Press "Enter" to skip to content

Alisivujen päivitystä, syksy 2019

Vuodenkierron verran on kulunut edellisestä Roolipelitiedotuksen tietosivujen päivityksestä, joten saatoin tiedot taas ajantasalle. Pohdiskelin samalla niiden näkökulmaa roolipeliskeneemme.

Blogosfäärin muutoksista

Vanhin kotimainen roolipeliblogi kuuluu Ville Vuorelalle, joka aloitti blogaamisen vuonna 2003. Kuva: Burger Games / Ville Vuorela
Kotimaisten roolipeliblogien kokoaminen yhdeksi listaksi tapahtui Roolipelitiedotuksessa ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Roolipelaaja-lehti oli hiljattain lopettanut, joten moni siirtyi kirjoittamaan ajatuksiaan roolipelaamisesta blogien puolelle. Tämä sai aikaan pienimuotoisen trendin, jossa blogeja syntyi muutaman vuoden aikana runsaasti: vuonna 2013 listalla oli 44 aktiivista blogia.

Vuosien kuluessa blogit ovat menettäneet suosiotaan, mutta eivät ne ole kokonaan kadonneet. Blogosfäärissä on edelleen 36 blogia, joista osa on varsin aktiivisia, kuten Skenessä puhutaan -koosteista on voinut päätellä. Lisäksi valtaosa hiljentyneistä blogeista löytyy edelleen verkosta, mikä on hyvä asia, koska roolipeliharrastuksen luonteen vuoksi vanhat tekstit voivat olla tänä päivänä aivan yhtä hyödyllisiä kuin ilmestyessäänkin. Skenemme historiasta kiinnostuneille blogit ovat tietysti aarreaitta.

Ilmaisia roolipelejä

Pelejä ja lisämateriaali -sivu on pysynyt samanlaisena, mutta linkkien toimivuus on tarkistettu. Sieltä siis löytyvät ilmaiseksi saatavilla olevat kotimaiset roolipelit, mikä toivottavasti madaltaa kynnystä harrastuksen aloittamiseksi. Ilmaisteoksiin on helppo tutustua ja etsiä mieleistään, vaikka sitten lopulta haluaisikin ostaa fyysisen kappaleen pelikäyttöä varten.

Toki suomalaisessa kirjastoverkossakin on vaikuttava valikoima erilaisia roolipelejä, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla kirjaston roolipelivalikoima on pääosin aika vanhaa.

Pelikavereita etsimässä

Roolipelaamiseen tarvitaan muutakin kuin erikoisia noppia. Kuva: Pixabay / adriano7492

Monelle suurin este roolipeliharrastuksen aloittamiselle on pelikaverien puuttuminen. Tätä helpottamaan Roolipeliseuraa-sivulle on koottu lista paikallisista roolipeliyhdistyksistä eri puolilta Suomea. Lisäsin sivulle myös roolipelikaupat, joista moni pyrkii tänä päivänä määrittymään harrastustilaksi, joka tarjoaa pelitarvikkeiden lisäksi myös yhteisöllisyyttä.

Kuten arvata saattaa, yhdistykset ja pelikaupat sijoittuvat Suomen 20 suurimpaan kaupunkiin; pienemmillä paikkakunnilla roolipeliharrastajat ovat harvoin järjestyneet peliporukoita isommiksi ryhmittymiksi. Asiaan voi hakea apua Facebookin Peliseuranhaku (roolipelit, figut, kortit, larp) -ryhmästä, jonka jäsenmäärä on reilun kolmen toimintavuoden aikana kohonnut yli 1500 henkeen. Vastaavankokoista peliseuranvälityspaikkaa skenessämme ei ole aikaisemmin ollut, eli ainakin puitteet ovat kunnossa. Facebook-pohja ei tarjoa mitään työkaluja ilmoitusten ryhmittelyyn ja tekee vanhempien viestien selaamisesta vaikeaa, mutta hakutoiminto sentään löytyy.

Kotimaisia roolipelejä

RuneQuest (suom. 1988) on yksi myydyimmistä suomenkielisistä roolipeleistä. Enää sitä ei kaupoista saa.
Suomi-roolipelit -sivulta löytyy lyhyet esittelyt suomalaisista ja suomeksi käännetyistä roolipeleistä, jotka ovat edelleen saatavilla. Valinnanvaraa on: pelejä on yli 50, eikä luvussa ole mukana lähdeteoksia tai lisäosia.

Listaa tutkimalla selviää sekin, että 2000-luvun taitteessa alkanut kotimaisen roolipelijulkaisemisen tahti on vuosien saatossa vain parantunut: tällä vuosikymmenellä Suomessa julkaistiin huomattavasti enemmän roolipeliteoksia kuin edellisellä. Kuluvalla vuosikymmenellä puolestaan julkaisuja on tullut tasaiseen tahtiin, joskin viime vuosina lähdeteosten osuus on kasvanut.

Kotimaisten roolipelien runsaudesta huolimatta niiden saatavuus ei ole itsestäänselvyys. Painosmäärät ovat tyypillisesti pieniä ja lisäpainoksia otetaan harvoin. Kirjastolaitos on pelastanut joitakin pelejä unohduksen kidalta. Esimerkiksi Noitahovi ja suomennetut HeroQuest, Itran kapunki ja RuneQuest löytyvät nykyään vain kirjaston hyllyistä. Jos siis joku peli kiinnostaa, niin suosittelen käymistä ostoksilla kun se vielä on mahdollista.

Lisää uutisia verkosta

Roolipelitiedotuksen Facebook-sivu ei ole alisivu, mutta nostan sen kuitenkin esille tässä yhteydessä. Facebook-sivulla nimittäin on oma toimituksensa, eikä se ole vain mainostilaa Roolipelitiedotuksen varsinaiselle verkkosivulle. Toki siellä tiedotetaan täällä julkaistuista artikkeleista, mutta sen lisäksi siellä julkaistaan pikku-uutisia, joita ei tällä sivulla näy. Esimerkiksi viimeisen kahden kuukauden aikana Facebook-sivulla on ollut kuusi itsenäisesti tehtyä uutisjuttua. Jos siis haluaa pysyä ajan tasalla roolipeliskenen käänteistä, kannattaa pistää Roolipelitiedotuksen FB-sivu seurantaan.

Roolipelitiedotuksen Facebook-logo on Nea Similän käsialaa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.