Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: syyskuu 2017

Tässäpä jälleen tuttua koostetta eniten somekeskustelua herättäneistä aiheista sekä viime aikojen kiinnostavimmat blogaukset.

Trollauksesta ja kulttuurisensitiivisyydestä

Erilaiset pelaamiseen liittyvien vinkkien kyseleminen oli tälläkin kertaa kärkisijalla, mutta keskustelua käytiin myös monista roolipelaamiseen liittyvistä tavoista. Ajankohtaista aihettakin käsiteltiin, kun keskusteltiin kulttuurin omimisesta roolipelikulttuurin näkökulmasta.

Sikasotilaita ja kulttuurikohtaamisia

Blogien puolella on tarjolla peliesittelyitä, pelinkehitystä sekä larppaamista ulkomailla ja lasten kanssa. Koska hyviä blogauksia on tällä kertaa vähän enemmän, ryhmittelen niitä käsiteltyjen aihepiirien mukaan.

Viime kesän Ropeconista on kulunut vasta reilut pari kuukautta, joten tapahtumassa julkaissut pelit ovat vielä tuoreita. Usein kestää aikansa, ennen kuin pelitestauksen jälkeen pääsee kirjoittamaan varsinaista arviota. Laitoin tähän samaan listaan myös tekeillä olevien pelien kuulumisia tekijöiltään.

  • Hirviösirkusta ja putoilevia kiviä: Sami Lunnamo esittelee Lokissa Ville Vuorelan Kirottu kirjaPraedor-lähdeteoksen.
  • Ihmisenä sian vaatteissa: Nörttityttöjen blogissa julkaistiin Nea Similän arvio Miska Fredmanin Sotakarjuista.
  • Blades in the Dark: Vaikka kyseinen peli ei olekaan kotimainen, niin se on tuore ja siihen on viitattu useissa roolipelikeskusteluissa. Hyvä siis, että Niklas Nylund kirjoitti kokemuksistaan pelin parissa.
  • Terveisiä Traconista: Miska Fredman blogasi itse Astraterra-pelinsä toisen laitoksen kehitystyöstä.
  • Out of My System: Ville Vuorela julkaisi Crimson Rovers -pelin betaversion jo vuonna 2013, mutta kirjoittaa nyt kehitystyön tuloksena syntyneen pelimaailman historiaa auki.

Larppaamisen puolella hiljan julkaistuissa blogauksissa on käsitelty erilaisten kulttuurien kohtaamista. Asiaan vaikuttaa tietysti paitsi erilaiset pelaajat ja pelitilanteet, niin myös se, että pöytäpelaamisen termein ilmaistuna larpit ovat ikään kuin kotitekoisia kertapelejä. Tämä tekee larppikulttuurista tavallaan monimuotoisempaa kuin Dungeons & Dragonsin hallitsema pöytäpelikulttuuri.

  • Larppivinkit ulkomaille: Koska nykyään on vallan tavallista käydä kokemassa Keski-Euroopan isoja larppeja, voi Markus Montolan Lokissa julkaistusta artikkelista voi olla hyötyä ulkomaille suuntaaville.
  • Larpin ja satuseikkailun välimaastossa: Aino Haavisto kirjoitti Nörttityttöjen blogiin peliraportin teinien kesäleirillä järjestämästään Paossa-larpista.
  • Kulttuurinen lainaaminen larpeissa: Koska larpeissa pelataan kehollisesti, pelit ovat usein puolijulkisia ja harrastajakuntaan kuuluu muitakin kuin valkoisia heteromiehiä, on ajankohtainen aihe kulttuurisesta approriaatiosta tarjonnut keskusteltavaa. Sonja Pöllänen avaa blogauksessaan asian eri puolia.

Mainittakoon vielä lopuksi kahdesta roolipelaamista sivuavasta kisasta. Mikko Kallion luotsaama hirviönsuunnittelukilpailu on edennyt viimeiseen vaiheeseensa, jossa äänestetään voittajaa viiden finalistin joukosta. Voittajaehdokkaat ja äänestyslinkki löytyvät tästä ja äänestysaika päättyy 16. lokakuuta.

Porin pöytäpeliseura puolestaan on julistanut miniatyyrimaalauskilpailun, jossa palkintojen lisäksi jaetaan myös kirjallista palautetta maalaustyöstä. Kisailmoituksessa puhutaan “satakunnan kovimman maalaajan” löytämisestä, mutta tuskin mikään estää osallistumasta jostain vähän kauempaakin. Korkeintaan se, että kilpailuun osallistuvat työt pitää tuoda Pelikryptalle 23.-30.11. välisenä aikana voi aiheuttaa ylimääräisiä haasteita kauempana Porista eläville miniatyyrimaalausmestareille.

2 Comments

  1. Jonir Jonir 12.10.2017

    Vannon että kysymykseni Choppan suomennoksesta ei ollut tarkoitus herättää näin kiivasta (ja huvittavaa) keskustelua…

  2. […] Larp) ja skenetyyppien blogeista (ks. Blogosfääri). Osa blogauksista tulikin käsiteltyä jo viime kuun koosteessa, mutta tähänkin riitti vielä pari roolipeliarviota. Facebook-keskusteluissa puolestaan etsittiin […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.