Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: syyskuu 2019

Syyskuussa keskusteltiin hahmolomakkeista, sääntöjen roolista, käynnissä olevista kampanjoista ja kuolleidenmanaajista. Uusista ja vanhoista pelijulkaisuista kiinnostuneiden kannattaa loikata blogikatselmukseen.

Hassuttelua ja rentoutumista

Kenties siksi, että elokuussa käytiin aika kiivaitakin keskusteluja, syyskuun keskustelunavaukset olivat lupsakampia. Sopivaa taustamusiikkia ja Hollywood-näyttelijöiden kuvia jaettiin pelivaikutteiksi. Muutamaan otteeseen juteltiin sääntösovelluksista ja suomennoksista, jotka ovat tyypillisesti hyviä paikkoja jakaa mielipiteitä ilman, että tunnelma kiristyy. Tällaista vaihtelua rajumpien aiheiden ja kevyempien avausten välillä on esiintynyt aikaisemminkin, joten siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Lienee ihan luontevaakin, että kärkkäämpien aiheiden välillä tarvitaan rentoutumista ja yhteenkuuluvuuden vahvistamista.

Kaikki yli 25 vastausta keränneet keskusteluketjut löytyivät tällä kertaa Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmästä. Dungeons & Dragons Finland -ryhmän jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti ja hätyyttelee jo tuhannen jäsenen rajaa, joten jatkossa sieltäkin saataneen muutamia määrämitan ylittäviä ketjuja. Suomi Larp -ryhmän jäsenmäärän kasvu on ollut verkkaisempaa.

Conan oli suosittu ehdokas, kun mietittiin 1980-luvun hahmoa, joka olisi D&D:n termein noussut korkeimmalle tasolle. Kuva: NME.com
 • Roolipelipaperien säilyttäminen: Aloittaja pohdiskeli, mitä tehdä omille hahmolomake- ja kartta-arkistoilleen. Vastaajat kertoivat joko säilyttäneen omansa (kokonaan tai valikoidusti), hävittäneensä kaiken tai digitalisoineensa tärkeimmät.
 • Tasoituksia uudelle hahmolle: Keskustelun perusteella suositellaan, että 5. laitoksen D&D:ssa uusi hahmo on samalla tasolla kuin ryhmän muut hahmot. Muissa roolipeleissä, jotka ovat vähemmän taistelu- ja taso-orientoituneita, hahmoryhmän sisäiset tasoerot eivät ole yhtä haitallisia.
 • Hyvän hahmolomakkeen piirteet: Funktionaalisuutta kaivattiin eri tavoin ilmaistuna. Vapaalle tekstille on lähes aina liian vähän tilaa, joten moni kirjoittaa hahmon taustatarinat ja varusteet erilliselle paperille. Muokattavuuttakin toivottiin, niin että hahmolomakkeessa olisi vain oman hahmon kannalta oleelliset tiedot (esim. ei loitsulistoja soturihahmon lomakkeeseen). Esteettisyys koettiin useammin ongelmaksi kuin eduksi.
 • Mitä haluat pelata seuraavan vuoden aikana: Eri vastaajat ehdottivat erilaisia pelejä, mutta toivotumpana erottuivat selkeästi Cyberpunk Red ja Dungeons & Dragons 5. laitos.
 • Käytättekö tuotenimiä apuna nimien keksimiseen: Kyllä. Näemmä etenkin tölkkien ja pullojen kyljistä löytyy paljon inspiraatiota.
 • Kielimuuri harrastuksen alussa: Aloitusviestissä pohdittiin, lieneekö vieraskielinen pelimateriaali tänä päivänä pienempi ongelma kuin takavuosikymmeninä aloittaneille. Keskustelussa moni toi ilmi, että roolipelaamisen lisäksi tai sitä ennen myös tietokonepelit, kirjallisuus ja tv-sarjat tutustuttivat englanninkielisyyteen. Alakoululaisena aloittaneet tarvitsivat sanakirjaa sääntökirjan tavaamiseen, mutta täysi-ikäisyyden kulmilla englanninkielinen pelimateriaali upposi jo suvereenisti.
 • Seikkailijakuvaus musiikkivideolla: Avausviestissä pyydettiin kuvaamaan seikkailijoita linkittämällä sopiva musiikkivideo. Niinpä tästä löytyy liuta videoita, jotka käsittelevät maankiertäjiä tai jotka muistuttavat kommentoijaa jostain roolipeliseikkailusta.
 • Haarniskoiden muokkaaminen lemmikeille: Kyseessä on D&D-sääntökysymys, johon vastattiin vaihtelevasti joko soveltamalla muiden sääntöjen pohjalta tai kehottiin pohtimaan koko asiaa kampanjan luonteen kannalta.
 • Taustamusiikkia: Tästä sitä löytyy, sekä yksittäisinä kappaleina että tuntien mittaisena tunnelmointina.
 • Kysymys pelinjohtajalle ennen peliä: Avausviestissä haluttiin tietää, mitä PJ:n olisi hyvä kertoa ennen kampanjan aloittamista. Vastaukset olivat kirjavia ja koskivat niin pelisysteemiä, pelaamisen tyyliä, genreä kuin käytäntöjäkin.
 • Hahmosi Hollywood-näyttelijä: Game of Thrones -kuvia jaettiin eniten. Ilmeisesti väki vastasi siihen, mikä fiktiivinen Hollywood-hahmo muistuttaa eniten omaa roolipelihahmoa eikä siihen, kuka näyttelijä sopisi oman hahmon näyttelijäksi.
 • Valta pelinjohtajan, pelaajien ja sääntöjen välillä: “Pelinjohtajalla on aina viimeinen sana” voitti äänestyksen murskalukemin. Keskustelussa moni selvensi, että PJ käyttää valtaansa tyypillisesti pelaajien näkemyksiä kuunnellen ja huomioiden.
 • D&D:n maailmankatsomukset kirjanlukutapoihin sovellettuina: Viestiketjussa kukin kertoi, onko hän vaikkapa “neutral good” (käyttää satunnaisia paperilappusia kirjanmerkkeinä) tai “chaotic neutral” (jättää kirjan auki alassuin).
 • Miniatyyrien käyttö roolipeleissä: “Joskus” oli arvattavasti suosituin vaihtoehto. Keskustelussa moni kertoi käyttävänsä jotain muuta kuin virallisia muoviukkeleita, kuten noppia, pikkutavaroita, lasihelmiä tai Lego-ukkoja.
 • 1980-luvun elokuvien voimakkain hahmo: Conan taisi saada eniten mainintoja, vaikka urotöiden perusteella mitattuna löytyy toki hurjempiakin sankareita.
 • Mitä kampanjaa pelaatte: Kyselyssä mainittiin 50 peliä, joista “D&D 5. laitos / OSR” sai arvattavasti eniten ääniä (38 %). Muutama tosin kyseenalaisti D&D:n 5. laitoksen ja OSR-pelien niputtamisen samaan vaihtoehtoon.
 • Asterix-pelikirja: Ketjun aloittaja kertoi löytäneensä kellarin kätköistä Asterix – Päälliköiden tapaaminen -pelikirjan. Keskustelussa moni kertoi muistavansa kyseisen teoksen, joka on valitse-oma-seikkailusi -tyyppinen teos.
 • Hyväntahtoisia kuolleidenmanaajia: Aloitusviestissä pyydettiin ideoita kuolleidenmanaajista (necromancer), jotka eivät olisi suoraviivaisen pahoja. Vastauksissa ehdotettiin, että manaaja voisi käyttää kalmoja työvoimana, toimia rikosetsivänä, tavoitella ikuisen elämän salaisuutta, toimia (lääke)tieteen edistämiseksi tai vahvistaa armeijaa.
 • Suomenkielinen vastine lohikäärmeelle: Kyselyssä annettiin vaihtoehdoiksi “traakki” ja “draakki”, joista ensimmäinen oli huomattavasti suositumpi. Keskustelussa käytiin läpi fantasialiskojen termistöä, suomalaista äännevalikoimaa ja traakkipuuta.
 • Tilannepäivitys kampanjastanne: Tästähän näitä tilannekuvia löytyy koko ketjun mitalta. Fantasiaseikkailua pääsääntöisesti.

Arvioita ja ideoita roolipeleistä

Kertojan näkösuoja on tuorein Astraterra-lisäosa ja samalla uusin kotimainen roolipelijulkaisu. Kuva: Astraterra

Blogien puolelle sattui viime kuussa tavallista enemmän juttuja erilaisista roolipeliteoksista. Vanhoja pelejä arvioitiin, uusista peleistä tiedotettiin ja pelivinkkejä & ideoitakin tarjottiin. Näistä on helppo löytää inspiraatiota omaan pelaamiseen.

Tuttuun tapaan blogit on esitelty aikajärjestyksessä vanhimmat julkaisusta nuorimpaan. Poikkeuksen tekevät ne tekstit, jotka ovat saman henkilön kirjoittamia.

Videoblogien puolella puhuttiin yhtälailla uusista peleistä, niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.