Press "Enter" to skip to content

Augmentoitu Alfacon 2020

Suomalaisen pöytäoroolipelaamisen käytäntöjen kehittämiseen keskittyvä Alfacon järjestettiin tänä vuonna Otavan opistolla 14.2.-16.2.2020 ja paikalla workshoppasi 27 osallistujaa. Tämän nyt järjestyksessään neljännen Alfaconin teemana oli vuoden 2020 hengessä “Augmentoidut pelit”. Alfacon on vuodesta 2018 alkaen ollut Suomen roolipeliseura ry:n projekti, joka järjestetään tiiviissä yhteistyössä Otavan Opiston kanssa.

Tämän vuoden conin teema kattoi kaikki erilaiset tavat, joilla roolipelejä muokataan ja parannellaan: sääntömuunnokset, viralliset lisäosat, houserulet, turvamekaniikat, mutta myös musiikin, ääniefektit, miniatyyrit, kartat, wikit ja chatit. Ohjelmassa nähtiin paperinukkeja, neurofysiologisia looppeja, kapellimestarin taitoja, improvisaatioteatteria, ruokaa ja rakkautta. Vakiintuneempina ohjelman osina oli avajaisten Skenekatsaus ja sunnuntai-iltapäivän Projektiporinat, joissa käytiin läpi mitä kaikkia projekteja skenen eri kulmilla on meneillään.  Alfacon 2020 kokemuksia on osallistujien toimesta puinut Wille Ruotsalainen matkakertomuksessa LOKIssa, Tuomas “Ropehiiri” Kuusniemi Ropehiiren kolo -Youtube kanavallaan ja Jukka Hiltunen omassa blogissa jopa kolmen osan verran.

Nyt kun conin antia on siis ehditty jo muutama kuukausi mutustella, on hyvä hetki kysyä pääjärjestäjiltä, eli Petri Leinoselta ja Pekka Hänniseltä, miten he arvioivat conin satoa. Seuraavassa siis Pekan ja Petrin vastauksia kysymyksiin. 

Improvisaatioteatteria roolipelaajille oli ehkä koko conin meluisin työpaja. Välillä tuli jopa hiki!

Miten teidän Alfacon 2020 sujui? Oletteko nyt augmentoituneet aivan uudeksi?

Meni todella hyvin! Paljon uusia juttuja, joilla muokata omia pelejään. On tullut pohdittua mm. pelaajien ja pelinjohtajan roolia pöytäpelisessiossa. Paljon niistä Alfaconissa heränneistä ideoista on myös alkanut löytää tietään omaan pelipöytään, eli teoria on alkanut siirtyä käytäntöön

Paperinukke-mallien upea runway show herätti hilpeyttä ja kiinnostusta myös muiden kuin workshoppaajien mielessä.

Siinä missä useimmissa coneissa pelataan tai luennoidaan uusille harrastajille miten kannattaa pelata, Alfaconissa workshopataan ankarasti aika kokeneiden pelaajien ja pelinjohtajien seurassa. Mikä tällaisen vähän erilaisen conin järjestämisessä oli haastavinta? Ja miten nämä haasteet ratkesi?

Workshopit ovat toivottuna formaattina olleet aikaisempina vuosina hieman jännityksen aihe, mutta tänä vuonna ohjelmajärjestäjät olivat todella kovassa iskussa ja meillä oli tosi hyvä yhdessätekemisen meininki.

Mitkä olivat vuoden 2020 Alfaconin suurimmat onnistumiset teidän mielestänne?

Alfacon on hakenut muotoaan ja nyt tuntui, että aletaan löytää samankaltaisuuksia edellisiin vuosiin nähden. Iso juttu oli kävijöiden keskuudessa syntynyt uusi käsite. Sen sijaa, että Alfaconissa käytävä keskustelu käsittelisi roolipelien mekaniikoja tai roolipeliteoriaa, siellä käsitellään roolipelifilosofiaa.

Minkälaista palautetta olette saaneet 2020 Alfaconista?

Oikein positiivista. Monille kävijöille Alfacon tuntuu olevan vuoden tärkein roolipelitapahtuma. Ohjelma, keskustelut ja ruokailun taso olivat jälleen kerran positiviisen palautteen kärjessä.

Mikä teille tekee Alfaconista Alfaconin? 

Keskustelut samanhenkisten harrastajien kanssa. Alfacon on ainoa paikka, jossa näin monta harrastuksen kehittämisestä kiinnostunutta henkilöä pääsee puhumaan näin pitkään omista hienoista jutuistaan ilman ulkopuolisia häiriöitä.

Suuri urakka on ohi, mitä aiotte seuraavaksi?

Seuraavaksi takaisin pelien pariin! Conin järjestely söi jonkin verran aikaa pelinjohtamiselta ja koska on vuosi 2020, niin tiedossa on uutta Cyberpunkkia! Taustalla puuhaillaan toki myös jo seuraavaa Alfaconia. 

Pääjärjestäjät Pekka Hänninen ja Petri Leinonen olivat täysin homma hallussa heti conin alusta alkaen.

Kiitos vastauksista ja myös hyvästä työstä skenen eteen Petrille ja Pekalle. Vuoden 2021 Alfaconin järjestelyt ovat tosiaan jo pyörähtäneet käyntiin kun seuraavat alfaconiitit valittiin Suomen roolipeliseura ry:n hallituksen kokouksessa jo helmikuussa. Mukana ensi vuoden tiimissä on myös kokemusta tämän vuoden conista, sillä ensi vuoden conin meille järjestää kolmen coniitin konklaavi Tanja Kuusniemi, Sami Kyllönen, sekä Pekka Hänninen. Heidän suunnitelmistaan kuullaan myös Roolipelitiedotuksessa tulevaisuudessa..

Tulevan Alfaconin päivänmäärä on vasta julkistettu, Otavan Opistolla pöhistään pöytäroolipeliharrastuksen kehittämisconin parissa seuraavan kerran 12.-14.2.2021 ja tapahtumalla on jo Facebook-tapahtuma.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.