Facebook-keskusteluja käytiin joulukuussa totutusti hieman vähemmän, mutta vastaavasti blogien puolelta löytyi runsaasti kiinnostavaa asiaa mm. vanhoista roolipeleistä ja pelikelpoista lähdemateriaalia.
Roolipelihistoriaa ja joululahjoja
Aiempien vuosien tapaan joululahjojen käsittelyketju sekä uuteen vuoteen kohdistuvat toiveet keräsivät hyvin osallistujia. Näiden lisäksi joulukuussa keskusteltiin myös roolipeliharrastuksen aloittamisesta ja fantasiamaailmojen suhteesta muihin genreihin. Monipuolisia ja kiinnostavia aiheita siis, vaikka viestiketjujen määrä sinänsä jäikin joulukiireiden vuoksi vähäiseksi.
- Roolipelejä natsien kukistamisesta: 18 peliä löytyi tähänkin tarpeeseen. Achtung! Cthulhu taisi saada eniten mainintoja.
- Miten päädyitte roolipelien pariin: Vastauksia kertyi yli sata, joten ketjusta löytyy monenlaista kokemusta. Ehkä tyypillisin lienee lapsena aloittaminen, sitten pitkän tauon pitäminen ja kolmikymppisenä takaisin pelien pariin etsiytyminen.
- Kommentoi GIF-tiedostolla, mitä hahmoa haluaisit pelata seuraavaksi: Kun ei tarvinnut muuta kuin lätkäistä joku kiva minianimaatio, syntyi joulukuun suosituin viestiketju.
- Miksi fantasiamaailmojen teknologiakehitys on pysähtynyt keskiajalle: Runsaasti osanottoa keränneessä keskustelussa taikuuden helppokäyttöisyys ja suuret mullistukset esitettiin perusteluina. Moni ei myöskään odota fantasiamaailmalta realistista historiallista kehitystä.
- Mikä termi kuvaa kaikkia älyllisiä humanoidilajeja: Ihmiskunta-termi viittaa vain ihmisiin, joten kaikki fantasiamaailman kansakunnat voi kattaa termillä “kuolevaiset”, “vapaat kansat”, “tietoiset olennot”, “väki”, “keisarin alamaiset” tai fantasiamaailman nimen mukaan (esim. gloranthalaiset).
- Pelinjohtajan kirjoittamisjumin (writer’s block) selättäminen: Neuvoksi kehotettiin etsimään inspiraatiota muista taidemuodoista (kirjallisuus, elokuvat, musiikki), kirjoittamaan jotain muuta peliin liittyvää, hyödyntämään pelaajien ideoita ja satunnaistaulukoita sekä ammentamaan pelaajahahmojen taustoista ja aikaisempien tapahtumien seurauksista.
- Roolipelijoululahjat: Noppia ja sääntökirjoja, pääsääntöisesti itse hankittuja.
- Supersankarit eeppisessä fantasiassa: Salainen henkilöllisyys ja motivaatio maailman parantamiseen, eipä keskustelussa juuri muuta eroa löydetty supersankareiden ja perusseikkailijoiden välillä.
- Roolipeliaiheisia uudenvuodenlupauksia: Pääsääntöisesti pelinjohtamista ja uusien pelien tekemistä. Näillä se skene menee eteenpäin!

Kaikki skenestä
Joulukuun blogauksista löytyi runsaasti lueskeltavaa joulunpyhiksi. Kokonaisuus oli aika hyvä läpileikkaus roolipelikulttuuriimme: oli peliarvioita, pelimateriaalia ja tekstejä pelikokemuksista. Laitoin mukaan myös muutaman hyvän tekstin miniatyyri- ja lautapeliharrastuksen puolelta. Tekstit ovat julkaisujärjestyksessä nuorimmasta alkaen, paitsi että saman kirjoittajan tekstit on koottu saman otsikon alle luku-urakan selkiyttämiseksi.
- Lautapeliharrastaja Kai Saarto arvioi viime aikoina suosituiksi tulleita pakohuone-lautapelejä ja antoi omat suosituksensa.
- Mike Pohjola nosti Lokin artikkelissa esille Pelaajabarometri-tutkimuksen antamat luvut roolipelaamisesta ja totesi, että jos 1,5 % vastaajista on roolipeliharrastajia, niin koko väestön tasolla se tarkoittaa 80 000 henkeä. Tämä herätti Facebook-keskustelijoissa varsin paljon epäilyjä (lue täältä ja täältä) ja lopulta artikkelissa haastateltu pelitutkija Frans Mayrä totesi, että kritiikki on perusteltua ja että kyseinen artikkeli “oikoo mutkia”. Artikkelin tietoihin lupailtiin oikaisua, joten ehkä sellainen vielä nähdään.
- Porin Pöytäpeliseuran maalauskilpailuun osallistui 22 työtä, joista tuomaristo löysi voittajan yksimielisesti. Yhdistyksen blogista löytyvät kuvat ja tuomariston palautteet.
- Knights in the North -blogia kirjoittava Ari-Matti Piippo julkaisi joulukuussa monen kirjoittajan yhteisen sienilähdeteoksen, jumaluuden suunnittelulomakkeen, minikokoisen kaupunkilähdeteoksen ja Joni Kestin piirtämän linnan kartan. Materiaali on kirjoitettu vanhan koulukunnan D&D:a kumartavalle Dungeon Crawl Classics -systeemille, mutta ideoitahan tuosta voi poimia moneen muuhunkin seikkailuun.
- Lokin toisessa artikkelissa Miika Säynevirta raportoi onnistuneesta saksalaisesta Demeter-larpista, jossa pääsi purjehtimaan Itämerellä synkissä tunnelmissa.
- Wille Ruotsalainen testasi Mike Pohjolan sooloroolipelin Sinä vuonna 1918 ja totesi Lokin artikkelissa, että se on “monikäyttöisin ja dramaattisin valitse oma seikkailusi -kirja, joita on tullut vastaan”.
- Todellisuuspako-lautapeliblogin toinen kirjoittaja Annika Saarto kertoi blogauksessaan miten hän on seurannut kiinnostustaan lautapelityypistä toiseen.
- Niklas Nylund jatkaa ei-englanninkielisten roolipelien parissa. Ruotsinkielisten pelien sijaan tällä kertaa blogin syyniin päätyi Saksassa suosittu Das Schwarze Auge.

Be First to Comment