Press "Enter" to skip to content

Vuosikymmenen myydyimmät roolipelit

EN World -roolipelisivuston uutisosastoa pyörittävä Russell Morrissey koosti suosituimpien myyntitilastojen kärkipaikoista yhtenäisen listan. Alkuperäinen lista löytyy täältä ja oma kevyesti tuunattu versioni täältä.

Jälleenmyyjien aavistelua

ICv2 eli Internal Correspondence version 2 on nörttikulttuurin (pelit, sarjakuvat, elokuvat) uusimpia trendejä tarkkaileva uutissivusto. Heillä on ollut mm. tapana neljännesvuosittain haastatella jälleenmyyjiä ja kysellä, mitkä tuotteet myyvät hyvin eri kategorioissa. Näiden haastatteluiden perusteella ICv2 on julkaissut erilaisia top 5 -listoja myydyimmistä peleistä.

On tärkeää huomata, että lista ei siis perustu todellisiin myyntilukuihin: niitä lukuja ei yleisesti ottaen ole saatavilla. Aiempien vuosien perusteella ei ole mahdollista laskea kokonaismyyntimääriä, vaan ainoastaan suhteellisia menestystarinoita verrattuna muihin roolipelinimikkeisiin. Haastattelupohjaisessa tiedonhankinnassa ei myöskään huomioida verkkokaupan myyntiä tai erilaisia joukkorahoitusprojekteja, jotka ovat nousseet merkittäviksi viime vuosien aikana.

Morrisseyn kokoama lista ei siis ole vakaan tieteellisen tutkimuksen tulosta. Se perustuu toisen käden lähteen haastattelutietoihin ja koskee vain perinteisten kivijalkakauppojen pelimyyntiä. Sellaisenaankin se tarjoaa kuitenkin vankempia suuntaviivoja kuin satunnaiset mutu-arviot, joita itse kukin voi heitellä sosiaalisessa mediassa.

Huomioita taulukosta

Koontilistassa ei ole mitään mainintaa todellisista myyntiluvuista, mutta käsittääkseni ykkössijalla keikkuvat Dungeons & Dragons ja Pathfinder muodostavat valtaosan koko myyntimäärästä. Ero ykkös- ja kakkossijan sekä kolmossijan välillä on siis tuntuva. Samaan tapaan epäilen myös kolmos- ja nelossijojen olevan aika kaukana toisistaan ennen kuin niitä seuraavien pelien myyntimäärät alkavat olla enemmän keskenään vertailukelpoisia.

Olen nostanut taulukosta huomiovärillä esille Dungeons & Dragonsin ja Pathfinderin lisäksi myös Warhammer 40 000 sekä World of Darkness –pelisarjat juuri edellä mainitun periaatteen mukaisesti. Ne ovat pysyneet pitkään kärjen tuntumassa, joten niillä on todennäköisesti huomattavasti isommat myyntiluvut kuin listojen korkeammilla sijoilla käväisevillä tähdenlennoilla. Tämä tarkoittaa myös laajempaa pelikulttuurista vaikutusta, kun kyseessä ei ole ohimenevä hittipeli, vaan kestosuosikki.

Sijoitusten muutosten selityksiä

World of Darkness –pelisarjan parhaat vuodet lienivät jo viime vuosituhannella, mutta selvästi myös vuosina 2004-2005 julkaistu uusi laitos löysi faninsa. Sarjan viimeisin peli, aaveista kertova Geist, julkaistiin vuonna 2009, jonka jälkeen myyntiluvut vaipuivat. Parin vuoden hiljaiselon jälkeen sarjaan tuli muutamia uusiakin osia, mutta ne eivät näemmä enää kärkisijoille yltäneet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että World of Darkness –pelisarjana olisi menettänyt asemiaan: uusi omistaja Onyx Path Publishing on panostanut viime vuosina paljon mm. klassikkoversioiden uusintajulkaisuihin ja PDF-myyntiin, mutta nämähän eivät näy tässä tilastossa.

Warhammer 40 000 –pelisarjan menestys perustunee ennen muuta laajaan kattaukseen erilaisia pelejä. Warhammer 40K on varsinaisesti miniatyyripeli ja sellaisillahan on noin kymmenkertaiset markkinat roolipeleihin verrattuna. Lisäksi brändiä on vahvistettu myös useilla menestyksekkäillä videopeleillä. Roolipelit menevät kaupaksi ikään kuin siinä siivellä. Vuoden välein ilmestyvät uudet pelit ovat pitäneet kuluttajien huomiota yllä. Viimeisimmissä julkaisuissa on tosin jouduttu ikonisten avaruusjääkärien ja valtavien avaruuslaivojen sijasta esittelemään tavallisia sotilaita (Only War v. 2012), jotka eivät selvästikään ole menneet yhtä hyvin kaupaksi.

Dungeons & Dragons ja Pathfinder –roolipelien vertailussa D&D:n kolmannen laitoksen perinteen jatkuminen näkyy selkeästi. Wizards of the Coast julkaisi vuonna 2008 pelistä uuden neljännen laitoksen, joka otti aika voimakkaan pesäeron edeltäjäänsä. Samoihin aikoihin Paizo Publishing julkaisi Pathfinder-roolipelin, joka oli paljon maltillisempi uudistus D&D:n kolmannesta laitoksesta. Tulokset näkyvät taulukossa: perinteelle uskollisempi peli valloitti ykkössijan. Kun WotC keskittyi vuoden 2012 aikana pelin seuraavan eli viidennen laitoksen kehittämiseen, julkaisujen määrä tippui ja sen myötä myös sijoitus myyntitilastoissa. Tänä vuonna julkaistu viides laitos on kuitenkin otettu hyvin vastaan. Aikanaan näemme pystyykö se sieppaamaan kruunun takaisin kolmoslaitokseen nojaavalta Pathfinderilta.

One Comment

  1. […] Wizards of the Coastin ja Paizon seuraksi. Dungeons & Dragonsin tuoreimmat versiothan noita saatavilla olevia myyntilistoja hallitsevat, mutta useampi taustalla kärkkyvistä peleistä löytyykin sitten FFG:n tallista. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.