Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: maaliskuu 2017

Viime kuussa Facebookin “ropefoorumeilla” puhuttiin OSR:sta, ihon tummentamisesta larppia varten ja keksittiin roolipeliaiheisia sananlaskuja. Blogien puolella esiteltiin pari peliä ja kerrottiin uuden ropejulkaisun ilmestymisestä.

Mielipiteitä, vinkkejä ja huumoria

Aiempina kuukausina Facebookin Roolipelaajien Suomi -ryhmässä eniten vastauksia ovat tuntuneet saavan huumorivetoiset avaukset. Tällä kertaa keskustelua on herännyt ilahduttavissa määrin myös kysymykset erilaisista pelityyleistä. Suomi Larp -ryhmän puolella puolestaan vähemmistöjen huomioiminen on edelleen se skeneä eniten kuumottavin aihe. Seuraavassa listassa ovat tuttuun tapaan yli 25 vastausta saaneet avaukset aikajärjestyksessä vanhimmasta aloittaen:

Kokemuksia peleistä

Tapani mukaisesti keräsin tähän blogaukseen myös linkkejä muutamiin mielenkiintoisiin blogiteksteihin. Niiden kirjavuus heijastelee hyvin kotimaisen roolipelikulttuurimme monipuolisuutta.

Sonja Pöllänen kirjoittaa Soft Shock -blogissaan kehollisuuden ja yhteisen kuvittelun merkityksestä larpeissa. Teksti on kiinnostavaa, koska siinä käsitellään nimenomaan larppaamiselle ominaisia roolipelaamisen puolia. Tämän kehollisuuden käytöstä pelissä voi lukea Tanja Ylitalon ja Ouva Mussalon Lokiin kirjoittamasta Amnesia Reboot -larpin esittelystä. Amnesia Reboot sai Lankka-palkinnon (ks. artikkeli viime vuoden Lankoista), joten mistään aivan mitättömästä pelistä ei ole kyse. Pelin nimi juontuu siitä, että se on uudistettu versio aiemmasta Amnesia-larpista, josta sattumalta on saatavilla Pölläsen kirjoittama peliraportti.

Foorumiroolipelaaminen tuntuisi olevan pääsääntöisesti nuoremman sukupolven ropeharrastus, josta vanhempi väki ei tiedä kovinkaan paljon. Siksi olen arvostanut niitä muutamaa blogia, jotka ovat kirjoittaneet foorumiroolipelaamiseen liittyvistä aiheista. Valitettavasti yksi näistä blogeista, Mustesoihtu, kirjoitti hyvästijättöartikkelinsa maaliskuun lopulla. Vastaavasta roolipelaamisen alakulttuurista nousevat blogit Hopeakettu ja Sokea yksisarvinen ovat olleet viime aikoina hiljaisia, mutta toivottavasti ne ottavat soihdun kantaakseen.

Ropecon-tapahtuman blogi on viime aikoina julkaissut juttuja pääsääntöisesti tapahtumaan liittyen, mutta sattuu sieltä löytymään myös pari muuta merkintää. Sofia Paasikiven ja Mauri Sahlbergin blogauksessa käydään läpi erilaisten arpavälineiden historiaa ja esitellään vanhimmat tunnetut lautapelit noin 5000 vuoden takaa. Nörttityttöjen blogista puolestaan löytyy Minna Heimolan laatima kotimaisen Hood-roolipelin esittely.

Jotakin uuttakin on tarjolla. Daniel Neffling tiedotti blogissaan A Pipeful of Trouble -skenaarion julkaisemisesta. Esittelytekstin mukaan tässä Bret James Stewartin kirjoittamassa matalan tason hahmoille suunnatussa OSR-skenaariossa on tasapainoisesti sekä sivuhahmojen kanssa säätämistä että luolastoon tunkeutumista. Toisena skenen uutuutena on Juho Fröjdin ja hänen kavereidensa aloittama roolipelipodcast. Luolamesterin yöradion ensimmäisessä osassa keskustelijat kertovat lyhyesti omista reiteistään roolipeliharrastuksen pariin ja jutustelevat eeppisen fantasian epärealistisista piirteistä.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.