Press "Enter" to skip to content

Uusien roolipelien arvioita

Ropecon on takana ja uudet julkaisut ovat päätyneet ahnaan yleisön käsiin. Verkosta löytyy jo useampi arvostelu, joiden linkit olen koonnut tähän kätevästi. Jos arvosteluja on vain yksi, linkki on pelin nimen kohdalla; jos useampi, niin linkit on mainittu erikseen. Julkaisut ovat aakkosjärjestyksessä:

  • Fuck for Satan (tilaussivu) on James Raggin uusin skenaario. Se ei liene varsinaisesti Ropecon-julkaisu, vaan taitaa olla jonkin taannoisen joukkorahoituskampanjan satoa. Se vain sattui ilmestymään juuri sopivasti Ropeconin alla. Laitan tämän arvion mukaan myös siksi, että Raggin yleisö on pääosin ulkomailla, eikä hänen tuotteistaan ole juurikaan saatavilla kotimaan tyyppien arvioita.
  • Kalikos eli Suomen Glorantha-seura palautti suomentamisen skeneemme ja putkautti ilmoille Robin D. Lawsin HeroQuestin (kotisivu) käännöksen. HeroQuest on jo useamman vuoden ikäinen peli, joten siitä löytyy paljon arvioita netistä. Huomioidaan nyt kuitenkin, kun on tullut arvio laadittua.
  • Lännen maat (kotisivu) on Risto Hiedan uusin peli. Kyseessä on eräänlainen tarinankerrontapeli muinaisegyptiläisen kuolemaan koskevan mytologian mukaan. Molemmat arviot (tässä ja tässä) ovat varsin ylistäviä.
  • Ville Laakkonen julkaisi ensimmäisenä roolipelinään haltiaroolipeli Melidianin (kotisivublogi). Peli sijoittuu 20 vuotta sitten julkaistun Elhendi-roolipelin esihistoriaan, jolloin haltiat asuttivat vielä yhtenäistä valtakuntaa ja joutuivat kohtaamaan ihmiset ensimmäistä kertaa.
  • Myrskyn sankarit (kotisivu) lienee vuoden odotetuin roolipeli. Pelihän sai alkunsa joukkorahoituskampanjalla, kun Mike Pohjola halusi varmistaa myös uuden pelaajasukupolven saavan klassista “punalaatikkoa” vastaavan aloittelijapelinsä. Sittemmin pelille löytyi iso Tactic julkaisijaksi. Skenessä pelistä on kuitenkin tähän mennessä puhuttu yllättävän vähän.
  • Vihan lapset (kotisivu) on roolipeli synkästä tulevaisuudesta, jossa avaruusolennot ovat luoneet synkän dystopian Maan asukkaille. Peli käyttää Stalkerista tuttuja nopattomia FLOW-sääntöjä. Peliin julkaistiin tänä vuonna Keskushallinnon opas, joka on käytännössä pelinjohtajan kirja. Hieman yllättäen tämä tuote on kerännyt eniten arvioita (tässä, tässä ja tässä), kaikki varovaisen positiivisia.

Tämän kesän roolipelijulkaisujen satoa katsoessa voi jälleen kerran todeta, että skenen kuolemasta ei näy merkkiäkään. Julkaisumäärä ei ollut tänä vuonna ennätyksellinen, mutta ennätykset tulevat satunnaisesti: joskus vain useampi projekti valmistuu samaan aikaan. Se, että julkaisuja tulee tasaiseen tahtiin, on hyvä merkki.

Tämän vuoden julkaisut ovat myös hyvä näyte roolipeliskenenne monipuolisuudesta ja siten elinvoimaisuudesta. Raggi tekee ihan omaa juttuaan valtavilla volyymeilla suoraan ulkomaille; suomennoksia tehdään taas; innovatiivisuutta löytyy mutta perinteitäkään ei ole unohdettu; omakustanteet elävät rinnan ison firman julkaisun kanssa. Tuo Pohjolan sopimus Tacticin kanssa on riittävän iso varmistamaan myös medianäkyvyyden. Pohjolaa haastateltiin Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelmaankin Myrskyn sankareiden tiimoilta, mutta onnistuin missaamaan sen. Tacticin pitäisi myös huolehtia roolipelin palauttamisesta osaksi tavaratalojen tuotevalikoimaa, mikä olisi iso askel eteenpäin roolipelien näkyvyyden kannalta.

Kaikkiaan ei liene liioiteltua sanoa, että roolipelikulttuuri elää jälleen kukoistuskauttaan 2000-luvun alun hiljaisten vuosien jälkeen. Sen varmistamiseksi ei tosin riitä, että julkaisijat ovat aktiivisia. Tarvitaan myös aktiivista ja näkyvää pelaamista. Nappaa siis kaverit mukaan ja suuntaa kahvilaan pelaamaan tai kutsu työkaveri peli-iltaa viettämään!

One Comment

  1. NiTessine NiTessine 06.09.2013

    Fuck for Satan on itse asiassa juurikin Ropecon-julkaisu. Muut Raggin julkaisut conissa, kuten Qelong ja kovakantinen LotFP-sääntökirja, ovat sitä vastoin joukkorahoituskamppiksen tuotoksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.