Press "Enter" to skip to content

Kotimaista OSR-materiaalia tarjolla

Dungeons & Dragons -roolipelin varhaisten versioiden ja uusien retroversioiden pelaaminen on selkeä trendi kansainvälisessä roolipeliskenessä. Kaikuja tästä näkyy myös Suomessa, enkä tarkoita tällä James Raggia ja Lamentations of the Flame Princess -kustantamoa, joka saavutti hiljattain mainetta maailmalla.

Siniset luolat ja valkoiset lohikäärmeet -google-ryhmä toimii kotimaisten OSR-skenetyyppien kohtaamispaikkana ja sieltä onkin syntynyt pari tuoretta julkaisua.

Mikrojulkaisujen paluu

OSR-skenen eräs piirre on tapa julkaista kotikutoista materiaalia kaikkien saataville. Tekstin ei tarvitse välttämättä olla perinteiseen tapaan täysimittainen skenaario tai sääntöjärjestelmä, vaan se voi olla kokoelma talonsääntöjä, pelaamisohjeita, hirviöitä tai yksittäinen luolaston kammio – mitä tahansa, mitä harrastaja on itse kehitellyt. Internet tekee tällaisen monipuolisen sälämateriaalin julkaisemisesta helppoa ja halpaa. Laaja pelaajakunta varmistaa, että erikoisellekin materiaalille löytyy käyttäjiä. Ei liene liioiteltua sanoa, että eräät nykyhetken innovatiivisimmat roolipelijulkaisut liittyvät OSR-skeneen.

Ilmari Kaven ja Niklas Nylund ovat kirjoittaneet Limun ropellukset -blogiinsa paljon perinteiseen luolastokomppaamiseen liittyviä pelinjohtamisohjeita ja ovat nyt julkaisseet tekstejään kokoelmana. Aloittelevan luolamestarin opas on hyödyllinen kaikille, jotka haluavat kurkistaa vanhan koulukunnan D&D-pelaamiseen. 17 sivuun on saatu mahtumaan paljon tyypillisiä tekniikoita, mutta toisaalta teksti jättää pelityylin syvemmät päämäärät auki. Se ei esimerkiksi väitä, että OSR-henkisessä D&D:ssä olisi kyse tarinoiden luomisesta, tunnelmoinnista tai haasteiden kohtaamisesta, vaan jättää tällaiset asiat pelinjohtajan oman harkinnan varaan. Näin se uskoakseni palvelee laajempaa yleisöä ja toisaalta heijastelee hyvin OSR-tyylisen pelaamisen kirjoa. Kannattaa lukea OSR-aktiivi Thaumiel Nerubin kirjoittama esittely, jossa hän kertoo tiivistetysti, mistä Aloittelevan luolamestarin oppaassa on kyse.

Toinen Siniset luolat ja valkoiset lohikäärmeet -ryhmän jäsenten tuore teos on SLVLzine (linkki PDF-versioon), jossa tarjotaan yksi skenaario ja muutamia artikkeleita, jotka jatkokehittelevät skenaariossa esitellyn linnakkeen historiaa ja syvempiä kerroksia. Tämä on varsin kätevä tapa laajentaa yksittäisen seikkailupaikan käyttökelpoisuutta muuhunkin kuin pelkkään luolastokomppaukseen. SLVLzine on tarjolla ilmaiseksi, mutta siitä on kuulemma tulossa myös pienpainos niille, jotka arvostavat painotuotetta. Suunnitteilla on myös toinen samalla reseptillä toteutettava artikkelikokoelma. Artikkelikokoelman päätoimittajana toiminut Tommi Brander kirjoitti asiasta lyhyesti Pelilauta-foorumille, josta löytyvät kaikki aiheeseen kuuluvat tärkeät linkit.

Aloittelevan luolamestarin opas ja SLVLzine eivät suinkaan ole ensimmäiset kotimaiset OSR-julkaisut. Raggin lisäksi myös Thaumiel Nerub (D-oom Products) on tähdännyt suoraan ulkomaille englanninkielisillä julkaisuilla. Lyhykäiset esittelyt Thaumielin tuottamista materiaaleista löytyvät tästä Juhana Petterssonin blogauksesta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.