Antti Lax listasi roolipelitiedotus Lokin esittelytekstissään kolme peliä, joita hän suosittelee pelisuunnittelijoiden oppimateriaaliksi. Mallia tähän hän otti Ryan Macklinin blogauksesta.
Lähetin sähköpostia tuntemilleni kotimaisille roolipeliblogaajille, että hekin seuraisivat esimerkkiä. Kiinnostaa tietää, mihin peleihin tutustumista kotimainen kaarti suosittelee pelisuunnittelijoille. Ohessa jatkuvasti päivittyvä lista.
Pelejä, joihin kannattaa tutustua pelisuunnittelun näkökulmasta
- Ars Magica (lue perustelut tästä)
- Assassin’s Creed (PC, XBOX 360, PS3) (lue perustelut tästä)
- Dogs in the Vineyard (lue perustelut tästä)
- Dungeons & Dragons (“punalaatikko”) (lue perustelut tästä)
- Lamentations of the Flame Princess (lue perustelut tästä)
- My Life With Master (lue perustelut tästä)
- Paranoia (lue perustelut tästä)
- Pendragon (lue perustelut tästä)
- Piruja miehiksi (lue perustelut tästä)
- Preador (lue perustelut tästä)
- Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (PSP, DS) (lue perustelut tästä)
- Space Rangers (PC) (lue perustelut tästä)
- Stalker (lue perustelut tästä)
- Trail of Cthulhu (lue perustelut tästä)
- Vuoren velho (lue perustelut tästä)
- Warhammer Fantasy Roleplay (1.-2. laitos) (lue perustelut tästä)
- World of Darkness (lue perustelut tästä)
- Zombeja! Ovella! (lue perustelut tästä)
Lisää vain!
Itseltäni ei löytynyt kaikkien kotimaisten roolipeliblogaajien yhteystietoja, joten jos sinulla on blogi ja haluat ottaa kantaa, niin kirjaa oma listasi blogiisi ja heitä kommenttia tänne, niin poimin sitten uudet pelit tuohon listan jatkoksi. Listalla jo olevia pelejä saa tietysti äänestää: sehän vain kertoo pelin vakuuttavuudesta, jos useampi kuin yksi tyyppi pitää sitä opetuksen arvoisena.
Kuten listalta käy ilmi, pelien ei ole pakko olla roolipelejä. Lista on kyllä suunnattu roolipelisuunnittelijoille (ja kaikille aktiivisille pelinjohtajille, jotka ovat kiinnostuneet erilaisista peleistä), mutta tämä ei tarkoita rajoittumista roolipeleihin. Kokonaan erilaisista peleistä voi löytyä tärkeitä seikkoja, jotka roolipelisuunnittelijankin olisi hyvä huomata.
Pelilistojen blogaamisen ohjeet
Macklinin aloituksen mukaan tarkoitus olisi siis listata kolme peliä, joihin pelisuunnittelijoiden olisi hyvä tutustua kehittyäkseen työssään. Listaukseen täytyy sisältyä lyhyet perustelut.
Kyseisten pelien ei siis tarvitse olla kolme parasta peliä, vaan kolme opettavaista peliä. Huonoistakin peleistä voidaan oppia paljon. Tärkeää on rajoittua lukumäärältään kolmeen, koska tämä pakottaa tekemään jyrkkiä rajauksia ja painavia valintoja. Macklin myös vaatii, että listaajan täytyy olla pelannut kaikkia listaamiaan pelejä.
Keskustelunavaus
Kotimaisessa blogosfäärissä on ollut aika vähän yhteisiä puheenaiheita tai blogauksia samasta aiheesta. Sitä kautta kuitenkin löytyisi yhteyttä ja yhteisöllisyyttä, joka tekee blogaamisesta mielekkäämpää. Siksi tartuin tähän Laxin luomaan tilaisuuteen ja kiitä kaikkia muita blogaajia, jotka ovat tehneet samoin.
En tiedä, onko blogipostauksen kommentointiosio paras paikka käydä keskustelua aiheesta, mutta täällä saa ottaa kantaa toisten valintoihin. Onko listalla joku outolintu, kertooko pelilistaus jotain suomiskenestä, mikä tärkeä peli sieltä vielä puuttuu?
Be First to Comment