Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: marraskuu 2019

Marraskuu oli lokakuun tapaan keskustelujen osalta hiljainen. Onneksi Juhana Pettersson ja roolipeliblogi Lokin väki tuottivat luettavaa.

Jäsenmäärä kasvaa, keskustelu hiipuu

Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmän jäsenmäärä on jatkanut vähittäistä kasvuaan. Marraskuussa meni rikki 4000 jäsenen raja. Jostain syystä jäsenmäärän kasvu ei kuitenkaan ole näkynyt lisääntyneenä keskusteluna.

Olen pitänyt kirjaa yli 25 kommenttia saaneiden viestiketjujen määrästä vuoden 2017 alusta lähtien, joten voin todeta, että tämän vuoden marraskuussa pitkiä ketjuja syntyi vain puolet siitä, mitä viime vuonna ja alle kolmannes toissavuoden luvuista. Roolipelaajien Suomi -ryhmää tarkasti seuranneena uskaltaisin veikata myös ylipäänsä keskustelunavausten määrän vähentyneen viime aikoina, vaikkei minulla tästä täsmällisiä lukuja olekaan.

Tracon Hitpoint -tapahtuman luennolla spekuloitiin, että kenties tämä kertoo verkkokeskustelujen siirtyneen jälleen uuteen ympäristöön, tällä kertaa Discordin ja Whatsappin kaltaisiin pikaviestimiin. Joka tapauksessa Roolipelaajien Suomi on edelleen se foorumi, jonka kautta tavoittaa eniten kotimaisia roolipeliharrastajia.

Peliviikon toiminta puhutti kansaa. Kuva: Janne Kukkonen / KAVI, Peliviikko.fi
  • Pelaatko enemmän hahmoa vai peliä: Valtaosassa kommentoinneista todettiin, että hahmoa pelatessakin pitää ottaa huomioon muu peliporukka ja kampanjan perusidea. Tiukkaa vastakkainasettelua hahmon ja pelin välillä ei siis koettu mielekkääksi. Monessa kommentissa myös noteerattiin, että riippuu siitä, mitä pelistä on sovittu ennen pelaamisen aloittamista.
  • Vaarojen saaren pelaaminen lapsena: Ketjun aloittaja oli hiljattain lukenut uudelleen vanhan D&D-seikkailun ja kertoi, ettei aikoinaan ollut saanut siihen kunnollista otetta. Keskustelussa moni kertoi pelanneensa, mutta muistikuvat olivat epämääräisiä.
  • Mitä teit peliviikolla: Marraskuussa viikolla 46 vietettiin kansallista peliviikkoa. Ketjun aloituksessa kysyttiin itse kunkin omia pelailuja kyseisen viikon aikana. Aika harva oli käynyt missään peliviikon tapahtumassa, mutta muutoin ketjusta löytyy kyllä hyvä läpileikkaus roolipelikulttuurimme moninaisuuteen.
  • Fantasiakirjallisuutta nuorille: Lukuvinkkejä pyytäneelle suositeltiin niitä suosituimpia klassikoita Taru sormusten herrasta Harry Potteriin ja Maameren tarinoihin, mutta pitkässä ketjussa on myös paljon vähemmän tunnettuja nimikkeitä. Osa kyseenalaisti 1990-luvulla suomennetun fantasiakirjallisuuden kiinnostavuuden nykynuorten näkökulmasta.
  • Lista taskunpohjan tavaroista: Tässä ketjussa kysyttiin ryhmän jäseniltä, mitä heillä on tyypillisesti mukanaan ja koottiin sen pohjalta sadan kohdan tavaralista.
  • Suosikkinoppasi: 10-sivuinen noppa voitti, 12-sivuinen ja 20-sivuinen olivat miltei tasoissa kakkossijalla. Perustelut koskivat joko noppien estetiikkaa tai niihin liittyviä pelimuistoja.
  • Marvel-hahmot Dark Sun -kampanjamaailmassa: Ketjun aloitusviestissä kysyttiin ideoita Marvelin vähemmän tunnetuista matalan voimatason supersankareista, joita voisi sijoittaa D&D:n Dark Sun -kampanjamaailmaan. Kuten arvata saattaa, ryhmästä löytyi runsaasti apuja näihin pohdiskeluihin.

Peliesittelyitä ja larppaamisen vaikutuksia

Marraskuu näytti lamaannuttaneen useimmat blogaajat, mutta onneksi Juhana Pettersson jatkoi sitkeästi roolipelien luku-urakkaansa. Myös Loki piti yllä vakiintunutta viikottaista julkaisutahtiaan. Kokonaisuutena luettavaa kertyi erilaisten roolipelien esittelyistä ja larppaamisen vaikutuksesta harrastajiin. Myös videoblogien puolella oltiin aktiivisia ja julkaistiin mm. peliesittelyitä, tapahtumaraportteja ja haastattelu.

  • Juhana Pettersson ahkeroi marraskuussa puolen tusinaa roolipeliteosta ja kirjoitti niistä lyhyet esittelyt, joissa hän nostaa esille pelien kiinnostavimpia kohtia: D&D-seikkailu Isle of Dread (1981, suom. Vaarojen saari) sekä viime vuosina julkaistut pelit Spire, Troika!, Mothership, Punavangin laulu ja Hot Guys Making Out.
  • Solmukohta 2020: Laura Kröger, Essi Santala, Massi Hannula ja Jukka Särkijärvi laativat yhdessä Lokiin esittelyn Solmukohta-tapahtumasta, joka järjestetään ensi keväänä Tampereella. Artikkelissa käydään läpi Solmukohdan tapahtumakirjo.
  • Larppaajien stressikyselyn alustavia tuloksia: Eino Partanen, Ira Nykänen ja Suvi Korhonen kertovat Lokin artikkelissa Ropecon-ohjelmastaan, jossa he käsittelivät larppaajien kokemuksia harrastuksensa stressaavuudesta. Tutkimuksen mukaan larppaaminen kuormittaa eniten niitä, joilla on muutenkin elämässään stressitekijöitä. Kyselyyn kaivataan edelleen lisää vastaajia; linkki löytyy artikkelin lopusta.
  • Mitä larppaaminen on opettanut minulle: Pinja kertoo, miten hän on oppinut larppiharrastuksensa myötä sukeltamaan hahmonsa näkökulmaan ja syventämään itsetuntemustaan.
  • Tommi Brander blogasi sivuhahmojen kehittelemisestä ja siitä, miten niiden kautta voi tarttua kiinni pelaajahahmojen tärkeisiin aiheisiin. Toisessa tekstissään hän kuvasi seikkailupaikaksi sopivan linnakkeen, joka on rakennettu vanhan kaivoksen yhteyteen.
  • Syöksykierre-Nick: Wille Ruotsalainen arvioi Lokiin kotimaisen Syöksykierre-Nick -tarinanpelin. Säännöt ovat ohuet, joten peli sopii parhaiten illanistujaisiin tai peliharjoitteeksi.
  • Talon säännöistä ja muokattavuudesta: Niklas Nylund kommentoi Dungeons & Dragons -roolipelin tuoreinta laitosta pelikokemuksensa kannalta. Erityisen hyvänä hän pitää systeemin muokattavuutta erilaisiin kampanjoihin ja pelityyleihin.
  • Janne Kemppi laittoi Tracon Hitpoint -tapahtumassa pitämiensä esitelmien diat jakoon bloginsa kautta. Ensimmäisen esitelmän aiheena olivat hahmojen arkkityypit ja jälkimmäisen roolipelaamisen perusteet.
  • Ensisyntyinen on hukkunut: Salme Vanhanen ja Irrette Melakoski kirjoittivat Lokiin artikkelin Haaksirikko-larpista, jossa he käyttivät Firstborn Is Dead -systeemiä sisarusten syntymäjärjestyksestä totutun sukupuolijaon tilalla. Näin oli mahdollista pelata 1700-luvun säätyjä ja valta-asemia ilman, että pelaajien sukupuoli tai pukeutuminen rajoittivat hahmovaihtoehtoja.
Haaksirikko-larpin 1700-luvun yhteiskunnassa sosiaalista asemaa ei määrittänyt sukupuoli vaan syntymäjärjestys, jota ilmaisevaa rintanappia pidettiin esillä. Kuva: Loki / Haaksirikko

Videoblogien puolella syntyi marraskuussa useampi kiinnostava kokonaisuus.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.