Press "Enter" to skip to content

Suomipelit Ropeconissa

Ropecon on heinäkuussa, mutta tapahtumassa pelinsä julkaisevien pitäisi ruveta olemaan loppusuoralla. Kokemuksesta tiedän, että taittamisen ja painotalon kanssa säätäessä menee herkästi ainakin kuukauden verran, joten pelitekstien pitäisi olla koossa. Tietysti yllätyksiä tulee, kun peli ei valmistukaan ajallaan tai joku tuo pelinsä ensikertaa julkisuuteen vasta Ropeconissa, mutta näistä pienistä varauksista huolimatta Ropeconissa nähtäneen puolisen tusinaa uutta suomipelijulkaisua.

Mike Pohjolan uudesta pelistä Myrskyn sankareista on ollut puhetta tässä blogissa jo pariin kertaan, joten en tässä vaiheessa enää puhu siitä sen enempää. Lyhyesti sanottuna lapsille suunnattu aloittelijapeli Pohjolan aikaisemman fantasiaroolipelin Myrskyn ajan hengessä. Lisätietoa saanee pelin verkkosivuilta.

Useampikin uusi pelijulkaisu liittyy Risto Hietaan, joka julkaisi pelejä 1990-luvulla, mutta on sittemmin viettänyt hiljaiseloa julkaisuskenen suhteen. Hieta on kuitenkin pitänyt taitonsa terässä, mistä osoituksena hän voitti jokunen vuosi takaperin Ropeconin skenaariokilpailun Jää hiljaisuus -skenullaan. Hieta on lyöttäytynyt yhteen Myrrysmiesten kanssa, eli firma huolehtii julkaisujen taittamisesta ja kustantamisesta. Näistä tulevista pelijulkaisuista Lännen maat – roolipeli valoon astumisesta käsittelee muinaisegyptiläistä kuolemaan liittyvää mytologiaa (ks. Hiedan kotisivu). Pelissä on ilmeisesti yksi pelaajahahmo, jonka sydämen puhtautta useampi pelinjohtaja testailee. Toinen julkaisu, Nordic Compendium, sisältää uusintajulkaisut Hiedan vanhoista peleistä. Viiden pikkupelin kokoelmasta löytyvät kuulemma Miekka ja magia (ensimmäinen suomenkielinen roolipeli!), Ameba, Kalmo, Väinö d20 sekä Inkkunen, Ankkunen, Ynkkynen, Hakomäki.

Hietaan liittyy myös Ville Laakkosen työstämä Melidian, joka sijoittuu samaan pelimaailmaan kuin Hiedan varhainen haltiaroolipeli Elhendi. Kyseinen julkaisu sijoittuu Tanarin mantereen historialliselle jaksolle ja pyrkii tekemään kunniaa sille seikkailupelaamisen traditiolle, josta Elhendi aikoinaan ponnisti. Pelimekaniikat on ilmeisesti pantu kokonaan uusiksi, mutta kovin paljon muuta tietoa pelistä ei ole herunut. Tästä Pelilauta-foorumin keskusteluketjusta voi kaivella lisätietoja.

Myrrysmiehiltä ilmestynee myös lisää materiaalia scifi-peli Vihan lapsiin. Pelaajan kirjahan julkaisiin viime vuonna ja tänä vuonna painosta pitäisi tulla pelinjohtajan opas.

Bliaron-roolipelistä tuttu Northern Realms -pelitalo kaavailee lisää julkaisuja Bliaron-pelisarjaansa. Aikaisemminhan ilmeistyi jo ensimmäinen skenaario Sonatan hehku ja tänä kesänä sille pitäisi tulla jatkoa Sonatan muisto -skenussa. Tuotantovaiheeseen juuttunut Bambukoto -lähdeteos saattaa myös nähdä päivänvalon. Tiimi on myös kehittänyt kovasti uutta peliään Grim Harvestia, josta saatetaan nähdä jonkinlainen pienjulkaisu promootiomateriaalina. Näistä kaikista pääset parhaiten tolkulle pelitalon verkkosivujen kautta: tästä Lataukset-sivulle, josta on saatavilla jo julkaisu materiaali ja tästä blogiin lukemaan pelikehityksestä.

Suomen Glorantha-seura Kalikos on myös hionut pitkään Robin D. Lawsin HeroQuestin suomenkielistä julkaisua (ks. alkuperäisen pelin kotisivu). Teksti pitäisi olla valmiina, mutta tuotantovaihe on sielläkin venynyt. Tavoitteena on pidetty julkaisemista Ropeconissa, mutta mitään tietoa tavoitteen saavuttamisesta ei toistaiseksi ole. Kannattaa kuitenkin Ropeconissa käydessään käydä vähintäänkin kannustamassa Kalikoksen tyyppejä viemään hieno projekti loppuun saakka (löytyvät siellä yhdistyspöytien joukosta).

Viimeisimpänä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä, on Suomen tuotteliain ja kenties menestyneinkin pelijulkaisija James Raggi. Raggin klassinen D&D-materiaali on suunnattu suoraan kansainvälisille markkinoille, joten hänelle Ropecon ei ole mikään keskeinen julkaisutapahtuma. Kannattaa silti ehdottomasti käydä katsastamassa Lamentations of the Flame Princessin tiski Kaubamajassa. Raggi teki viime vuonna laajan joukkorahoitusprojektin, jonka tulokset alkavat hiljalleen valmistua ja ilmestyä myyntiin. Tsekkaa tuoreimmat tiedot miehen blogista tai kurkista firman julkaisuluetteloon.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.