Press "Enter" to skip to content

Tervehdys uusille lukijoille

Roolipelitiedotus pyrki tunkeutumaan roolipelaajakunnan laajempaan tietoisuuteen Ropeconissa jaettavilla lehtisillä (lue niiden taustasta). Blogin kävijämäärät ovat sittemmin olleet nousussa, eli ilmeisesti ainakin osa lehtisistä teki tehtävänsä. Niinpä esittelen tässä lyhyesti tätä projektia. Viimeaikaiset muutokset voivat kiinnostaa myös vanhempia lukijoita.

Roolipelitiedotus on elokuussa 2009 perustettu WordPress-pohjainen verkkosivu, jonka kautta pyrimme toimimaan suomalaisen roolipelikulttuurin tiedotusvälineenä. Tarve tällaiselle on uskoakseni vain korostunut Roolipelaaja-lehden lakkauttamisen jälkeen. Alusta asti tarkoitus on ollut pysyä yhteisenä ja avoimena niin, että toimituskunta ei ole mitenkään suljettu. Jos joku tietää hyvän uutisen kotimaisesta roolipelaamisesta, saa hän julkaista sen samantien tällä verkkosivulla (jos ei jaksa tai viitsi tehdä niin paljon, niin voi ainakin heittää blogin aktiiviväelle uutisvinkin). Tämän vuoksi Roolipelitiedotuksella ei ole yhtenäistä linjaa, vaan jokainen uutinen on yksinomaan kirjoittajansa näkemys. Käytännössä on kuitenkin käynyt niin, että väki on ollut nihkeää lähtemään mukaan, joten tiedottaminen on jäänyt pääasiassa muutaman kaverin harteille.

Roolipelitiedotus ei siis ole mitään muuta kuin mitä siitä kiinnostuneet siitä tekevät. Tällä hetkellä Roolipelitiedotuksesta löytyy seuraavia painotuksia:

  • Etusivun oikeaan reunaan on koottu linkkejä keskeisiin roolipelaamista käsitteleviin verkkosivuihin. Sieltä löytyvät mm. keskustelufoorumit ja roolipelejä myyvät kaupat
  • Jos roolipelaaminen on sinulle vielä hieman vierasta, kannattaa lukaista Mitä on roolipelaaminen? -sivu. Lisäsin hiljattain sen yhteyteen sivun roolipelaamisen aloittamisesta, jossa kerron aloittelijoille sopivista peleistä
  • Roolipelimateriaalia-sivu tarjoaa juuri sitä, miltä kuulostaakin: linkkejä roolipeliskenaarioihin, peleihin, artikkeleihin ja arvosteluihin. Siirsin sinne myös blogosfäärin, jonne olen kerännyt suomalaisten harrastajien kirjoittamia roolipelaamista käsittelevä blogeja

Tervetuloa mukaan lukemaan ja kehittämään kotimaisen roolipelikulttuurin verkkomediaa!

13 Comments

  1. takarivistä takarivistä 27.07.2010

    Ootteko miettinyt sitä, että irrottaisitte omat mielipiteenne kommentteihin tai sit vaan nimeäisitte tän reilusti roolipeliulinaksi?

  2. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 27.07.2010

    Kyllä se kai mielessä kävi, kun sumplin tätä konseptia, mutta en sitten uskonut omalta osaltani tähän objektiivisuuskriteerioon sen enempää. Sami on nähtävästi ollut varsin pitkälti samaa mieltä, kun katsoo miten se näitä kirjoittaa.

    Omasta puolestani asiassa painoivat eniten toisaalta se, että kirjoittaminen on kivempaa kun voi sanoa suoraan mitä ajattelee, ja toisaalta sitten se, että halusin tästä “yhteisen mutta yhdistämättömän” kanavan, eli yhteisöblogin ennemmin kuin toimitetun ja virallisen totuuden mukaiseksi oiotun median. Jälkimmäinen olisi ongelmallinen työläytensä puolesta, mutta myös siksi, että se hyväksyttäisiin vaikeammin – me roolipelaajat olemme tunnetusti helposti ärsyyntyvää sakkia, ei tätä sivustoa kukaan lukisi (tai kirjoittaisi) jos olisin ilmoittanut toimintaperiaatteeksi, että tänne saa kirjoittaa, kunhan retusoi tekstinsä meikäläisen puolueettomuuskriteereiden mukaiseksi. Vaikka se mielipiteiden erottaminen faktoista näyttääkin päälle päin yksiselitteiseltä, niin aika helppoa olisi rehellistäkin yritystä lukea sillä silmällä, että Eero siinä yrittää taas myydä omaa ideologiaansa kaikille.

    Tämä nyt ei tietenkään tarkoita, etteikö jotenkin vähemmän asenteellista linjaa voitaisi miettiä, jos jollakulla on hyviä ajatuksia siitä, miten se käytännössä toimisi – olisiko siinä joku yhteinen, yksinkertainen säännöstö jota seurataan, vai tarkistaisiko joku tekstit ennen julkaisua, vai miten se menisi. Ehkä riittäisi vienosti toivoa, että kaikki kirjoittaisivat neutraalein äänenpainoin, mutta se taas tekisi hommasta kovasti vähemmän kiinnostavaa ainakin omaan silmääni: useimmiten näissä uutisissa on ihan oleellista se, kun toimittaja kirjoittaa myös, että miksi asia kiinnostaa häntä itseään ja näin taustoittaa asiaa. Persoonallista journalismia, sano.

    • Sami Koponen Sami Koponen Post author | 27.07.2010

      Luulen, että sinun pitää itse kirjoittaa Roolipelitiedotukseen uutinen Mekanismista (ja tuosta uudesta foorumistanne). Minä en nimittäin yksinkertaisesti hiffaa, että mikä sen juttu on, joten minun on vaikea arvostaa sitä. En löydä mistään mitään selitystä (Hiekkalaatikko on tyhjä ja Kehitysajatuksia täynnä käsittämättömiä sanoja) ja projektien joukossa tuntuu olevan iloisesti sekaisin ulkopuoliselle käsittämättömiä peliraportteja, peliaikatauluja ja puolivalmiita pelejä. Mikä Mekanismin tavoite on? Ketkä siellä operoivat? Mitä siellä tehdään? Miten se poikkeaa lukemattomista muista verkonpainoina olevista kampanjasivustoista? Auta minua ymmärtämään, niin ehkä se sitten merkitsee jotain minullekin.

      • V V 28.07.2010

        Hei

        Pahoittelen jos viestini jäi asteen epäselväksi. Käyttämänne verkkopäiväkirja -toteutus (wordpress) on minulle vähemmän tuttu, ja yritin laittaa tekstini ympärille “pilke silmälkulmassa” tägit. Ilmeisesti tägin aloitusmerkit ja lopetusmerkit poistetaan tietoturvasyistä.

        Voin kyllä kirjoittaa tiedotteen pelilaudasta, mutta kestänee hetken ennenkuin ehdin syventyä WP:n saloihin. Eritoten kun olen puolitarkoituksella pyrkinyt olemaan tutustumatta verkkopäiväkirjojen toimintaan.

        PS. Kysymyksesi “Mekanismin tavoitteesta” menee multa vähän ohi. Perusajatus on tarjota helposti ja kaikkialta muokattava sivusto (aka. wiki) roolipelaajien erilaisiin kommunikaatio- ja dokumentointitarpeisiin (siten että sivusto on varmistettu, peilattu ja ei katoa verkosta). 2844 wikiin luotua sivua kertonevat paljon tämän tavoitteen täyttymisestä.

        Muutama esimerkki mielenkiintoisesta sisällöstä:
        * http://mekanismi.sange.fi/pmwiki/pmwiki.php/NR/Seattle (Seattlen kuvaus Shadowruniin)
        * http://mekanismi.sange.fi/pmwiki/pmwiki.php/Ylimykset/Kosmologia (Eräs kosmologia Nobilikseen)
        * http://mekanismi.sange.fi/pmwiki/pmwiki.php/Exalted/Maailma (Maailmakuvaus alueellisella fokuksella Exaltediin)

        Näitä kaikkia sivuja (jotka ovat sieltä selvimmästä päästä) värittää se merkittävä seikka – että peliporukan jälkeensä jättämä dokumentaatio on lähes aina hyvin peli(porukka)kohtaista. Se ei kuiteknaan tarkoita sitä, etteikö materiaalilla olisi uudelleenkäyttöäarvoa toisille pelaajille (vain kulttuuritutkijoiden sijaan).

  3. V V 27.07.2010

    “Kommenttisi odottaa hyväksyntää. ”

    Hyvät ihmiset. Laittakaa nyt edes joku captcha tai openid tai jotain. Pakkomoderointi on ehkä ahdistavin ajatus sitten siveysvyön.

    • Eero Tuovinen Eero Tuovinen 28.07.2010

      Tämä WordPress.com ei ole oma palvelimemme, vaan julkinen massiivipalvelin, jolle tehtyjä sivuja saa muovattua vain tietyissä rajoissa. Tämä nykyinen moderaatiolinja kommenteissa on käytännöllisin käytössä olevista vaihtoehdoista (tai oli kun säädin tämän, voi siellä tätä kirjoittaessa olla jo jotain uutta optiota, kuten captchaa). Tämähän pyytää kutakin kommentaattorisähköpostiosoitetta kohden lähtökohtaisesti vain kertavahvistuksen, eli kun kerran olemme kuitanneet esim. sinut luotettavaksi käyttäjäksi, niin etukäteismoderointia ei tarvita.

      Eikä toki sekään haittaa, että hirmuista vauhtia etenevät tekstitulvat hidastuvat ehkä hieman, kun asian jatkokäsittely saa odottaa kuitenkin sen pienen hetken.

  4. Nuurori Nuurori 27.07.2010

    Takaisin vaan takariviin sieltä, ei mitään järkeä tommosessa. Omat bookmarkit voi toki nimetä niin, ettei tule sitten vahingossa katsottua 😀

  5. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 27.07.2010

    Pyrin siihen, että kirjoittaessani uutisia on helppo erottaa, missä kohtaa referoin lähdettäni ja missä rupean kommentoimaan sitä. Roolipelitiedotuksen etusivulle laitan näkyviin aina vain faktat ja se on sitten lukijan oma valinta “lukea lisää”. Vaikka tämä ajatus ei tietenkään toteudu silloin, kun matskua tilaa suoraan sähköpostiinsa, niin nähdäkseni silloinkin tyylivaihdos erottuu kappaleen tarkkuudella.

    Olennaisesti olen samaa mieltä kuin Eero: en ole pyrkinyt kirjoittamaan uutissähkeitä, vaan uutisjuttuja. Kannanotto tai aiheen penkominen on pyrkimys tuoda vähän lihaa luiden ympärille, selittää tarkemmin mistä on kyse. Tietysti jos tämä kovasti risoo muita (eli rupeaa tulemaan enemmänkin tämän suuntaista palautetta), niin enköhän vain jätä ne selitykset sinne kommenttiruutuun. Eihän tuo minulle iso vaiva ole.

  6. Nuurori Nuurori 28.07.2010

    Miten joku viittii edes vaatia näin raivostuttavan asiallisilta tyypeiltä itsesensuuria heidän itsensä visioimassa ja toteuttamassa uutisblogissaan? Jos kerran kirjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eiköhän lukeminenkin myös.

    Suunta on ollut alusta asti hyvä ja ratkaisut oikeita. Hyvin menee.

    V: Hei, ei tuolla ole Space Jerusalemiakaan 😀

    Ja mikä olen sanomaan, mutta eikö periaatteessa roolipelit.netin kaltaisen valmiiksi tunnetun foorumin käytöllä saisi laajemman keskustelijakunnan, mitä tulee esim. ropeconiraportteihin. (no minä ainakin). Mekanismin oma zätti tietysti sitten erikseen. Vai onko tässä menossa joku majatalo.orgin heikkoutta hyödyntävä suomalaisen roolipelikeskustelun opportunistinen takeover? XD

    • V V 28.07.2010

      Mä olen aikanaan vannonnut että en ala mitää foorumeja mihinkään tarkoitukseen asentelemaan 🙂 Söin sanani kun en keksinyt mitään muuta tapaa ratkaista majatalon rikkinäisyyttä ropeconraportointiin.

      Roolipelit.net ei oiken palvele mua kun se ja sen foorumi on aivan liian sekava. Kun tähän lisätään se että en osaa kirjoittaa blogitekstejä, niin tuo oli suoraviivaisin ratkaisu 😉

  7. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 28.07.2010

    Sinänsä meillä on aika vähän mitään linjapaineita tässä hommassa, kun seuraamme vapaaehtoistyön kultaista sääntöä (Sami muistanee tämän Alterations-ajoilta, hoin tätä aina) – “Se päättää, joka tekee.” Ei niin etteikö ole mukavaa ja hyödyllistä kuulla, että miten yleisö tämän projektin ottaa, mutta viime kädessä meidän (se on, niiden jotka haluavat jotain tehdä) pitää tehdä tämä niin kuin itsestämme mielekkäältä tuntuu. Muusta pitäisi maksaa palkkaa.

  8. Merten Merten 09.08.2010

    Eikö se nyt vähän niin mene että jos vaan jaksaa kirjoittaa, niin sitten kirjoittaa juuri niin kuin haluaa. Pääasia on että kirjoittaa. Me lukijat voimme sitten tempoilla herneitä nenään ihan omaa tahtiamme ja jos tarpeeksi iso palkokasvi menee nokkaan, niin aina voi perustaa oman yleisroolipeliblogin.

    Sinällään, en kyllä tajunnut että tiedotusluonteinen matsku on tuossa etusivulle menevässä nostossa ja omat näkemykset eroteltu varsinaiseen leipätekstiin, mutta nyt tiedän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.