Press "Enter" to skip to content

Odotuksia vuodelle 2018

Edessä on jälleen uusi vuosi, joten on kiinnostavaa vähän haistella tuulia ja tehdä arveluita siitä, mitä tuleman pitää. Vähintään näistä saa vuoden lopussa hyvät naurut, kun voi lukea miten pieleen omat veikkaukset menivät.

Keskustelu jatkuu

Inklusiivisuuteen ja erilaisten harrastajien huomioimiseen liittyviä keskusteluja ei ole vielä käyty loppuun, vaan asiasta jatketaan myös tämän vuoden puolella. Aihe ei myöskään jää pelkän teoreettisen keskustelun tasolle, vaan siitä puhutaan myös erilaisten konkreettisten peliprojektien yhteydessä. Aiheeseen liittyvien oppaiden julkaisemisesta puhuttiin jo viime vuoden lopulla, joten sellaisia lienee tulossa tämän vuoden aikana. Vuoden peliteko -palkinto meni viime vuonna Turvallisempaa larppausta -materiaalipaketille ja veikkaan, että tänä vuonna palkinto menee samankaltaiselle suunnalle. Inklusiivisuusaihe näkynee myös vuoden lopulla X-con-tapahtumassa.

Keskustelu ei kuitenkaan tarkoita vain inklusiivisuuteen pyrkimistä. Viime vuoden puolella julkaistiin ensimmäinen versio kannanotosta, jossa puhuttiin larppien pelinjohtajiin kohdistuvista kohtuuttomista odotuksista ja jossa myös sivuttiin inklusiivisuuskysymyksiä. Kannanoton allekirjoitti yli 80 asianharrastajaa. Vaikka inklusiisivuus sinänsä olisi monien kannattama arvo, sen asema ja soveltaminen roolipeleissä hakee vielä muotoaan.

Facebook-ryhmän kasvu hidastuu

Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmää voi hyvällä syyllä pitää skenemme tärkeimpänä keskustelufoorumina. Yli 3000 jäsentä on vaikuttava määrä eikä aktiivisten keskustelijoiden joukko ole rajoittunut pieneen sisäpiiriin. Tänä vuonna jäsenmäärän kasvu alkaa kuitenkin hidastua. Neljän tuhannen jäsenen raja menee kyllä aikoinaan rikki, mutta ei vielä kuluvan vuoden aikana.

Otaksun tämän johtuvan useista erilaisista syistä. Kotimainen roolipeliharrastajien joukko ei ole loputtoman suuri, alkuvuosien nopean kasvun vaihe alkaa olla ohi, ryhmä alkaa hiljalleen asettua sellaisiin uomiin mikä ei kaikkia keskustelijoita miellytä, ja Facebook alkaa keskustelualustana vähitellen jäädä syrjään. Kyse on siis ennen muuta kasvunopeuden taittumisesta, ei kasvun tyrehtymisestä sinänsä. Kiinnostavana vertailukohtana Suomi Larp -ryhmän jäsenmäärä on vakiintunut 1500 henkeen ja se ryhmä on perustettu jo vuonna 2013.

Retrobuumi väistyy

Kansainvälisen skenen osalta arvelen huomion siirtyvän tämän vuoden aikana retropeleistä eteenpäin. Shannon Appelcline, joka on kirjoittanut roolipelikulttuurin historiaa käsittelevän neliosaisen Designers & Dragons -teoksen, nosti viime vuotta käsittelevässä artikkelissaan esille klassikkojen paluun (etenkin Chaosium-firman uuden aktiivisuuden). Tästä huolimatta uskon, että retropelaamisen parhaat hedelmät on kaluttu ja yleisön huomio siirtyy eteenpäin. Viime vuoden kymmenen menestyneimmän joukkorahoituskampanjan joukossa esimerkiksi oli enää kolme uudelleenjulkaisua (Torg: Eternity, Changeling: The Lost sekä 7th Sea -pelin lähdeteos).

Tämä ei tarkoita, että esimerkiksi OSR-skene olisi kiuhtumassa pois. Se on osoittautunut elinvoimaiseksi ja ottanut paikkansa vahvasti. Kuitenkin esimerkiksi Ennie-palkintoja ei enää viime vuonna herunut juuri muille kuin Lametations of the Flame Princess -firman julkaisuille, vaikka julkaisijoita sinänsä on vaikka kuinka paljon.

Sen sijaan uskon, että erilaiset lisenssipelit tulevat tänäkin vuonna pärjäämään hyvin. Roolipelit ovat saaneet viime vuosina varsinkin Yhdysvalloissa runsaasti positiivista julkisuutta ja tämä tulee heijastumaan erilaisina ajankohtaisiin ja menestyviin teoksiin perustuvina pelijulkaisuina. D&D:n tuoreimman version vankka suosio tulee myös näkymään tänä vuonna runsaana 5. laitoksen sääntöjärjestelmälle tehtyjen peliteosten joukkona.

Roolipelaaminen pysyy esillä

Kotimaisen näkyvyyden osalta roolipelit eivät ole katoamassa minnekään, sillä vuosi 2018 on näytön paikka mm. viime vuonna perustetuille Illusialle ja Suomen roolipeliseuralle. Molemmat epäilemättä toteuttavat tahoillaan erinäisiä upeita projekteja, jotka tuovat roolipelikulttuuria esille ja koituvat koko skenen hyödyksi. Samoin tulossa on suuri roolipelinäyttely Suomen pelimuseossa, joka epäilemättä saa osansa myös mediahuomiosta.

Pelitapahtumien osalta uskallan veikkailla, että viime vuosina hyvään alkuun päässyt pienten pelitapahtumien järjestäminen saa tänäkin vuonna jatkoa. Oikeaan reunapalkkiin on Ajankohtaista-otsikon alle koottu tällä hetkellä tiedossa olevat tapahtumat, mutta pienempiä coneja tapaa ilmestyä kalenteriin hieman yllättäen ja lähempänä varsinaista ajankohtaa. Toivon, että varsinkin pienemmät paikkakunnat olisivat edustettuina, koska yliopistokaupunkien ulkopuolelta on muutoin ollut hankaluuksia löytää peliseuraa.

Myös pelijulkaisujen osalta alkanut vuosi näyttää pulskalta; eiköhän tänäkin vuonna päästä pelipöydissä nauttimaan useammasta uudesta kotimaisesta pelistä. Tietenkin viivästyksiä ja ylitsepääsemättömiä esteitä tulee vastaan, mutta luotan useimpien näistä pääsevän maaliin asti. Lisäksi mukaan kiilaa aina myös yllättäjiä, joista ei vielä näin vuoden alkupäivinä tiedetä mitään.

Listaan julkaisut tekijän mukaisessa aakkosjärjestyksessä siten, että ensin ovat ns. varsinaiset sääntökirjat, sitten suomennokset ja lopuksi erilaiset lisäosat & lähdeteokset. Lisätietoa etsivien kannattaa katsastaa Jukka Sorsan kirjoittama Lokin artikkeli, jossa esiteltiin lyhyesti useimmat tässä mainitut pelijulkaisut.

  • Eliel Arkki: Virasto 2084 (vapaustaistelua dystopiaa vastaan)
  • Miska Fredman: Astraterra 2. laitos
  • Miska Fredman: Cthonian Highways (lovecraftiaaninen postapokalypsi)
  • Mixu Lauronen: Antlers (roolipeli joulupukin poroista)
  • Arhi Makkonen: Deuspunk (steampunk-henkinen seikkailupeli)
  • Ville Takanen: The Quick (rikos- ja kummitustarinoita yhdistelevä)
  • Ken St. Andre (D-oom Products): Tunnels & Trolls (fantasiaroolipeli)
  • Tommi Brander: SLVL zine #3 (artikkelikokoelma OSR-D&D:en)
  • Miska Fredman: Opas Port Arcoon (lisäosa Astraterra-peliin)
  • Mixu Lauronen: Yes, Sir! -tarinapelin lisäosa
  • Petri Leinonen: H+ (betaversio)
  • Mike Pohjola: Peukaloisprinssi (seikkailu Myrskyn sankarit -peliin)
  • Wille Ruotsalainen: Roudan maa -roolipelin seikkailukokoelma
  • Jukka Sorsa: Sankareita tahtomattaan (seikkailu Hood-peliin)
  • Ville Vuorela: Varjojen kirja (Jaconiaa käsittelevä lähdeteos Praedor-peliin)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.