Maaliskuussa puhuttavat etäpelaaminen, laatu ja laaduttomuus, conit, sekä larppaaminen.
Kevään tapahtumia on peruttu, lykätty ja siirretty internettiin. Jotkut luottavat viruksen talttumiseen, toiset ovat peruneet tapahtumia jo pidemmältäkin aikaväliltä, tai siirtäneet niitä hamaan tulevaisuuteen. Pysykäähän valppaina ja seuratkaa suosikkitapahtumienne kehittymistä. Roolipelitiedotus kehottaa osallistumaan toimintaan etänä ja tukemaan pelinjohtajia ja tapahtumanjärjestäjiä tässä kaikille haastavassa tilanteessa, parhaiden kykyjemme mukaan.
Korpikuusen kannon alta
Keväisen pysy-kotona-episodin johdosta maaliskuussa on syntynyt videoita ja blogitekstejä erityisen aktiivisesti. Paljon puhutaan coneilusta ja etätoiminnasta. Voinemme todeta skenen olevan ajan hermolla näissäkin asioissa. Useampia juttuja löytyy kuitenkin myös muista aiheista, esim. larppaamisen aloittamisesta, joten jos tuntuu, että karanteeniasiaa on varastoitu parvekkeelle jo vähän liikaakin, muutakin luettavaa ja kuunneltavaa löytyy.
- Ropeconiin valmistautuminen jatkuu tavalliseen tapaan
- Skenaariokisa tulee tänäkin vuonna “Pieni kirjoituspuuha olisi erinomainen vastalääke mökkihöperyyteen juuri nyt...” by Veli-Matti Pakkanen
- Nörttitytöt väsäilivät Conviikolla aiheeseen liittyvän artikkelin lähes joka päivälle. Mukana juttua mm. conin järjestämisestä ja lasten osallistamisesta. Näitä ei ole varsinaisesti koottu mihinkään, mutta hakutuloksiin pääset suoraan tästä.
- Kuinka Aleksei Kuznetsov sössi kaiken –Varjoneuvoksen Valssi Reetta Järvenpään kokemuksia ensilarpistaan
- Con-osaamisen hyödyntäminen työnhaussa -vinkkiartikkeli Marianna Leikomaalta
- Päämäärätöntä rimpuilua: Ropeblogissa Tommi Brander palailee roolipeliharrastuksensa juurille
- In-Game Space on larppi– ja roolipeliväen oma työtila Helsingin sydämessä Ama Laine kirjoittaa Lokissa
- Alfacon 2020 matkakertomus by Wille Ruotsalainen

- CR4YB0RG:issa Mira Suovanen pitää kahvituokiota larppiin ilmoittautumisesta: mitä ilmolomakkeissa yleensä kysytään, mitä sillä tarkoitetaan ja kuinka kannattaa vastata saadakseen parhaat mahdollisuudet loistavaan hahmoon ja pelikokemukseen
- Lohikäärmeen Luolassa kuullaan Herra Mirandoksen Roolipelikertomuksia: Android Hell -kampanjan syntymisestä
- sekä Level 20 Podcast: Pelaajien Palkitseminen (jakso 22)
- Noppatuurin Ajankohtainen D6: Mitä odottaa ensimmäiseltä larpilta?
- AD6: Blockbuster Larpit Vieraina Laura Kröger ja Aino Harvola
- ja AD6: Roolipelaaminen etäyhteyksien yli Vieraana Jemina Iiponen
- sekä vinkkivideot Pelistä hypettäminen ja Etäropen pelinjohtaminen by Nuppu Soanjärvi
Iltalehti teki roolipelaamisesta kahden ja puolen minuutin minidokkarin.
Kotonakin kimpassa
Ryhmissä keskustelunaloituksia on putoillut vähemmän, mutta ketjut ovat olleet nopeatempoisen intensiivisiä; usein keskustelua on syntynyt ihan reaaliajassa. Yhteisö on selvästi tullut yhteen ja toistensa tueksi, eikä karanteeni ainakaan vielä ole syönyt positiivista asennetta loputtomiin.
Kuukauden aiheina mm. pelinjohtamisen aloittaminen, etäpelit, sekä laatu ja laaduttomuus asiassa, jos toisessakin.
- The Big ‘Why?’ Miksi porukka pelaa ja/tai johtaa pelejä, mikä harrastuksessa viehättää? Esiin nousee toistuvasti tarinoiden luominen ja jakaminen, sekä yhteiset elämykset.
- Milloin viimeksi kokeilit uutta –galloup; Tänä vuonna itselleen uusia systeemejä on kokeillut 91 ihmistä, joista 17 viimeisen kuukauden aikana. 46 äänestää, että tällaisista testauksista on pari-kolme vuotta, tai kauemmin.
- Montako NPC:tä syntyy vaikka kamppiksen aikana? Tämän keskustelun perusteella keskimäärin ±sata. Sivutaan myös hiukan määritelmää ja erilaisia tarpeita ja tavoitteita ei-pelaaja hahmoille, kun selvitellään, ketä oikeastaan pitäisi ottaa laskuihin mukaan.
- Jaettiin vinkkejä ja kannustusta uudelle pelinjohtajalle; kommunikaatio on tärkeää, aina oppii uutta, tunne pelaajasi ja heidän hahmonsa, tee muistiinpanoja (oikeesti) ja muista pitää itsekin hauskaa. Pieni jännitys on hyvästä, mutta ota kuitenkin rennosti.
Ei oo niin haudan vakavaa. - Vinkkejä ja kokemuksia lasten roolipeleistä. Systeemiksi suositellaan Astraterraa ja Myrskyn Sankareita.
- Miten väki purkaa stressiä siitä kärsiessään, tai välttää sitä? Toistuvasti mainitaan valmistautuminen ja luotto siihen, että kaikki menee lopulta hyvin.
- Pelitilanne karanteeniaikana; 59% vastanneista pelaa yhtä paljon, tai jopa enemmän, kuin ennen, 10% pelit ovat syystä tai toisesta kokonaan jäissä.
- Videoyhteys etäpelille; parhaat sovellukset ja sivustot. Laajasti suositaan Discord + Roll20 comboa. Käytössä myös Zoom ja Google Meet.
- Roll20 kritiikkiä Todetaan, että systeemi vaatii opettelua ja pitkähermoista keskittymistä, mutta on monelle ollut sen arvoinen.
- Esitys dynaamisempaan taistelumekaniikkaan
- Mikä tekee pelistä huonon? Kuten aloituksessa on mainittu, vastauksia on yhtä paljon, kuin pelaajiakin, mutta toistuvia teemoja ovat epäloogisuus ja jollain lailla käyttökelvoton pohjamateriaali.
- Powerplay; yey or nay? Pitkä ketju mm. hahmonluontimekaniikoista, taitopelaamisesta ja ‘voittamisesta’.
- House rules -listaus
- Päihtyminen; miten päihteiden vaikutusta mallinnetaan. PJ:t tuntuvat luottavan pelaajien eläytymiseen. Jotkut heittävät mm. itsehillintää ja krapulafiiliksiä.
- Vankilapelit; jaetaan kamppis -ideoita ja tutkitaan erilaisia mahdollisuuksia.
- Useamman henkilön poliisipeleihin sopivia mekaniikkoja ja asetelmia
- Pelinjohtaminen elinkeinona ei tunnu kovin uskottavalta ajatukselta. Tätä puitiin parin vuoden takaisessa ketjussa pitkälti samoin tuloksin.

- Suomi LARP -ryhmässä keskustellaan sopivasta juonimäärästä. Pelaajat pitävät oleellisempana sitä, että heillä on autenttisesti tekemistä koko pelin ajan, kuin suorituksellisten juonten määrää. Kuitenkin ±5 juonta, joista osa passiivisia, tuntuu sopivalta luvulta yhden päivän peliin.
- Luodaan enemmän tai vähemmän humoristisia ‘unelmien kriisihahmoja’
Tämä olisikin sitten tältä erää tässä. Pysykäähän ihmisolennot pelikuntoisina ja pitäkää toisistanne huolta
Be First to Comment