Press "Enter" to skip to content

Game Över 2022

Game Över on Lahden kaupunginkirjaston ja Nuorisopalveluiden yhdessä järjestämä kokoperheen pelitapahtuma Peliviikolla. Tänä vuonna lauantaina 12.11. pääkirjastolla järjestetyn yksipäiväisen tapahtuman ohjelmassa oli pöytäroolipelejä, konsolipelejä, eriaisia lautapelejä ja figumaalausta. Game Övereitä on järjestetty Lahdessa jo 14 vuoden ajan.

Kuva: allekirjoittanut

Tapahtuma levittäytyi melko hajanaisesti kirjaston eri osastoille, mikä antoi eri toimintapisteille mukavan hälyttömän toimintaympäristön, mutta toisaalta sai tapahtuman toiminnan uppoamaan aika piiloon. Hajallaan olevia pisteitä ei kuitenkaan tarvinnut etsiskellä omin avuin, vaan kirjaston aulassa päivysti sisäänheittäjiä, ja ohjelmista kaikui niiden alkaessa myös kuulutuksia.

Puuhastelin itse Suomen roolipeliseura ry:n pisteellä, jota varten oli Musiikkiosastolta varattu muutama pöytä. Lahtelaisen SRS-kollegan Jukka Hiltusen kanssa pidimme tunnin mittaisen esitelmän roolipelaamisesta harrastuksena. Erityisesti keskityimme pöytäroolipelaamisen esittelyyn, sillä tältäkin kirjastolta löytyy sääntökirjoja lainattavaksi. Infon jälkeen olimme valmistelleet lyhyitä esittelypelejä, joista peluutettiin lopulta vain yksi, mutta peliä ilmaantui seuraamaan useampia uteliaita. Ehkä tilausta olisikin ollut nimenomaan näytösluontoiselle pelille?

Viereisessä huoneessa Praedoria peluuttanut Ville Vuorela sai myös pidempään peliinsä pelaajien lisäksi katsojia. Praedor varmasti kiinnosti siksikin, että Petri Hiltusen Praedor-sarjakuvat on vastikään koottu muhkeaan, yli 400-sivuiseen teokseen.

SRS:n pisteelle eksyi myös useampia pelivinkkausta kaipaavia pelaajia. Yksi kyseli lapsille sopivia pelejä, toinen halusi kokeilla jotain D&D:tä tarinallisempaa, ja muutamaa kiinnosti pelinjohtamisen saloihin johdattelevat oppaat. Pohdinkin jälkeenpäin, että nyt kun pöytäroolipelaaminen ei enää ole aivan tuntematon marginaali-ilmiö, harrastuksen esittelemisessä voi olla entistä tärkeämpää tarjota laaja valikoima erilaisia roolipelejä, jotta jokainen löytää itselle sopivaa pelattavaa. Pisteellä käytyjen keskustelujen perusteella Dungeons & Dragons pitää Lahdessakin ehdottomasti pintansa, mutta esittelypelinä pelattu Mika Metsätähden Twist and Turn herätti kiinnostusta erilaisuudellaan.

Roolipelien lisäksi tapahtumassa oli pelattavana lautapelejä, Puolenkuun pelit -pelikaupan ständillä pääsi kokeilemaan figumaalausta, ja perinteisiä pöytäpelejä edustivat Lahden shakki ry, sekä Lahden bridgekerho. VR-pelejä ja konsoleita oli myös pelattavana, ja lautapeleistä oli vinkkausta erityisesti pienille lapsille. Nuorisopalvelut toivat tapahtumaan kiinnostavalta kuulostavan Trust Room -konseptin, jota en ehtinyt itse kokeilemaan, mutta jossa kuulemma päästiin digipelien kautta kehittämään yhteistyötä pareittain tai pienissä ryhmissä. Myös pelimusiikkia oli tarjolla kahden eri livebändin soittamana.

Kuva: allekirjoittanut

Tapahtuman aikataulu oli melko täysi, sillä tehokasta peliaikaa oli vain kello 11-15:00 ja kirjasto sulkeutui jo neljältä. Näissä puitteissa kovin pitkiä pelejä ei kannata aloittaakaan, joten oli ihan luontevaa, että tapahtuma keskittyi varsinaisen pelaamisen sijaan harrastuksen esittelemiseen ja pieniin maistiaisiin.

Game Över vaikutti näin ensikertalaisen silmiin mukavalta, hyvin järjestetyltä pieneltä pelitapahtumalta, jossa oli varmasti helppo kenen tahansa tulla tutustumaan erilaisiin peleihin. Mitään yleisöryntäystä ei ainakaan roolipelipisteillä koettu, mutta parikymmentä uteliasta kävi pyörähtämässä SRS:n pisteellä ja Vuorelan Praedor-huoneessa.

Ennakkoon tapahtumasta oli näin ulkopaikkakuntalaisena vaikea löytää tarkempaa tietoa, ja näin mukavaa tapahtumaa kyllä soisi mainostettavan laajemminkin. Tapahtuma tällaisenaan tuntui olevan suunnattu uusille tai satunnaisille pelaajille, ja sillä ajatuksella mekin SRS:n pistettä suunnittelimme. Lahden kokoisessa kaupungissa luulisi kyllä olevan tilausta pienelle varsinaiseen pelaamiseen keskittyvälle tapahtumallekin.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.