Press "Enter" to skip to content

Valocon, Ropecon ja roolipelikysely

Valocon-tapahtuma järjestetään pääsiäisenä, Ropeconin ohjelmahaku on avattu, roolipelikyselyssä selvitetään pelattuja pelejä ja Ropeskene kaipaa moderaattoreita.

Jyväskylään pelien äärelle

Tämän vuoden Valocon on järjestyksessään jo neljäs.

Pelaamiseen keskittyvä Valocon-tapahtuma järjestetään tänäkin vuonna tuttuun tapaan Jyväskylässä Kortepohjassa. Tällä kertaa tapahtuma tosin järjestetään alkuvuoden sijaan keväämmällä eli pääsiäisenä (30.3.-1.4.). Valoconissa pöytäroolipelit ovat pääosassa, mutta nyt myös lautapelit on nostettu mukaan ohjelmistoon. Tapahtuman täsmällisempi ohjelma on vapaaehtoisten järjestäjien varassa; tapahtuma tarjoaa vain puitteet pelipöydän ääreen kokoontumiselle.

Vaikka Valoconissa ei ole ruokailumahdollisuutta, tapahtumapaikalta eli kerhotila Lillukasta löytyy pieni keittiö, jossa voi kokkailla ja säilyttää eväitä. Majoituspuoli sen sijaan on conikävijöiden omalla vastuulla: pelipaikalla ei voi yöpyä. Kauempaa saapuvat voivat kysellä yösijaa paikallisilta asianharrastajilta tapahtuman Facebook-sivun kautta.

Ropeconin ohjelmahaku avattu

Skeneaktiivien vapaaehtoistyön myötä syntyy myös Ropecon, joten nyt on aika kantaa kortensa kekoon. Viimeinen ilmoittautumispäivä ohjelmanjärjestäjäksi on 8. huhtikuuta, eli aikaa suunnitelmien laatimiselle on vajaa kuukausi. Ohjeistuksessa ei ole tapahtunut muutoksia edellisvuosiin verrattuna eli tuosta vain ilmoittautumaan. Myös pelinjohtajahaku on avattu, muuta siinä ilmoittautumisaikaa on 30. kesäkuuta saakka.

Edellisvuosien tapaan tänäkin vuonna järjestetään Skenaariokilpailu, joka on parasta aikaa käynnissä. Skenaario pitää lähettää kisaan viimeistään 1. kesäkuuta, eli pelisuunnitteluaikaa on huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Arviointiperusteet ovat pääosin tuttuja, mutta tällä kertaa skenaario saa olla korkeintaan viiden sivun mittainen ja sen tulee olla pelattavissa 3-4 pelaajalla pelinjohtajan lisäksi. Näiden reunaehtojen lisäksi tuomaristo arvioi kilpailuehdokkaita “pelattavuuden, inspiroivuuden ja elämä & yhteisö -vuositeemojen luovan käytön” perusteella.

Arvointiperusteet ovat kieltämättä epämääräisiä, mutta ei tuomarointiprosessi ole aiempinakaan vuosina ollut läpinäkyvää. Ja ehkä ihan hyvä niin: ei taiteen arvioinnissa yleensäkään tavata käyttää mitään selkeitä mittareita. Lisäksi roolipeliskenemme on siinä määrin pirstaleinen, että olisi ylipäänsä vaikea hahmottaa yleisesti hyväksyttyä “hyvän” roolipelin tunnusmerkistöä. Skenaariokisa innoittaa väkeä suunnittelemaan minipelejä, joista parhaat ovat todellisia helmiä. Ne ovat viime vuosien aikana tuottaneet huomattavan tuoreita lähestymistapoja kotimaiseen roolipelisuunnitteluun ja tässä suhteessa Skenaariokisa on tärkeä tekijä kotimaisessa skenessämme.

Mitä pelasit viimeisen vuoden aikana?

Joonas Laakso luotsaa julkaisuprojektia, jonka tavoitteena on julkaista Ropeconissa kotimaisen roolipelaamisen vuosikirja. Tämän Roolipelikronikaksi nimetyn teoksen sisällöstä ei ole vielä tihkunut paljoakaan tietoja, mutta ainakin yksi artikkeli tulee käsittelemään sitä, mitä pelejä suomalaiset asianharrastajat ovat pelanneet viimeisen 12 kuukauden aikana. Asian selvittämiseen on perustettu avoin kysely, johon vastaaminen tosin vaatii kirjautumisen google-tilillä. Kysely on auki vielä huhtikuun ajan.

Mukava piirre tuossa kyselyssä on, että vastaamisen jälkeen näkee, mitä muut ovat vastanneet samoihin kysymyksiin. Tämä ei rajoitu edes siihen, mitä väki vastasi ennen omaa osanottoasi, vaan tiedot päivittyvät senkin jälkeen. Tällä hetkellä kyselyyn on vastannut 261 henkeä, joista valtaosa on pitkän linjan ropeharrastajia. Pelaamiaan pelejä saa kyselyssä ilmoittaa avoimen kohdan kautta, eli lopullista kattausta ei vielä näy. Se on kuitenkin selvää, että Dungeons & Dragons -pelin 5. laitos on selvästi suosituin (57 % vastaajista on kertonut pelanneensa sitä viimeisen vuoden aikana) ja Pathfinder tulee seuraavana (28 % vastaajista). Aiemmissa kyselyissä kotikutoiset ja omatekoiset pelit ovat saaneet laajaa kannatusta, mutta tämä asia selvinnee vasta kun kyselyn avoimen kohdan vastaukset analysoidaan.

Moderaattoriksi ropetusfoorumille

Vuoden 2016 lopulla perustettu Ropeskene-foorumi on tarkoitettu keskustelualustaksi kaikille tekstipohjaisia roolipelejä pelaaville. Kyseiselle sivustolle onkin kertynyt runsaan vuoden aikana mukavasti keskusteluja mm. K18-peleistä, erilaisista roolipelien genreistä ja taisteluiden pelaamisesta. Tekstipohjainen roolipelaaminen tahtoo usein jäädä näkymättömiin, koska yksittäiset pelit ovat vain osallistujien nähtävissä, mutta kyseinen foorumi on tuonut pelikulttuuria hyvin esille.

Foorumia on alusta asti vaivannut moderaattorien vähäinen määrä. Kyseisellä foorumilla moderaattorin tärkein tehtävä on siis huolehtia erilaisten pelimainosten ajankohtaisuudesta eikä niinkään siistiä keskustelukulttuuria. Jälkimmäinen tehtävä on osoitettu valvoja-roolin hoidettavaksi. Tällä hetkellä ylläpitäjä on kiinni muissa kiireissä ja moderaattorien puute on tuntuva, joten kaikenlaisia ylläpidon avustajia kaivataan. Jos tuntuu, että tämä on sinun juttusi, niin tuosta löytyy lisätietoa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.