Press "Enter" to skip to content

Uutissähkeitä kotimaisesta skenestä

Hieman hiljaisemman alkuvuoden jälkeen helmikuun lopulla uutisia tuntui olevan vallan runsaasti. Kokosin tähän blogaukseen sekalaisen joukon ajankohtaisia aiheita kotimaisesta skenestä: joukkorahoitusprojekteja, pelimahdollisuuksia, uusia harrasteryhmiä ja uusi verkkokauppa.

Tšernobyl suuntaa maailmalle

Suomenkielisen alkuperäisversion kansi.
Juhana Pettersson julkaisi vuonna 2016 Tšernobyl, rakastettuni -nimeä kantavan roolipelin. Peli käsittelee ydinonnettomuusalueella sijaitsevalla suljetulla vyöhykkeellä asuvaa yhteisöä, joka toimii rikollisten viimeisenä turvapaikkana. Nyt pelistä on syntymässä joukkorahoituksen voimin englanninkielinen käännös. Kampanja-aikaa on jäljellä vielä kuukausi, mutta tarvittava tuhannen euron potti on jo saatu kokoon.

Käännösjulkaisujen osalta Pettersson ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Miehen edellinen peli, Ikuisuuden laakso, käännettiin aikanaan sekä tanskaksi (Evighedens Dal, 2011) että englanniksi (Valley of Eternity, 2012) (ks. RPG Geek -sivuston tietosivu). Silloin Pettersson teki yhteistyötä ulkomaisten julkaisijoiden kanssa, mutta ainakaan rahoituskampanjassa ei kerrota, että tällä kertaa mukana olisi muita toimijoita. Pettersson on tehnyt siinä määrin kansainvälisiä projekteja, että hänen nimensä epäilemättä riittää herättämään kiinnostusta peliä kohtaan.

Roolipeliä yläkoululaisille Porissa

Pöllökarhut eli Porin pöytäpeliseura kertoi blogissaan, että Porin kaupunginkirjaston tiloissa järjestetään roolipeli-iltoja. Illat on tarkoitettu 6.-9. luokkalaisille ja niissä pääsee järjestäjän ilmoituksen mukaan “kokeilemaan lautaroolipelejä”, mikä saattaisi tarkoittaa Descentin ja Castle Ravenloftin kaltaisia lautapelejä. Keskiviikkoisia roolipeli-iltoja on järjestetty helmikuun puolivälistä alkaen ja vielä niitä on muutama jäljellä maaliskuun puolella. Kannattaa siis käydä katsastamassa, jos satut kuulumaan kohderyhmään ja seikkailet Porin suunnalla.

Mainiointa tässä on se, että taustaorganisaatioksi kerrotaan Porin kaupunginkirjaston lisäksi Porin lastenkulttuurikeskuksen Kärkikerhot. Näiden kärkikerhojen tarkoituksena on tutustuttaa koululaisia erilaisiin taidemuotoihin kunkin taiteenalan ammattilaisten ohjaamina. Vaikka nämä roolipeli-illat eivät ole varsinainen kärkikerho (ne järjestetään kouluilla), on ilo nähdä että lauta- ja roolipelit ovat kuitenkin päässeet asialistalle mukaan.

Suomen roolipeliseura etsii aktiiveja

Viime kesänä perustettu Suomen roolipeliseura ilmoittaa verkkosivuillaan hakevansa sihteeriä ja tiedottajaa. Tehtävänkuvaukset ovat sitä mitä odottaisikin, sihteerillä kokouspöytäkirjojen tekemistä ja tiedottajalla puolestaan SRS:n Facebook-sivusta huolehtimista.

Roolipelitiedotushan on tätä nykyä SRS:n alaisuudessa tai sen kanssa yhteistyössä toimiva projekti. SRS:lla on kuitenkin paljon muutakin toimintaa ja olemme keskustelleet, että näistä voisi hyvinkin tulla uutisjuttuja Roolipelitiedotukseen joskus tulevaisuudessa.

Loki etsii tukijoita

Roolipeliblogi Lokin ylläpitokustannukset on tähän mennessä maksettu tekijöiden pussista, joten tiimi lähti hakemaan ulkoista rahoitusta. Sopivaksi keinoksi katsottiin joukkorahoitus. Patreon-palvelussa toimiva rahoitusprojekti tarjoaa tukijoilleen Ropeconissa tehtävää podcastia sekä kutsuja vuosijuhlaan.

Patreonin kautta Loki saikin toivomansa perusrahoituksen nopeasti kasaan. On kuitenkin hieman yllättävää, että vaikka Lokin Facebook-sivulla on 500 seuraajaa, on Patreon-kampanjaan osallistunut vain 17 henkilöä. Kampanja on tosin ollut pystyssä vasta kaksi vuorokautta, joten toivomme tukijoiden määrän kasvavan jatkossa tasaiseen tahtiin.

Kalevalaisia roolipeliseikkailuita

Tätä kylää vaivaa kurjuuden henki.

Kurjuutta kummempaa on Wille Ruotsalaisen viimeisin Roudan maa -seikkailu, jonka hän on julkaissut Mihku-sivustolla. Skenaariossa Läskelän kylässä kärsitään isäntämiehen raskasmielisyydestä, joka saa hänet kohtelemaan läheisiään kaltoin – verityöhönkin on jo päädytty. Ruotsalainen on julkaissut Mihkussa viimeisen puolen vuoden mittaan useita muitakin Roudan maahan sijoittuvia skenaarioita. Ne perustuvat tyypillisesti jonkin kylän, perhekunnan tai muun yhteisön sisäiseen ongelmaan.

Wille Ruotsalainen julkaisi kalevalaista Suomea käsittelevän Roudan maa -roolipelilähdeteoksen ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Vuonna 2016 hän julkaisi pelistä uuden laajennetun version, joka pelisääntöjen lisäämisen myötä oli kasvanut kokonaiseksi roolipeliksi. Peliä on saatavilla Mihkun kirjakaupan kautta.

Pelitutkimuksen luentoja videolla

Centre of Excellence in Game Culture Studies järjestää Pelitutkimus Suomessa 2018 -luentosarjan, jossa käsitellään pelaamista ja pelikulttuuria erilaisista näkökulmista. Tarjolla on asiaa mm. peleistä kulttuurina, pelien ja transmedian suhteesta ja sukupuolen merkityksestä pelikulttuurissa. Yksitoista luentoa järjestetään Tampereella, Jyväskylässä ja Porissa, mutta kaikki on kätevästi nähtävissä netissä ensin suoratoistona ja myöhemmin Youtubessa.

Vaikka luennoitsijat ovat kaikki pelitutkijoita ja tekijät toivovat, että luentoja käytettäisiin pelialan opetuksessa, on esitysten sävy kuitenkin maanläheinen. Akateemista kapulakieltä ei siis tarvitse pelätä, joten jos aihe kiinnostaa, niin hankkiudu paikan päälle tai näytön äärelle. Ensimmäiset luennot pidettiin helmikuussa ja ne ovat jo nähtävissä sarjan YouTube-kanavalla. Viimeiset puhujat ovat äänessä huhtikuun puolivälissä eli kokonaisuus lienee verkossa tallessa huhtikuun loppuun mennessä. Tarkempi aikataulu, paikat ja linkit löytyvät tästä.

Uusia Facebook-ryhmiä

Roolipelaajien Suomi ja Suomi Larp -ryhmät ovat kotimaisen roolipeliskenen suurimmat kohtaamispaikat verkossa. Niinpä on luontevaa, että näistä kohtaamisista syntyy uusia ryhmiä, kun samanmieliset löytävät toisensa.

PK-seudun larppaajat sekä Tampereen seudun larppaajat ovat nimensä mukaisesti alueellisia ryhmiä larppaajille. Molemmissa on jo yli 150 jäsentä, joten jos harrastaa larppaamista noilla tienoilla, kannattaa epäilemättä verkostoitua muiden paikallisten asianharrastajien kanssa. Roolipelaajien Suoli puolestaan on ryhmä roolipelihuumorille, jossa saa jakaa hauskimmat roolipelimeemit muidenkin iloksi. Jäseniä on kertynyt nopeasti yli 200, joten eiköhän sieltä löydy jotain naurettavaa itse kullekin.

Uusi kotimainen pelikauppa

Pelipeikko on vuodenvaiheessa toimintansa aloittanut turkulainen verkkokauppa, joka keskittyy hyviin uutuuslautapeleihin. Verkkokaupan puoli näyttää toimivan, mutta muuten verkkosivut ovat vielä työn alla. Onneksi kaupanpitäjää haastateltiin Todellisuuspako-blogissa, jossa hän kertoo kaupan perustamisen syistä ja toiminnasta. Pelipeikko näyttää olevan oiva valinta, jos haluaa saada uudet lautapelit hyppysiinsä mahdollisimman nopeasti joutumatta maksamaan joskus korkeiksikin koituvia ulkomaisia toimituskuluja.

Blogosfäärin siivousta

Lopuksi vielä mainittakoon, että päivitin hieman tuota Blogosfääriä eli roolipeliblogien luetteloa: muutama hiljentynyt blogi on poissa ja pari uutta liittyi joukkoon. Listalla on jo aiemminkin ollut muuta kuin roolipelaamista käsitteleviä blogeja, mutta erotin ne nyt omalla väritunnuksellaan. Harrastuspeleillä (hobby games) on kuitenkin siinä määrin sekä historiallista yhteenkuuluvuutta että päällekkäisyyttä harrastajakunnassa, että katsoin parhaaksi huomioida nekin roolipelien rinnalla. Jos tuo violetti tunnusväri alkaa joskus valtaamaan liikaa alaa Blogosfääristä, niin harkitaan tilannetta sitten uudelleen.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.