Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: kesäkuu 2020

Kesäkuussa puhutaan peliteemoista ja estetiikasta, ja pohditaan, olisiko suomenkielisellä roolipelilehdellä sittenkin tulevaisuus..

Kuiskuttelua

RPS ja Suomi LARP -ryhmistä löytyy taas muutamia aktiivisia puheenaiheita, kuten omituiset pelilogiikat ja uuden roolipelilehden mahdollisuus. Suositusketjut tuntuivat tekevän kauppansa, joten niitä on tälläkin kertaa listattu loppuun.

  • Missä kulkee steampunkin ja fantasian raja? Enemmistön mielestä raja on ennemmin teemallinen, kuin yksittäisistä piirteistä/elementeistä särkyvä, mutta tietynlainen auviktoriaaninen tyylisuunta ja hammasratasteknologia tekevät auttamatta eron keskiaikaiseen high-fantasyyn.
  • ‘Barbaari’ terminä & hahmoluokkana
  • Kutsumisen etiikasta. Todetaan, että in-game suhtautuminen kyseisiin loitsuihin riippuu paljolti pelin teemoista, useimmiten sitä ei kuitenkaan tarvitse pohtia yhtä syvällisesti, kuin aloituksessa.
  • Oudot säännöt -ketju
  • Rakantelusta kamppiksen sisällä. Pieninä, mielekkäinä in-game annoksina enemmistön mielestä hyvä juttu, mutta ei usein tarpeellinen.
  • Voimatasapainosta. Yleisesti tämä ketju päätyy sinne, minne ennekin; tasapainottaminen on hankalaa, eikä useinkaan vaivan arvoista tärkeää on, että pelaajat viihtyvät hahmossaan.
  • Noppien käytöstä; merkittävän enemmistön mielestä “Nopat sääntöjen ja satunnaisuuden suhdetta tukemassa ovat keskeinen osa roolipelikokemusta siinä missä hahmot, juoni jne.”
  • Kyselyn mukaan tärkeimpiä hahmonluontielementtejä ovat hahmon historia ja taidot/kyvyt.
  • Hahmojen kirjoittamisesta eri persoonissa. Enemmistö kirjoittaa mieluiten kolmannessa persoonassa, lukiessa ei ole niin väliä. Tekstin (ja pelin) tyyli vaikuttaa preferensseihin.
  • PJ:n muistiinpanoista. Monet pitävät pelikerroista jonkinlaista päiväkirjaa. NPC:eidenlokaatioiden ja jonkinlaisen historian ylös kirjaaminen ennen kamppista on hyväksi koettu käytäntö. Pidempi teksti saattaa häiritä keskittymistä ja viedä huomiota liikaa tiettyihin yksityiskohtiin. Siksi monet pysyttelevät ranskalaisissa viivoissa ja muissa avoimissa, järjestelmällisissä muistiinpanotyyleissä.
  • Tutuista ja tuntemattomista hirviöistä. Miten toimia meta -mielessä, kun pelaajat luultavasti tuntevat olennon x, mutta hahmot ehkä eivät. Kuva(t) ja kohtaamisen ohjaileminen keskiarvoista enemmän ovat PJ:n puolelta yleisiä käytäntöjä. Olentojen kuvailu on usein vähäistä. Jotkut välttävät käyttämästä kliseitäHahmojen in-game tietämys maailmansa olennoista on hyvä ottaa huomioon, ja käydä läpi ennen peliä.
  • Hitaista (ja siinä sivussa nopeista) larpeista
Kuva: Julius Drost

Jos Suomeen perustettaisiin uusi roolipelilehti, sen toivotaan painottuvan pöytäpeleihin ja sisältävän mm. työkaluja pelinjohtajille, valmiita seikkailuja, tuotearvosteluja, sekä kolumneja. Noin 63% vastanneista (xlukisi lehteä, tosin monet kommentoivat, etteivät sitä välttämättä kotiinsa tilaisi. Kyselyketjujen kommenteissa korostuu epäilys painetun lehden ajankestävyydestä, kilpailukyvystä ja kustannuksista. Tämä on aihe, joka herättää keskustelua toisinaan. Siitä on hetki, kun Suomessa viimeksi nähtiin roolipeleihin keskittyvä lehti. Kiinnostusta projektiin löytyy, mutta keskustelu hiipuu yleensä vetäjän, ja jo mainitun rahoituksen puutteessa taka-alalle.

Kesäkuun suositusketjuista suosituimmat olivat OSR fantasiaWarhammeria vastaavat-, ja rakentelua tukevat systeemit. Lisäksi haettiin pohjaa Hopeanuoli-inspiroituneelle samuraikamppikselle.

Hiljaiseloa

Blogit & vlogit ovat pysytelleet suhteellisen vaitonaisina. Luultavasti nukahtaneet lämpimiin kesäiltoihin, eikö totta? Listattujen bloggausten lisäksi Noppatuurilta löytyy muutamia one-shotteja ja pelivinkkauksia.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.