Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: joulukuu 2018

Facebook-keskusteluja käytiin joulukuussa totutusti hieman vähemmän, mutta vastaavasti blogien puolelta löytyi runsaasti kiinnostavaa asiaa mm. vanhoista roolipeleistä ja pelikelpoista lähdemateriaalia.

Roolipelihistoriaa ja joululahjoja

Aiempien vuosien tapaan joululahjojen käsittelyketju sekä uuteen vuoteen kohdistuvat toiveet keräsivät hyvin osallistujia. Näiden lisäksi joulukuussa keskusteltiin myös roolipeliharrastuksen aloittamisesta ja fantasiamaailmojen suhteesta muihin genreihin. Monipuolisia ja kiinnostavia aiheita siis, vaikka viestiketjujen määrä sinänsä jäikin joulukiireiden vuoksi vähäiseksi.

Nopat olivat tänäkin vuonna suosituin ropelahjaidea. Kuva: Pixabay

Kaikki skenestä

Joulukuun blogauksista löytyi runsaasti lueskeltavaa joulunpyhiksi. Kokonaisuus oli aika hyvä läpileikkaus roolipelikulttuuriimme: oli peliarvioita, pelimateriaalia ja tekstejä pelikokemuksista. Laitoin mukaan myös muutaman hyvän tekstin miniatyyri- ja lautapeliharrastuksen puolelta. Tekstit ovat julkaisujärjestyksessä nuorimmasta alkaen, paitsi että saman kirjoittajan tekstit on koottu saman otsikon alle luku-urakan selkiyttämiseksi.

  • Lautapeliharrastaja Kai Saarto arvioi viime aikoina suosituiksi tulleita pakohuone-lautapelejä ja antoi omat suosituksensa.
  • Mike Pohjola nosti Lokin artikkelissa esille Pelaajabarometri-tutkimuksen antamat luvut roolipelaamisesta ja totesi, että jos 1,5 % vastaajista on roolipeliharrastajia, niin koko väestön tasolla se tarkoittaa 80 000 henkeä. Tämä herätti Facebook-keskustelijoissa varsin paljon epäilyjä (lue täältä ja täältä) ja lopulta artikkelissa haastateltu pelitutkija Frans Mayrä totesi, että kritiikki on perusteltua ja että kyseinen artikkeli “oikoo mutkia”. Artikkelin tietoihin lupailtiin oikaisua, joten ehkä sellainen vielä nähdään.
  • Porin Pöytäpeliseuran maalauskilpailuun osallistui 22 työtä, joista tuomaristo löysi voittajan yksimielisesti. Yhdistyksen blogista löytyvät kuvat ja tuomariston palautteet.
  • Knights in the North -blogia kirjoittava Ari-Matti Piippo julkaisi joulukuussa monen kirjoittajan yhteisen sienilähdeteoksen, jumaluuden suunnittelulomakkeen, minikokoisen kaupunkilähdeteoksen ja Joni Kestin piirtämän linnan kartan. Materiaali on kirjoitettu vanhan koulukunnan D&D:a kumartavalle Dungeon Crawl Classics -systeemille, mutta ideoitahan tuosta voi poimia moneen muuhunkin seikkailuun.
  • Lokin toisessa artikkelissa Miika Säynevirta raportoi onnistuneesta saksalaisesta Demeter-larpista, jossa pääsi purjehtimaan Itämerellä synkissä tunnelmissa.
  • Wille Ruotsalainen testasi Mike Pohjolan sooloroolipelin Sinä vuonna 1918 ja totesi Lokin artikkelissa, että se on “monikäyttöisin ja dramaattisin valitse oma seikkailusi -kirja, joita on tullut vastaan”.
  • Todellisuuspako-lautapeliblogin toinen kirjoittaja Annika Saarto kertoi blogauksessaan miten hän on seurannut kiinnostustaan lautapelityypistä toiseen.
  • Niklas Nylund jatkaa ei-englanninkielisten roolipelien parissa. Ruotsinkielisten pelien sijaan tällä kertaa blogin syyniin päätyi Saksassa suosittu Das Schwarze Auge.
Sieniukot ovat vain yksi Knights in the North -porukan sienilähdeteoksen esittelemä idea. Kuva: Joni Kesti

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.