Press "Enter" to skip to content

Ennie-palkinnot ja Diana Jones 2015

Maailman suurin roolipelitapahtuma Gen Con on tämän vuoden osalta yhä menossa, mutta gaalaillassa on jo jaettu palkintoja suosituille peleille. Paizo joutui taipumaan ja Glorantha-fanit saivat tunnustusta.

Suosio näkyy palkinnoissa

Ennie-palkinnot jaetaan yleisöäänestyksen perusteella ja tänä vuonna käytössä oli verkkoäänestysmahdollisuus. Näin äänimäärä saatiin kuulemma uusiin huippulukemiin, noin 20 000 äänestäjään. Äänestyksessä riitti, että osasi nimetä oman suosikkinsa esikarsinnasta valittujen nimikkeiden joukosta. Näin äänestystulokset heijastelevat aiempaa voimakkaammin pelien tunnettavuutta, eli myyntimenestykset pärjäsivät hyvin.

Näin ollen ei liene yllätys, että Dungeons & Dragons -roolipelin uusin eli 5. laitos pyyhkäisi palkintopöydän tyhjäksi:

 • D&D Player’s Handbook: paras peli, parhaat säännöt, vuoden tuote
 • D&D Monster Manual: paras kuvitus, paras hirviökirja
 • D&D Dungeon Master’s Guide: paras lähdeteos
 • D&D DM’s Screen: paras apuväline
 • D&D Starter Set: parhaat tuotantoarvot, paras perhepeli
 • Basic Rules for D&D: paras e-kirja, paras ilmaistuote (linkki)

Ja tietysti Wizards of the Coast firmana voitti fanien suosikkijulkaisijan palkinnon.

Kiinnostavaa on, että aiempina vuosina erinomaisesti menestynyt Pathfinderia julkaiseva Paizo ei ollut tällä kertaa kärkkymässä edes kakkossijoituksia. Monte Cook Games ja Pelgrane Press näyttävät saaneen yhtälailla menestystä. Tämä tuskin heijastaa mitään suurta muutosta roolipelikulttuurissa, mutta onhan se monipuolisuuden kannalta mukavaa, että kärkikahinoiden lähettyvillä on muitakin pelejä kuin D&D:n eri versioita.

Merkillepantavaa on myös Zak S:n kirjoittaman ja James Raggin kustantaman A Red & Pleasant Land -lähdeteoksen kova menestys. Teos nappasi parhaan miljöön (setting) ja parhaan kirjoituksen palkinnot ja kakkossijat parhaan seikkailun ja vuoden tuotteen osalta! Se palkittiin jokaisessa kategoriassa, johon tuomaristo oli laittanut sen ehdolle. On hienoa nähdä, että kisassa voi menestyä myös innovatiivisella indie-tuotteella, jonka takana ei ole suurta markkinointikoneistoa.

Ennie-palkintojen voittajat löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Vuosikymmenien fanitus palkitaan

Diana Jones -palkinto meni tänä vuonna fantasiamaailma Gloranthaa käsittelevälle Guide to Glorantha -lähdeteokselle. Kyseessä on järkälemäinen teos, jossa kuvataan koko Glorantha niin maantieteensä, historiansa kuin kulttuuriensakin osalta. Asialla olivat alkuperäiset mestarit Greg Stafford, Jeff Richard ja Sandy Petersen, mutta todellisuudessa palkinto kuuluu pelimaailman faneille. Tämä kansainvälinen joukko on pitänyt pelimaailman hengissä huolimatta lukuisista taloudellisista vaikeuksista, joihin pelimaailmaan sijoittuvat roolipelit ovat joutuneet. He myös joukkorahoittivat suurteoksen julkaisemisen: peli sai tekijöiden toivoman 50 000 dollarin sijasta yli neljännesmiljoonan.

Osuvaa on, että Guide to Glorantha ei ole varsinaisesti roolipeliteos. Siinä ei ole mitään viittauksia roolipelien mekaniikkoihin, vaan ainoastaan kahteen kirjaan jaettuna 800 sivua tietotekstiä kuvitteellisesta fantasiamaailmasta. Se kertoo hyvin siitä, miten Glorantha ei ole pelkkä pelimaailma vaan Keski-Maan veroinen luomistyö.

4 Comments

 1. Miska Miska 12.08.2015

  Reblogged this on @miskafredman and commented:
  Roolipelitiedotus uutisoi Ennie ja Diana Jones palkituista roolipeleistä

 2. […] Olen jo kirjoittanut siitä, miten Zak Smithin A Red & Pleasent Land -lähdeteos kaappasi palkintosaalista Ennie-gaalassa. OSR-skenen tuotteet menestyivät tänä vuonna hyvin myös Indie RPG -palkintojenjaossa, jossa Patrick Stuart vei Deep Carbon Observatory -skenaariollaan voiton parhaasta lähdeteoksesta ja tuotetuesta. Stuartin oma blogaus aiheesta löytyy tästä. A Red & Pleasent Land -teosta muistettiin parhaiden tuotantoarvojen palkinnolla. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.