainion mukaan arvioissa päädytään usein vain esittelemään pelin teknisiä ominaisuuksia ja kuvaamaan sen sääntöjärjestelmää. Parempaa kritiikkiä syntyisi kuitenkin siitä, jos arvostelija kertoisi pelin päämääristä ja siitä, mitä sen eri osat tuovat pelin kokonaisuuteen.

Roolipelaamisen sisarharrastusten osalta kerrotaan vielä, että Pöllökarhut eli Porin pöytäpeliseura julkaisi blogissaan taannoisen miniatyyrimaalauskilpailun tuomaripalautteet. Artikkelin ohessa on kuvat kustakin kilpailutyöstä, mutta informatiivisinta on lukea, millaisiin asioihin tuomarit kiinnittivät huomiotaan. Tällaiset artikkelit auttavat itse kutakin kehittymään paremmaksi maalaajaksi. Anna-Leena Korpijärvi puolestaan kirjoitti Nörttityttöihin Elder Dragon Highlanderista, Magic: the Gathering -keräilykorttipelin yhdestä formaatista. Kyseisessä pelimuodossa pakkojen kokoonpano on hieman erilainen ja kestopisteitä on enemmän, joten pelit ovat pidempiä. Artikkelissa kerrotaan esittelyn lisäksi myös siitä, missä kyseistä formaattia pääsee kokeilemaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.