Press "Enter" to skip to content

Kansainvälisen skenen uutisia: häirintää ja miniatyyrikauppoja

Lokakuisesta elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuvista seksuaalista häirintää ja väkivaltaa koskevista syytöksistä lähtien vastaavanlaisia tapauksia on tullut julki viihdealalla laajemminkin. Tietenkään ja valitettavasti roolipeliskene ei ole sen puhtaampi paikka kuin muutkaan.

Häirinnän vastaisista toimista

Seksuaalisesta häirinnästä roolipelikulttuurissa on ollut puhetta jo aiemminkin, mutta nyt uutisiin nousivat muutamat tuoreet tapaukset, joissa oli kyse isoista skenevaikuttajista. Etenkin World of Darkness -pelimateriaalia kirjoittanut CA Suleiman sai kenkää Green Ronin -firmasta ja Frog God Games -firman toimitusjohtaja Bill Webb törttöili Paizocon-tapahtumassa. Tässä jälkimmäisessä tapauksessa huomionarvoista on tapahtumanjärjestäjänä toimineen Paizon conityöntekijöiden ripeät otteet ahdistelun kohteeksi joutuneen tukemiseksi (ks. toimitusjohtaja Lisa Stevensin linjaveto ja ahdistelun kohteeksi joutuneen oma todistus).

North Texas RPG Convention -roolipelitapahtuma puolestaan joutui tikunnokkaan, koska conin kunniavieraiksi oli kerrottu em. Bill Webb sekä punalaatikko-D&D:n aikanaan kirjoittanut Frank Mentzer (jota siis myös syytettiin ahdistelevasta käytöksestä). Tapahtuman pääjärjestäjä ei riittävän ripeästi ja selkeästi osoittanut ryhtyneensä toimenpiteisiin näiden kunniavieraiden kanssa, vaan päinvastoin ilmoitti, ettei hän kiellä keneltäkään pääsyä tapahtumaan tämän aiemman käytöksen tai tekojen perusteella. Luonnollisesti tämä herätti monissa närkästystä, etenkin kun tapahtuman järjestäjällä ei tuntunut olevan mitään häirinnänvastaista linjausta tai toimintasuunnitelmaa.

Miniatyyrit käyvät kaupaksi

Dungeons & Dragons -pelin uusin laitos on ollut vankassa nosteessa (tämän lehtijutun mukaan vuosi 2016 oli D&D:n tuottoisin vuosi koskaan), mutta myös Games Workshopin miniatyyripeleillä on mennyt vahvasti. Milton Grieppin kirjoittaman ICv2:n artikkelin mukaan Games Workshopin myynti kasvoi viime tilikaudella omien kauppojen kautta liki 60 prosenttia ja jälleenmyyjienkin kautta 39 prosenttia. Kyse on erityisesti Yhdysvalloissa kasvaneesta suosiosta, mutta kyllä tuo heijastuu kansainväliseenkin tulokseen. Kun vielä otetaan huomioon, että näissä luvuissa ei ole huomioitu tänä vuonna julkaistua Warhammer 40,000 -miniatyyripelin uusinta laitoksta (ks. Roolipelitiedotuksen artikkeli pelistä), niin GW:lla näyttäisi menevän todella vahvasti.

Kyseessä lienee yleinen ei-elektronisten harrastuspelien suosion kasvu Dungeons & Dragonsin vanavedessä. Kiinnostavasti tämä kyseinen kasvu näyttää Games Workshopin osalta olevan kuitenkin poikkeuksellisen vahvaa, jota edellinen tilikausi ei ennakoinut. Saa siis nähdä, jääkö tämä erikoistapaukseksi vuosien joukossa, vai ennakoiko tämä miniatyyripelien suosion pitkäkestoisempaa nousua.

Hyvä merkki on, että miniatyyriala ei aio jäädä paikalleen odottamaan 3D-tulostimien soittamaa sielunmessua, vaan etsii aktiivisesti uusia tuotantomuotoja. Kelpo esimerkki sellaisesta on Privateer Press -firman uusi tuotantolinja, jossa isoja, näyttäviä ja kalliita Horde-pelin miniatyyreja myydään suoraan kuluttajille. Tällaisten tuotteiden ongelma on ollut hidas liikkuvuus jälleenmyyjien varastoista ja kun niissä kuitenkin on paljon pääomaa kiinni, eivät ne ole olleet jälleenmyyjien suosiossa. Nyt ajatuksena on koota kuluttajilta tilaukset etukäteen ja tuottaa sitten jättiminiatyyreja sen verran kuin kysyntää on. Aiheesta voi lukea tarkemmin tästä ICv2:n artikkelista.

Tärkein lisäkirja Dungeons & Dragonsiin

Laitetaanpa vielä peränpitäjäksi huomio Xanathar’s Guide to Everything -lähdeteoksen ilmestymisestä. Kyseessä on ensimmäinen sääntölisäosa Dungeons & Dragons -roolipelin uuteen 5. laitokseen, joten siihen on kohdistunut aika kovia odotuksia. Pelin aikaisemmat versiothan ovat kärsineet vähittäisestä lisäosapöhöttymästä, joka on johtanut pelimekaniikan epätasapainoisuuteen ja jopa rikkinäisyyteen.

Xanathar’s Guide to Everything koittaa välttää tätä tarjoamalla vähemmän kaikenlaista uutta kilkettä ja pelitestauttamalla julkaistavan materiaalin huolellisesti ennen julkaisemista. EnWorldin arvion mukaan tässä on onnistuttu hyvin: vaikka uusia eri hahmoluokkien variantteja ja loitsuja on runsaasti, pakka pysyy kasassa. Nähtäväksi jää, millaisen vastaanoton teos saa laajemmin skenen parissa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.