Press "Enter" to skip to content

Kotimaan skenestä: pelitarjontaa, Noppanoidat, ohjelmahaut

Kokosin tähän muutamia uutissähkeitä erinäisistä kotimaista roolipelikenttää koskevista ajankohtaisista aiheista. Tarjonta kattaa ilmaisjakelussa olevan roolipelin, larppikerhon, uuden keskusteluryhmän, loppuvuoden roolipelitapahtumat ja turvallisuuskyselyn.

Kotimaisia roolipelejä

Tales of Entropy edustaa kotimaisten roolipelien joukossa tarinapeli-perinnettä. Kuva: Amazon
Petteri Hannila julkaisi yhteistä tarinankerrontaa painottavan Tales of Entropy -roolipelin Ropeconissa 2017. Nyt kahta vuotta myöhemmin hän ilmoitti, että peli on saatavilla PDF-muodossa ilmaiseksi omalta verkkosivultaan. Tales of Entropy -peliin on julkaistu kymmenittäin valmiita peliasetelmia, joten pelattava ei vähällä kesken lopu.

Mike Pohjola kertoi työstävänsä Myrskyn sankarit -roolipelin seuraavaa lisäosaa. Sitä varten hän kaipailee ideoita Sauhumetsän olennoista, kasveista tai kohtaamisista ja maksaa jokaisesta käyttämästään ideasta pienen palkkion sekä antaa ideoijalle tekijänkappaleen tulevasta lisäosasta. Harmillisesti kyseinen työtarjous on nähtävillä vain suljetussa Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmässä, mutta ne joita osallistuminen kiinnostaa ja joilla on FB-tili, niin tästä löytyy ilmoitus.

Pelaamaan Tampereella ja Helsingissä

Miska Fredman pelauttaa julkaisemaansa Astraterra-roolipeliä Tampereella Suomen pelimuseolla syystalven ajan kerran kuussa: elokuun, syyskuun, lokakuun ja marraskuun ilmoitus. Kaikkiin peli-iltapäiviin on vapaa pääsy ja seikkailu kuulemma sopii kaiken ikäisille.

Roolipeliyhdistys Avatar puolestaan järjestää syksyllä Helsingissä larppikerhon 3.-5. luokkalaisille lapsille. Kerran viikossa pari tuntia kokoontuvassa kerhossa käydään läpi larppaamisen perustaitoja, tutustutaan erilaisiin larppeihin ja kirjoitetaan larppi yhteistyönä. Ohjaajana toimii Massi Hannula, joten muksut ovat osaavissa käsissä. Lisätietoa, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Avatarin sivuilta.

Lapsille suunnattuja Velhokoulu-larppeja on järjestetty jo kymmenkunta. Kuva: Avatar ry / Tuomas Puikkonen

Feministinen keskusteluryhmä

Noppanoidat on tuore Facebook-keskusteluryhmä, joka on tarkoitettu vain naisille ja sukupuolivähemmistöille. Ryhmä tarjoaa keskustelutilaa, tukea ja kannustusta roolipelaamiseen ja pelisuunnitteluun liittyen. Tällaiselle ryhmälle on selvästi sosiaalista tilausta, koska ryhmän jäsenmäärä nousi ensimmäisenä vuorokautena 150 jäseneen.

Ohjelmahaku loppuvuoden ropetapahtumiin

Lokakuussa (18.-20.10.) järjestettävä larpinjärjestäjien verkostoitumis- ja koulutustapahtuma X-Con hakee ohjelmaa. Jos siis mielessä sattuu olemaan hyviksi havaittuja tapoja esimerkiksi jonkin asian mallintamisesta, larpin kohdentamisesta tietylle yleisölle tai vaikkapa larppihahmojen kirjoittamisen sujuvoittamiseksi, niin X-Con on paikka näiden parhaiden hedelmien jakamiseen. Samaisesta syystä eli laajentaakseen larpinteko-osaamistaan sinne kannattaa suunnata myös kävijänä.

Joka toinen vuosi järjestettävä Tracon Hitpoint ottaa paikkansa marraskuussa (23.-24.11.) Tampereella. Tähänkin tapahtumaan ohjelmahaku on parasta aikaa käynnissä ja jatkuu syyskuun loppuun saakka. Tapahtuman teemana on sankarin synty ja ohjelmalta toivotaan aloittelijaystävällisyyttä, mutta muutoin kaikenlainen ohjelma työpajoista figudemoihin on tervetullutta. Tracon Hitpointin yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu, jossa on omat kategoriansa rooli- ja lautapeleille. Tarkemmat ohjeet kilpailuista löytyvät tästä.

Kibeconin kävijämäärä on noussut nopeasti: ensimmäisenä vuonna 5800, toisena yli 8000. Kuva: Nippori-blogi
Tammikuinen Espoon animetapahtuma Kibecon on muutamassa vuodessa kiilannut isoimpien conien joukkoon, kun se tänä vuonna ilmoitti saavuttaneensa yli 8000 kävijää. Monien muiden animetapahtumien suhteen Kibeconissakin on tilaa peliohjelmalle, vaikka saalis roolipelien osalta olikin laihanlainen. Tilanteeseen kaivataan kuitenkin muutosta ja ohjelmahaussa onkin oma kategoria roolipeleille. Jos siis 4.-5.1.2020 kalenterissasi on vielä tyhjää, niin lähdehän kantamaan roolipeliohjelman lippua seuraavaan Kibeconiin!

Kokemuksia turvallisuudesta

Ropeconin oma palautekysely on jo mennyt kiinni, mutta Turvasatama-ohjelman palautetta voi edelleen lähettää. Turvasatama on Nörttityttöjen järjestämä hengähdyspaikka, jossa voi mm. korjata cosplay-asuaan, kysyä suuntia tapahtuma-alueella kulkemiseksi tai etsiä conikaveria.

Suomen roolipeliseura käynnisti keväällä Turvallisempaa pöytäroolipelaamista -projektin, jonka tavoitteena on koostaa pöytäroolipeleihin sopivia turvamekaniikkoja ja keinoja inklusiivisuuden huomioimiseksi. Kyse on siis pöytäroolipeliskenen vastineesta pari vuotta sitten julkaistulle Turvallisempaa larppausta -materiaalille. Elokuun aikana on koottu tavallisten pöytäroolipeliharrastajien kokemuksia turvallisuudesta ja turvattomuudesta, jotta projektissa osataan kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Omat vastauksensa pääsee antamaan tämän linkin kautta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.