Syyskuussa keskusteltiin hahmolomakkeista, sääntöjen roolista, käynnissä olevista kampanjoista ja kuolleidenmanaajista. Uusista ja vanhoista pelijulkaisuista kiinnostuneiden kannattaa loikata blogikatselmukseen.
Hassuttelua ja rentoutumista
Kenties siksi, että elokuussa käytiin aika kiivaitakin keskusteluja, syyskuun keskustelunavaukset olivat lupsakampia. Sopivaa taustamusiikkia ja Hollywood-näyttelijöiden kuvia jaettiin pelivaikutteiksi. Muutamaan otteeseen juteltiin sääntösovelluksista ja suomennoksista, jotka ovat tyypillisesti hyviä paikkoja jakaa mielipiteitä ilman, että tunnelma kiristyy. Tällaista vaihtelua rajumpien aiheiden ja kevyempien avausten välillä on esiintynyt aikaisemminkin, joten siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Lienee ihan luontevaakin, että kärkkäämpien aiheiden välillä tarvitaan rentoutumista ja yhteenkuuluvuuden vahvistamista.
Kaikki yli 25 vastausta keränneet keskusteluketjut löytyivät tällä kertaa Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmästä. Dungeons & Dragons Finland -ryhmän jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti ja hätyyttelee jo tuhannen jäsenen rajaa, joten jatkossa sieltäkin saataneen muutamia määrämitan ylittäviä ketjuja. Suomi Larp -ryhmän jäsenmäärän kasvu on ollut verkkaisempaa.

- Roolipelipaperien säilyttäminen: Aloittaja pohdiskeli, mitä tehdä omille hahmolomake- ja kartta-arkistoilleen. Vastaajat kertoivat joko säilyttäneen omansa (kokonaan tai valikoidusti), hävittäneensä kaiken tai digitalisoineensa tärkeimmät.
- Tasoituksia uudelle hahmolle: Keskustelun perusteella suositellaan, että 5. laitoksen D&D:ssa uusi hahmo on samalla tasolla kuin ryhmän muut hahmot. Muissa roolipeleissä, jotka ovat vähemmän taistelu- ja taso-orientoituneita, hahmoryhmän sisäiset tasoerot eivät ole yhtä haitallisia.
- Hyvän hahmolomakkeen piirteet: Funktionaalisuutta kaivattiin eri tavoin ilmaistuna. Vapaalle tekstille on lähes aina liian vähän tilaa, joten moni kirjoittaa hahmon taustatarinat ja varusteet erilliselle paperille. Muokattavuuttakin toivottiin, niin että hahmolomakkeessa olisi vain oman hahmon kannalta oleelliset tiedot (esim. ei loitsulistoja soturihahmon lomakkeeseen). Esteettisyys koettiin useammin ongelmaksi kuin eduksi.
- Mitä haluat pelata seuraavan vuoden aikana: Eri vastaajat ehdottivat erilaisia pelejä, mutta toivotumpana erottuivat selkeästi Cyberpunk Red ja Dungeons & Dragons 5. laitos.
- Käytättekö tuotenimiä apuna nimien keksimiseen: Kyllä. Näemmä etenkin tölkkien ja pullojen kyljistä löytyy paljon inspiraatiota.
- Kielimuuri harrastuksen alussa: Aloitusviestissä pohdittiin, lieneekö vieraskielinen pelimateriaali tänä päivänä pienempi ongelma kuin takavuosikymmeninä aloittaneille. Keskustelussa moni toi ilmi, että roolipelaamisen lisäksi tai sitä ennen myös tietokonepelit, kirjallisuus ja tv-sarjat tutustuttivat englanninkielisyyteen. Alakoululaisena aloittaneet tarvitsivat sanakirjaa sääntökirjan tavaamiseen, mutta täysi-ikäisyyden kulmilla englanninkielinen pelimateriaali upposi jo suvereenisti.
- Seikkailijakuvaus musiikkivideolla: Avausviestissä pyydettiin kuvaamaan seikkailijoita linkittämällä sopiva musiikkivideo. Niinpä tästä löytyy liuta videoita, jotka käsittelevät maankiertäjiä tai jotka muistuttavat kommentoijaa jostain roolipeliseikkailusta.
- Haarniskoiden muokkaaminen lemmikeille: Kyseessä on D&D-sääntökysymys, johon vastattiin vaihtelevasti joko soveltamalla muiden sääntöjen pohjalta tai kehottiin pohtimaan koko asiaa kampanjan luonteen kannalta.
- Taustamusiikkia: Tästä sitä löytyy, sekä yksittäisinä kappaleina että tuntien mittaisena tunnelmointina.
- Kysymys pelinjohtajalle ennen peliä: Avausviestissä haluttiin tietää, mitä PJ:n olisi hyvä kertoa ennen kampanjan aloittamista. Vastaukset olivat kirjavia ja koskivat niin pelisysteemiä, pelaamisen tyyliä, genreä kuin käytäntöjäkin.
- Hahmosi Hollywood-näyttelijä: Game of Thrones -kuvia jaettiin eniten. Ilmeisesti väki vastasi siihen, mikä fiktiivinen Hollywood-hahmo muistuttaa eniten omaa roolipelihahmoa eikä siihen, kuka näyttelijä sopisi oman hahmon näyttelijäksi.
- Valta pelinjohtajan, pelaajien ja sääntöjen välillä: “Pelinjohtajalla on aina viimeinen sana” voitti äänestyksen murskalukemin. Keskustelussa moni selvensi, että PJ käyttää valtaansa tyypillisesti pelaajien näkemyksiä kuunnellen ja huomioiden.
- D&D:n maailmankatsomukset kirjanlukutapoihin sovellettuina: Viestiketjussa kukin kertoi, onko hän vaikkapa “neutral good” (käyttää satunnaisia paperilappusia kirjanmerkkeinä) tai “chaotic neutral” (jättää kirjan auki alassuin).
- Miniatyyrien käyttö roolipeleissä: “Joskus” oli arvattavasti suosituin vaihtoehto. Keskustelussa moni kertoi käyttävänsä jotain muuta kuin virallisia muoviukkeleita, kuten noppia, pikkutavaroita, lasihelmiä tai Lego-ukkoja.
- 1980-luvun elokuvien voimakkain hahmo: Conan taisi saada eniten mainintoja, vaikka urotöiden perusteella mitattuna löytyy toki hurjempiakin sankareita.
- Mitä kampanjaa pelaatte: Kyselyssä mainittiin 50 peliä, joista “D&D 5. laitos / OSR” sai arvattavasti eniten ääniä (38 %). Muutama tosin kyseenalaisti D&D:n 5. laitoksen ja OSR-pelien niputtamisen samaan vaihtoehtoon.
- Asterix-pelikirja: Ketjun aloittaja kertoi löytäneensä kellarin kätköistä Asterix – Päälliköiden tapaaminen -pelikirjan. Keskustelussa moni kertoi muistavansa kyseisen teoksen, joka on valitse-oma-seikkailusi -tyyppinen teos.
- Hyväntahtoisia kuolleidenmanaajia: Aloitusviestissä pyydettiin ideoita kuolleidenmanaajista (necromancer), jotka eivät olisi suoraviivaisen pahoja. Vastauksissa ehdotettiin, että manaaja voisi käyttää kalmoja työvoimana, toimia rikosetsivänä, tavoitella ikuisen elämän salaisuutta, toimia (lääke)tieteen edistämiseksi tai vahvistaa armeijaa.
- Suomenkielinen vastine lohikäärmeelle: Kyselyssä annettiin vaihtoehdoiksi “traakki” ja “draakki”, joista ensimmäinen oli huomattavasti suositumpi. Keskustelussa käytiin läpi fantasialiskojen termistöä, suomalaista äännevalikoimaa ja traakkipuuta.
- Tilannepäivitys kampanjastanne: Tästähän näitä tilannekuvia löytyy koko ketjun mitalta. Fantasiaseikkailua pääsääntöisesti.
Arvioita ja ideoita roolipeleistä

Blogien puolelle sattui viime kuussa tavallista enemmän juttuja erilaisista roolipeliteoksista. Vanhoja pelejä arvioitiin, uusista peleistä tiedotettiin ja pelivinkkejä & ideoitakin tarjottiin. Näistä on helppo löytää inspiraatiota omaan pelaamiseen.
Tuttuun tapaan blogit on esitelty aikajärjestyksessä vanhimmat julkaisusta nuorimpaan. Poikkeuksen tekevät ne tekstit, jotka ovat saman henkilön kirjoittamia.
- The Farsight Diamond: Ari-Matti Piippo on laatinut kuvauksen jalokivestä, jonka avulla seikkailija voi nähdä salattuja asioita. Tällä kertaa sääntömekaniikat ovat vähissä, joten tätä voi helposti soveltaa monenlaisiin fantasiaroolipeleihin.
- Arvostusta larpinjärjestäjille: Heidi Säynevirta kirjoitti vastineen Lokissa aiemmin kirjoitetuille pakinoille. Hän toivoi pelaajien syyllistämisen lopettamista ja keinoja saada pakinoissa peräänkuulutettua palautetta larpintekijöille.
- Limun ropellukset: Niklas Nylund tarjoili Limun ropellukset -blogissa kampanjaidean avaruusmatkojen ja lovecraftiaanisen kauhun yhdistämisestä sekä paljon matkaamista sisältävästä avaruusseikkailusta.
- Hahmon viemää: Noora Kauppi pohdiskeli Lokin artikkelissaan miten larpatessa pääsee flow-tilaan. Keinot ovat hahmon taustaan syventyminen ja pelin aikana heittäytyminen kanssapelaajiin luottaen.
- Astraterra: Pelintekijä Miska Fredman kertoi, että Kertojan näkösuoja on nyt saatavilla, mutta muita lisäosia (Port Arco ja tarinoita oudosta portista sekä Olentopedia II) jouduttaneen odottamaan kenties ensi vuoden puolelle saakka.
- A Game Per Year: Juhana Pettersson käsitteli bloginsa vanhoja roolipelijulkaisuja käsittelevässä sarjassa Dragonraid -pelin (1984) sekä skenaariot In a Search of the Unknown (1979) ja The Keep on the Borderlands (1979).
- Photonstering: Mikko Meriläinen kertoi kokemuksistaan 3d-tulostimen kanssa miniatyyrien tekemisestä.
- Ropecon 2021 pääjärjestäjäksi: Pääjärjestäjähaku vuoden 2021 Ropeconiin on käynnissä. Ilmoittautumisaikaa on 12. marraskuuta saakka. Lisätiedot löytyvät linkin kautta.
- Worlds in a Handful of Dice: Jukka Särkijärvi ruoti blogissaan D&D:n Planescape-pelimaailmaan sijoittuvan The Eternal Boundary -skenaarion ja tiedotti toisessa tekstissään, että Juhana Petterssonin taannoisen Tšernobyl, rakastettuni -roolipelin englanninkielinen käännös on ilmestynyt.
- Surrealistista peliä johtamassa: Itran kaupunki -roolipeli (alkup. Itras by) julkaistiin suomeksi vuosikymmen sitten. Pekka Hänninen kirjoitti Lokiin vinkkejä siitä, miten kyseisen pelin pelinjohtamiseen saa tavoiteltua surrealistista tunnelmaa.
- Ropeskenen yhteinen tiedotuskanava täyttää vuosia: Nuppu Soanjärvi esitteli Nörttityttöjen blogissa Roolipelitiedotusta ja muistutteli käynnissä olevasta päätoimittajahausta.
Videoblogien puolella puhuttiin yhtälailla uusista peleistä, niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin.
- Ropetupa: Ropesetä esitteli, miten Astraterran uudessa laitoksessa luodaan hahmo. Samalla hän kävi videossaan läpi pelin säännöt.
- Ropehiiren kolo: Tuomas Kuusniemi puhui nippelitiedon merkityksestä roolipelaamiselle, sen eduista ja haitoista.
- Lohikäärmeen luola: Pelimaailman luominen -jaksossa Mikko Iivonen johti keskustelua valmiiden pelimaailmojen käytöstä, asioista jotka täytyy päättää etukäteen ja pelimaailman kasvattamisesta pelaamisen myötä. Lisäksi Iivonen arvioi D&D-skenaarion The Beseeching Parliament ja paljon kiinnostusta herättäneen Pathfinder-roolipelin tuoreen kakkoslaitoksen.
Be First to Comment