
Huutelin taannoisessa blogauksessa uusia tyyppejä mukaan tekemään Roolipelitiedotuksesta entistä parempaa ja Mikko Iivonen tarttuikin toimeen. Olen itse pitkän linjan pöytäroolipeliharrastaja, joten ns. “roolipelaamisen lieveilmiöt” eli miniatyyri- ja keräilykorttipelit ovat itselleni vieraita ja siksi niistä on myös vaikea kirjoittaa. Iivonen paikkasi tässä kohti ja kirjoitti katsauksen Warhammer 40K -miniatyyripelin uusimpaan laitokseen.
Odotukset korkealla, Games Workshopista huolimatta
Games Workshopin suositun Warhammer 40,000 -miniatyyripelin kahdeksas laitos julkaistiin 17. kesäkuuta 2017. Tapaus jäi minulta huomaamatta, sillä olen omat warhammer-harrastamiseni lopettanut jo vuoden 2008 tienoilla. Uteliaisuuttani päätin kuitenkin tutustua Warhammer 40K:n uusimpaan versioon vähän tarkemmin. Warhammer Fantasy Roleplay (2. laitos) ja Warhammer 40,000: Rogue Trader RPG ovat kuuluneet pöytäpeliporukkani suosikkeihin jo niiden julkaisusta lähtien. Usein näiden pelien ohessa keskustelu on kääntynyt myös niiden miniatyyripelijuuriin ja niiden nykytilaan.
Aika usein keskustelumme Warhammer 40K-miniatyyripelistä on ollut Games Workshopin mollaamista. Joskus Games Workshopia on kutsuttukin meidän pöydässä miniatyyripelimaailman Ubisoftiksi tai Electronic Artsiksi. Monille vanhoille harrastajille on ollut kova paikka nähdä mitä säännöille on tehty ja kuinka pelin maailma on vähitellen vääristynyt heidän mielestään miltei tunnistamattomaksi. Suuremmankin pelaajakunnan mukaan WH40K:n kuudes (v. 2012) ja seitsemäs (v. 2014) laitos olivat pelin huonoimmat. Uudesta kahdeksannesta sääntölaitoksesta odotettiin kauan kaivattua pelastusta pelille, joka on ollut olemassa jo vuodesta 1987.
Säännöt virtaviivaisemmiksi
Pelisääntöjen kohdalla päivän sana on yksinkertaistaminen ja selkeyttäminen. Warhammer 40,000:sta on pyritty tekemään mahdollisimman helposti lähestyttävä ja nopeasti pelattava peli ja kuulemieni arvioiden mukaan tässä on onnistuttu varsin hyvin. Sääntöjä on tasapainotettu ja niin sanotuista “universaaleista erikoissäännöistä” on luovuttu. Nyt kaikilla yksiköillä on omat ainutlaatuiset taitonsa ja temppunsa. Nopanheitto on pysynyt sisällöllisesti samanlaisena (heitä osumaheitto ja haavoitusheitto ja vastustaja heittää suojaako panssari jne…), joskin nopanheiton määrä tuntuu hieman lisääntyneen erityisesti uudistettujen asesääntöjen johdosta.
Vanhoille harrastajille ei ole luultavasti lainkaan hankalaa päivittää osaamisensa uusiin sääntöihin. Täysin uusillekin harrastajille pelin oleellisimmat säännöt ja konseptit aukeavat helposti parilla demopelillä. Uusin sääntölaitos ei näytä jäävän vain hienosäädön tasolle, vaan Games Workshop on yrittänyt rakentaa uudet säännöt pelaajilta saamansa palautteen perusteella. Lukemieni ja kuulemieni arvioiden perusteella (ks. esim. Eric Tonjesin arvio) uusin laitos saattaa olla paras sitten neljännen, erityisesti mitä tulee tasapainottamiseen, selkeisiin sääntöihin ja helppoon pelattavuuteen.
Ihmiskunnan sota vailla loppua
Warhammer 40,000 tunnetaan tunnuslauseestaan “In the grim darkness of the far future there is only war” (suom. “Synkässä ja kaukaisessa tulevaisuudessa on vain sotaa”) ja tämä pitää hyvin vahvasti paikkansa edelleen. Vuonna 2015 lopetetun Warhammer Fantasy Battle -miniatyyripelin kaltaista kaiken tuhoavaa sotaa ei ole vielä koettu, mutta maailma on silti pahassa pulassa: Ihmiskunta yrittää taistella kaaoksenpalvojien ja demonien loputonta armeijaa vastaan samalla kun kaikki muut galaksia asuttavat avaruusolennot taistelevat omia sotiaan.
Uusimman laitoksen maailmanrakentaminen keskittyy lähinnä ihmiskunnan ja kaaoksen voimien väliseen kamppailuun. Muut armeijat ja ryhmittymät on jätetty taka-alalle tai suorastaan ohitettu miltei kokonaan. Kun katson pelin maailmaa nyt ja vertaan sitä vajaan kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, niin tuntuu siltä kuin olisin siirtynyt paitsi sääntölaitoksesta seuraavaan niin myös aivan uuteen pelimaailmaan. Toisaalta on hyvä että peli on kehittynyt vuosien varrella, mutta valitettavasti se on tehty monimuotoisuuden kustannuksella.
On totta että Space Marine -figut myyvät enemmän kuin muut tuotteet yhteensä, joten bisneksen kannalta on järkevää keskittyä siihen armeijaan joka myy eniten. Samalla on kuitenkin menetetty jotain pelin alkuperäisestä vetovoimasta. Tai näin ainakin silloin kun kysytään vanhoilta faneilta – uusille harrastajille nykyinen kahdeksas sääntölaitos on paras mahdollisuus pitkään aikaan siirtyä WH40K-harrastuksen pariin.
[…] tiimiin ilmoittautui Mikko Iivonen, joka on jo laatinut artikkelit Warhammer 40K -miniatyyripelin uusimmasta laitoksesta sekä Bundle of Holding […]
[…] vuonna julkaistua Warhammer 40,000 -miniatyyripelin uusinta laitoksta (ks. Roolipelitiedotuksen artikkeli pelistä), niin GW:lla näyttäisi menevän todella […]