Press "Enter" to skip to content

Haastattelussa: Hämeenlinnan Todellisuuspakolaiset

Viime vuoden aikana törmäsin usein hämeenlinnalaiseen Todellisuuspakolaiset-yhdistykseen, joka tuntui järjestävän paljon kaikenlaista toimintaa. Larppikulttuurille tärkeässä X-con -tapahtumassa Todellisuuspakolaiset saivat peräti kaksi Lankka-palkintoa, toinen yhdistykselle ja toinen sen puheenjohtajana toimivalle Mira Suovaselle (ks. FB-ketju palkintojensaajista).

Uteliaisuuteni heräsi tätä voimanpesää kohtaan, joten päätin haastatella Suovasta ja selvittää yhdistyksen toimintaa tarkemmin. Kysyin myös hieman vinkkejä aloittelijaystävällisten pelien järjestämiseen.

Miksi päätitte järjestäytyä yhdistykseksi? Mitä hyötyä yhdistys-statuksesta on ollut aktiiviporukallenne?

Olimme tehneet jo pitkään yhdessä erilaisia projekteja, kuten liveroolipelejä ja viikoittaista roolipelikerhoa. Aloimme miettiä, että toimintamme olisi uskottavampaa ja helpompi markkinoida jos ryhmällämme olisi jokin nimi, jonka alla toimia yhdessä. Lisäksi monella meistä oli unelmana joskus tehdä samantyyppistä toimintaa työkseen ja järjestäytyminen oli ensimmäinen askel siihen.

Tarkoituksenamme oli aluksi toimia rekisteröimättömänä yhdistyksenä, mutta hyvin pian aloimme miettimään, että miksi emme samantien rekisteröityisi, kun tiesimme kaikki olevamme toiminnassa mukana täydellä sydämellä jo valmiiksi! Hyödyt rekisteröitymisestä ovat olleet merkittävät jo heti ensimmäisenä vuonna. Meidät on otettu tosissaan muiden paikallisten toimijoiden silmissä ja meitä on pidetty ammattitaitoisina tapahtumanjärjestäjinä ja kulttuuritoimijoina. Se on lisäksi mahdollistanut esimerkiksi y-tunnuksen hankkimisen ja laskuttamisen projektien yhteydessä, helpottanut paikkojen saamista toiminnalle, sekä antanut itse kullekin yhdistyksessä ja yhdistyksen kanssa toimivalle kuvan siitä, että teemme tätä duunia vakavissamme.

Mitä kaikkea toimintaa yhdistyksenne järjesti viime vuoden aikana?

Nörttitoiminnan saralla olemme järjestäneet Andrzej Sapkowskin luomaan Witcher-maailmaan sijoittuvan ison Tähtien laulu -liveroolipelin yhteistyössä joensuulaisen roolipeliyhdistyksen Mannun Vartijoiden kanssa. Sen lisäksi järjestimme lähinnä alaikäisille suunnatut löyhästi Harry Potter -maailmaan sijoittuvan larpin Haltin taikakoulun luokkaretkestä sekä synkän fantasialarpin Ennen päivänlaskua, jossa puolestaan mukana oli Lasten Liikunnan Tuki ry ja EU-rahoitteinen Toimi! -hanke.

Toimi!-hankkeen puitteissa vedimme myös kerran viikossa roolipelikerhoa Lammin nuokkarilla, sekä Hämeenlinnan keskustassa. Lammin nuokkarilla olemme pitäneet myös kevyitä laneja, yön yli kestäneitä roolipelitapahtumia ja aloittaneet yhden nuoren kanssa järjestämään hänen omaa ensimmäistä larppiaan, joka pidetään loppukeväästä. Järjestimme myös joitain pienempiä tapahtumia, kuten roolipeliviikonloppuja ja figuurien maalausta ja olimme mukana monissa Hämeenlinnan tapahtumissa.

Kaiken kaikkiaan järjestimme tai olimme mukana noin kolmessakymmenessä eri tapahtumassa.

[Yhdistyksen verkkosivuilta löytyy Suovasen tekemä tarkempi listaus Todellisuuspakolaisten viime vuoden toiminnasta -toim. huom.]

Millaista yhteistyötä olette tehneet muiden kulttuuri- tai nuorisoalan toimijoiden kanssa?

Yleisin yhteistyön muoto on tähän asti ollut jonkinlaisen seikkailuradan toteutus tilaustyönä erilaisiin tapahtumiin. Näissä useimmiten saamme suhteellisen vapaat kädet toteuttaa ja korvauksena saamme könttäsumman, josta sitten ostetaan tarvittavat asusteet ja lavasteet radalle, maksetaan matkakorvaukset tekijöille ja usein mennään jälkeenpäin yhdessä vaikkapa pitsalle.

Konkreettinen esimerkki olisi vaikkapa Kettuki ry:n isompaan tapahtumaan tehty seikkailurata, jossa ulkomaalaistaustaiset adoptiolapset perheineen auttoivat paikallisia keijukaisia taikomaan kesäistä aurinkoa takaisin taivaalle. Teimme myös kaupungin kesäleirille yläasteen aloittaville seikkailuradan kummittelevaan taloon, jossa escape room -tyyppisiä elementtejä ratkomalla pääsi seikkailun jäljille ja tuhoamaan talossa lymyileviä pahan voimia.

Osallistujien näkökulmasta tapahtumat ja toiminta voi syntyä vaivattomasti, mutta järjestäjä tietää hyvin käyttämänsä työtunnit. Millaisia ongelmia olette kohdanneet toimintaa järjestäessänne?

Meillä onneksi oli jo kokemusta tapahtumien järjestämisestä ennen kuin aloimme yhdistykseksi, mutta edelleen opimme ihan koko ajan lisää! Ensimmäisenä vuonna haasteellisinta on ollut monella oman ajan ja jaksamisen arviointi. Teemme paljon mielettömän innostavia projekteja joissa kaikki haluaisivat olla mukana, mutta tällä tahdilla se ei ole mahdollista, varsinkin kun jäsenillä on työ, koulu ja muutakin elämää. Tämä johti joissain projekteissa osan tekijöistä pois tippumiseen kriittisillä hetkillä, mutta onneksi aina löytyi paikkaajia.

Myös ajokortin omaavia ja autoja tuntuu olevan aina liian vähän. Logistiikan kanssa on lähes poikkeuksetta aina hirveää säätöä ja joudumme rikkomaan aikaa ja avaruutta.

Meille on myös tullut hyvin lyhyellä varoitusajalla projektiehdotuksia. Kahdessa viikossa muutaman tunnin seikkailun suunnitteleminen ja toteuttaminen ei välttämättä kuulosta mahdottomalta, mutta kun ottaa huomioon kaiken työn mitä siihen kuuluu saa aika tehokkaasti pistää pyörät pyörimään.

Pelaamista pidetään yleisesti 20-40-vuotiaiden miesten harrastuksena. Päteekö tuo kuvaus myös omaan jäsenistöönne ja tapahtumienne yleisöön?

Ei todellakaan, rikomme räikeästi stereotypioita! Jäsenistömme keski-ikä taitaa olla vähän päälle kahdenkymmenen ja sukupuolijakauma on aikalailla tasan. Tapahtumien yleisö puolestaan on melkeinpä sitäkin nuorempaa ja suurimmassa osissa tapahtumia osallistujat koostuu lähinnä alaikäisistä.

Osittain tämä johtuu siitä, että pari aktiivijäsentämme työskentelee muutenkin nuorten kanssa, mutta on meillä myös muutenkin yhdistyksen tavoitteissa tavoittaa harrastuksen pariin nimenomaan nuoria. Toisaalta myös niitä vanhempiakin osallistujia löytyy ja se tässä onkin parasta; samasta toiminnasta voi innostua vaikka koko perhe ja samassa pelissä olla mukana väkeä jokaisesta ikäpolvesta!

Teillä on kokemusta aloittelijaystävällisten larppien tekemisestä. Mitä sellaisen suunnittelussa pitää erityisesti huomioida?

Aloittelijaystävällisessä larpissa pitää ottaa huomioon etenkin se, että kyseessä on ensimmäinen kokemus, joten kaikkia jännittää ja olo saattaa olla epävarma. Larppaamisessa on ihan omat sääntönsä ja se vaatii lähes kaikilta aina heittäytymistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle jollain tapaa, johon voidaan lisätä sosiaaliset paineet ja mahdollisesti suuren tietomäärän omaksuminen oman hahmon, taustatarinan ja maailmankuvan kautta.

Näiden vuoksi asiat pitää pitää simppeleinä ja selkeinä, mutta pelaajia ei saa myöskään aliarvioida. Pelin maailma voi olla helposti omaksuttava, mutta samalla mielenkiintoinen. Tärkeää on myös antaa tukea ekakertalaisille. Jakaa tarvittaessa neuvoja ja vinkkejä, osoittaa että ilmapiiri on avoin ja ystävällinen, joten kysymyksiä sopii heittää jos siltä tuntuu!

Peliä ennen puolestaan säännöt on käytävä selkeästi läpi, vaikka monille enemmän larppaaville sääntökertaus tutuu välillä olevan hieman pakkopullaa. On kuitenkin tärkeää osoittaa, että kaikki kuuntelevat säännöt, sisäistävät ne ja ovat sitoutuneet noudattamaan niitä. On myös tärkeää painostaa että tilanteiden katkaisu on täysin ok jos itsestä pelaajana tuntuu pahalta ja välillä voi tulla off-game-alueelle hengähtämään tai juttelemaan pelinjohdon kanssa kaipasi sitten pientä taukoa, ideoita oman pelin edistämiseen tai vaihtosukkia.

Hahmokirjoituksessa puolestaan panostetaan siihen, että hahmot tukevat toisiaan ja ovat mukana tärkeissä juonikuvioissa. Tavoitteena on, että larppaamisesta jää hyvä kuva ja se saavutetaan tekemällä pelistä elämyksellinen ja antamalla kokemus että on tervetullut peliin ja ylipäätään koko harrastuksen pariin. Hypen ja yhteishengen luominen pelaajien kesken, sekä tuki pelinjohdon puolelta jo ennen pelin alkua on yhdet tärkeimmät pointit koko hommassa.

Ovatko harrastukseen tutustumaan tulleet uudet tyypit jääneet harrastuksen pariin eli ovatko he osallistuneet toimintaan myöhemminkin?

Kyllä, on ollut ihan mahtavaa nähdä miten harrastus on vienyt mennessään! Monia meidän toiminnasta kipinän saaneita on näkynyt larppaamassa ympäri Suomea (ja ulkomaita) ja järjestämässä myös omia pelejään.

Eikä tämä koske pelkästään larppaamista, ihmisiä on saatu innostumaan myös esimerkiksi lauta- ja pöytäroolipelaamisesta, maskeeraamisesta ja bofferimiekkailusta.

Järjestitte viime kesänä joukkorahoituskampanjan Larp-varaston uudistamiseksi (ks. verkkosivu). Missä kunnossa varasto on tällä hetkellä?

Vanha larp-varasto tyhjennettiin ja siivottiin täysin ja sen omistajat saivat tilan takaisin omaan käyttöönsä. Suurin osa tavarasta oli käyttökelvottomia ja hävitettiin kierrätysroskalavalla, mutta pari pakettiautollista saatiin talteen. Nämä tavarat sijaitsevat tällä hetkellä osa kotonamme ja osa Lammin nuokkarilla, josta saimme tyhjän varastotilan väliaikaiseen käyttöön.

Tiloja olemme yrittäneet löytää usealta eri taholta, mutta mitään sopuhintaista ratkaisua ei vielä ole löytynyt. Seuraava tehtävä asia on kestävien, pinottavien muovilaatikoiden hankkiminen ja tavaran lajittelu niihin, jotta voimme alkaa pyörittää lainaustoimintaa pienessä mittakaavassa tilan haun aikana. Kun saamme tilat, voimme alkaa tehdä uusia hankintoja ja ottaa lahjoituksia vastaan. Tämä toivottavasti saadaan tapahtumaan tämän vuoden aikana.

Yhdistyksenne sai viime vuonna X-con -tapahtumassa Slankka-palkinnon. Mikä sen merkitys on teille?

Olemme Slankasta ihan mielettömän kiitollisia ja myös yllättyneitä. Se on meille merkkinä ja tunnustuksena siitä, että teemme merkittävää ja tärkeää työtä ja että muut harrastajat ovat huomanneet panostuksemme. Juuri nämä toiset harrastajat herättivät aikoinaan meissä kipinän alkaa tekemään aktiivityötä harrastuksen parissa. Palkinto inspiroi meitä jatkamaan työtämme yhtä innokkaasti ja lennokkaasti kuin tähänkin asti!

Millaisia yhdistyksen toimintaan liittyviä tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

No, tapanamme on unelmoida suuria ja tavoitella tähtiä ja toisia galakseja taivaalta. Pyrimme nyt aluksi tekemään toimintaamme tunnetuksi ja kannustaa uusia ihmisiä harrastuksen pariin. Pikkuhiljaa yritämme myös muokata koko Suomen liveroolipeliskeneä tarjoamalla apua, tukea ja tietoa sekä uusille larppaajille että larpinjärjestäjille ja luomalla uudenlaisia toimintatapoja. Yritämme myös lisätä yhteistyötä muiden suomalaisten larp-yhdistysten kanssa.

Olemme keskenämme miettineet niin osuuskunnaksi ryhtymistä, jonka turvin voisi työllistää itseään tuotteita myymällä tai tapahtumia järjestämällä, mutta myös haaveita omasta pelikahvilasta, joka toimisi yhdistyksen päämajana on heitelty. Tällä hetkellä etenemme kuitenkin hyvin avoimin mielin ottaen koppia yhteistyöehdotuksista, kannustaen toisiamme tekemään monipuolista toimintaa ja katsellen minne seikkailuihin maailmankaikkeus meidät seuraavaksi johdattaa!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.