Press "Enter" to skip to content

Äänestä skenaariokilpailun voittajaa

Pelilauta-foorumilta löytyy viestiketju, jossa kisataan siitä, kuka kirjoitti parhaimman Caldwellin linnoitus -skenaarion karttaan perustuvan uuden skenaarion. Kilpailuehdokkaita on kuusi (löytyvät tuon mainitun foorumiviestin kautta) ja ne edustavat kukin varsin erilaista skenaariosuunnittelua. Siitä vain katsastamaan, että millaista on kotimainen OSR-D&D -materiaali ja kannustamaan omaa suosikkiaan kohti voittoa!

Kyseenalainen klassikko

Caldwellin linnoitus -skenaario suomennettiin 1980-luvun lopulla, samoihin aikoihin Dungeons & Dragons -pelin sääntöjen kanssa. Nimestään huolimatta Caldwellin linnoitus oli itse asiassa viiden itsenäisen skenaarion kokoelma, mutta usein siitä muistetaan vain nimeä kantava avausskenaario. Tuote oli tarkoitettu aloitteleville roolipelaajille, mutta Caldwellin linnoitus -skenaariota on kritisoitu “joulukalenteriluolastoksi”, koska luolaston huoneet eivät ole minkäänlaisessa yhteydessä toisiinsa. Hahmot voivat siis kurkistaa mihin huoneeseen tahansa ja sisällä saattaa olla aivan mitä tahansa kauppiaista hirviöihin. Tämä tuottaa koko skenaarioon hyvin epärealistisen vaikutelman eikä myöskään tarjoa strategisia valintoja, kun pelaajat voivat päättää vain siitä, minkä oven hahmot seuraavaksi avaavat.

Jos Caldwellin linnoituksen legenda ei ole tuttu, niin kannattaa tutustua Mekanismista löytyvään skenaariokuvaukseen ja Jukka Särkijärven peliraporttiin.

Eläväinen skene

Tämä kisa on mukava esimerkki siitä, miten skenen verkostot toimivat. Jonas Mustonen kirjoitti blogissaan siitä, miten Caldwellin linna on tunnettu mutta varsin kehno D&D-aloituskenaario. Hän askarteli skenaarion kartasta vain ulkomuurin kattavan osan ja pohdiskeli, että koko skenaario pitäisi oikeastaan kirjoittaa uusiksi.

Jukka Sorsa tarttui tähän ideaan ja haastoi OSR-D&D-pelaamiseen erikoistuneen Siniset luolat & Valkeat lohikäärmeet -google-ryhmän jäsenet kirjoittamaan uuden version tuosta Caldwellin linnoituksesta. Lähtökohtana oli tuo Mustosen tyhjentämä kartta ja skenaariotekstin maksimimittana viisi sivua.

Haasteeseen vastattiin ja nyt Mekanismin sivulta löytyy Caldwellin linnoitus -projektisivulta kuusi varsin erityylistä skenaariota. Näistä on tarkoitus äänestää voittaja jo aiemmin mainitun Pelilaudan viestiketjun kautta. Näin siis myös yhteisön ulkopuoliselle väelle tehdään kätevästi tutuksi OSR-pelaamista ja lisätään matalan tason skeneaktivismia kisaäänestyksen avulla.

Skenaarioiden moninaisuudesta

On mielenkiintoista miten erityylisiä kisaskenaariot ovat, vaikka ne kaikki ovat peräisin pienestä OSR-yhteisöstä. Ehkä se vahvistaa käsitystä siitä, että OSR-skene ei ole sisällöllisesti kovinkaan yhtenäinen vaan rakentuu pikemminkin tiettyjen pelisääntöjen ja tee-se-itse -meiningin kuin pelityylin ympärille.

Avaruusvelho Caldwell Hubritius Abrax Leod Sinisen linna-skenaario edustaa hullunkurista (zany) traditiota, jossa pohjapiirustus ei kuvaakaan perinteistä ylhäältä kuvattua pohjapiirustusta vaan sivulta kuvattua poikkileikkausta. Mukana on myös avaruusmaagi ja ulottuvuusportteja.

Caldwellin kirottu linnoitus, Kylmän kaivon linnoitus ja Mudwell -skenaariot ovat perinteisempää mallia. Caldwellin kirottu linnoitus tosin sekoittaa soppaan tieteisfantasian elementtejä, mutta tekee sen verrattain hillitysti. Aarteet, ansat ja hirviöt vaativat pelaajilta hyviä hoksottimia, mutta juuri siksi skenaariot eivät sorru pelkkään hirviönlahtaukseen. Hirviöt ja niiden käytös ovat johdonmukaisia ja pelihahmoilla on useita erilaisia reittivaihtoehtoja linnoitusta tutkiessaan.

Kulonummien kummitusrauniot muistuttaa edellisiä, mutta painottaa enemmän taustatarinan merkitystä linnakkeen sisällön osalta. Skenaariossa on myös yritetty tehdä pesäeroa linnakkeen vaarallisten olentojen ja hirviöiden välille.

Kalavellin linnoitus edustaa hankalan aivopähkinän perinnettä. Tässäkin skenaariossa on vahva taustatarina, mutta hengenvaaralliset haasteet ovat keskeisempi piirre. Asiaan kuuluvat myös hengenvaaralliset aarteet. Kalavellin linnoituksessa alkuperäinen pohjapiirustus on pistetty kokonaan uusiksi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.