Press "Enter" to skip to content

Vuoden 2013 palkitut roolipelit

Yhdysvaltojen suurin roolipelitapahtuma Gen con on tältä vuodelta ohi. Viime viikonloppuna siellä julkistettiin taas lukuisia palkintoja eri peleille. Hajonta oli aika laajaa, mutta Iron Kingdoms ja Dungeon World keräsivät eniten rakkautta.

Marvel Heroic RPG Basic palkittiin jo viime vuonna Ennie-palkinnolla ja tänä vuonna lätkähti parhaan roolipelin Origins-palkinto. Peli on siis ollut kuluttajien suosiossa, mutta valitettavasti Margaret Weis Productionsin lisenssi raukeni. Peli ei yksinkertaisesti ollut riittävän tuottava, joten Marvel-kustantamo veti oikeudet takaisin. Nykyään peliä on vaikea saada mistään, joten kannattaa hankkia kun sitä Fantsun varastoista vielä jokunen kappale löytyy.

Iron Kingdoms on roolipeli Warmachine-miniatyyripelistä hyvin samaan tapaan kuin Mechwarrior oli aikanaan roolipeli Battletech-miniatyyripelistä (nykyään roolipeli erotetaan nimellä Battletech RPG). Kuten miniatyyripelitaustausta voi päätellä, Iron Kingdoms tarjoaa jämäkän määrän pelimaailman kuvausta ja miniatyyripelaamista hyödyntävät pelisäännöt. Laadukasta jälkeä taisi kuitenkin syntyä, koska peli vei Ennie-palkinnot paras peli (kulta), parhaat tuotantoarvot (hopea) ja parhaat säännöt (hopea) -kategorioissa.

Pelgrane Press on keskittynyt tekemään loputtoman määrän erilaisia variantteja tutkimusvetoisesta GUMSHOE-sääntöjärjestelmästään. Tuorein tulokas tässä joukossa on Ken Hiten Night’s Black Agents. Tuoteselosteen mukaan pelissä on 70 % vakoojatrilleriä ja 30 % yliluonnollista kauhua. En tiedä, kuinka paljon kierroksia vanhasta koneesta on vielä saatu revittyä, mutta Ennie-palkintoja sateli joka tapauksessa kategorioista paras peli (hopea) ja parhaiten kirjoitettu teos (hopea).

Paizon julkaisema NPC Codex on lisämateriaalia Pathfinder-roolipeliin. Teos tarjoaa yksinkertaisesti satoja valmiiksi statitettuja pelimaailman asukkeja. Siis perinteinen D&D-hirviökirja, mutta ihmisillä. Tämä tuote palkittiin ymmärrettävästi parhaan hirviökirjan (kulta) Ennie-palkinnolla, mutta kohdalle osui myös vuoden tuote -palkinto (kulta).

Dungeon World soveltaa Vincent Bakerin Apocalypse World -pelin sääntöjä perinteiseen fantasiaseikkailemiseen. Lopputulos on huippusuosittu peli, jota muistettiin myös erilaisilla palkinnoilla. Ennie-palkinnoista lähti parhaiden sääntöjen palkinto (kulta) ja pienkustannejulkaisuihin keskittyvistä Indie RPG Awards -kisasta vielä vuoden peli, paras tuotanto ja paras tuotetuki.

Nostan tässä esille myös Liam Burken esikoisjulkaisun Dog Eat Dog -roolipelin. Peli käsittelee kolonialismia valloittajien ja alkuperäisasukkaiden keskinäisten sopimusten muodostumisen kautta. Peli sai Indie RPG Awards -kisassa innovatiivisimman pelin palkinnon ja se noteerattiin myös Diana Jones -palkinnonsaajaehdokkaaksi. Kiertopalkintona toimiva Diana Jones -pysti meni lopulta Wil Wheatonin verkko-tv-sarjalle Tabletop, jossa Wheaton esittelee julkkisvieraiden kanssa erilaisia uusia ei-elektronisia pelejä (so. lauta-, rooli- ja korttipelejä). Sarjan sanotaan keränneen huomattavasti huomiota ei-elektroniselle pelaamiselle, joten Diana Jones meni kyllä ansaitusti oikeaan osoitteeseen.

Tsekkaa kaikki tämän vuoden palkitut näistä linkeistä: Origin Awards, Ennie Awards, Indie RPG Awards ja Diana Jones Award.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.