Press "Enter" to skip to content

Uusintapainos Roudan Maasta

Sope kertoo omassa blogissaan aikeestaan uusintajulkaista Ruotsalaisen Willen vuoden 2004 Roudan maa -kirjan tänä kesänä. Roudan maahan on paras Kalevala-roolipeliteos noin kokonaisuutena tarkastellen ja aikaa loppuunmyyty, joten uutuusjulkaisu on ihan tervetullut. Nostalgiapamauksena tuoreeltaan kirjoittamani arvio teoksesta vuodelta nappi 😉

Sope kertoo, että tarkoitus on julkaista sama teos hiukan eri formaatissa, mikä on varmaankin ihan viisas liike tässä vaiheessa peliä. Willeltä olisi kiinnostavaa kuulla itseltään tästä Roudan maa -kehitysprojektista ja sen tulevaisuudesta, mutta oma käsitykseni näin pelkääjän paikalta on, että nimenomaan tämä säännötön maailmalähdeteos on se ristiriidattomin ja helpoin asia julkaista; näkemäni perusteella kokonaisen pelin luominen kalevalaista roolipelaamista varten on meinannut tyssätä siihen, miten erilaisia tarpeita ja innoitteita harrastajilla (suunnittelija mukaanlukien, eittämättä) ruukkaa olemaan. Siinä menee kyllä itse kullakin sormi suuhun, kun yrittää päättää, millaiselle yleisölle ja mihin tarkoitukseen peliä kehittää – jokainen valintahan sulkee jotakin muuta pois. Maailmalähdeteos on kiitollisen neutraali ja kaikkia miellyttävä teos tähän verrattuna.

Vaikka diggaankin itse tästä uusintajulkaisusta, niin haluaisin kuitenkin ehdottaa, että olisi siistiä jos kirjaan lisättäisiin vaikkapa tukeva artikkeli Willeltä, sellainen pitkän jälkipuheen kaltainen. Olisi mukavaa lukea siitä, mihin suuntaan Willen Kalevala-roolipelaaminen on kehittynyt viime vuosina ja siitä, onko hänellä edelleen laajempia suunnitelmia aiheen tiimoilta. Kenties jopa hieman itsetutkiskelua ja vaihtoehtoisten polkujen avaamista tekstin suhteen; onko jotain, mitä nyt tekisi oleellisesti toisin, tai jotain kiinnostavaa lisättävää kirjan kuvaamaan maailmaan? En odottaisi mitään kunnianhimoista uudelleenkirjoitusta itse tekstiin, vaan ihan vain yhteenvetoa ja kirjailijan omaa näkökulmaa teokseensa nyt kun aikaa on kulunut ja siihen voi suhtautua neutraalisti.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.