Press "Enter" to skip to content

Palkitut pelit 2010

Kesä ja sen myötä eritoten Gencon 2010 on takanapäin, joten palkintoja roolipeleille on taas jaettu melkoisesti. Kovassa nosteessa tuntuu olevan Kagematsu, Eclipse Phase ja tuttuun tapaan Paizo Publishing.

Diana Jones Award

Diana Jones –palkinto annetaan mielenkiintoisella perusteella: ”excellence in gaming”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtaosaltaan nimettömänä pysyttelevistä skenevaikuttajista (ainakin Peter Adkison, Matt Forbeck, John Kovalic ja James Wallis) koostuva raati valitsee vuosittain jonkin kohteen, joka palkitaan saavutuksen, innovaation tai skenen edistämisen vuoksi. Pidän itse eniten tästä palkinnosta, koska sen saavuttaminen kertoo aidosti laadusta, ei yleisön suosion kosiskelusta tai isojen rahojen käärimisestä. Paitsi konkreettisille peleille, niin palkinto on annettu myös esimerkiksi irlantilaisten roolipelitapahtumien hyväntekeväisyyshuutokaupoille (vuonna 2006).

Tänä vuonna palkinto lähti BoardGameGeek -nettisivustolle. Sivusto kerää kaikenlaista dataa eri lautapeleistä, kuten niiden arvosteluja, laajennusosia, peliraportteja ja tarjoaa tietysti laajat foorumit peleistä keskustelemiselle. Hiljattain sivustolle on lisätty vastaavanlainen kuvio roolipeleille.

Danielle Lewonin tekemä Kagematsu oli muuten palkinnonsaajaehdokkaiden joukossa.

ENnie Awards

ENnie-palkintoja jaetaan Gencon-tapahtuman yhteydessä epäilemättä isoimman markkinahumun sävyttämänä. Tässä kisassa tekijöiden pitää itse lähettää kuusi kappaletta teostaan raadille, joka sitten tekee esikarsintaa ja asettaa lopulta viisi teosta ehdolle erinäisiin kategorioihin. Näistä väki saa itse äänestää omia suosikkejaan ja äänimäärien perusteella jaetaan kulta- ja hopeamitalit.

ENnie-palkintojen erityispiirre on kategorioiden moninaisuus. Luonnollisesti mukaan kuuluvien parhaiden pelien lisäksi mukana on mm. parasta kansikuvaa, parasta sisäkuvitusta ja parasta hirviö- tai vastustajakirjasta. Kategorioiden joukossa on huomioitu myös roolipelimediaa: palkintoja jaetaan parhaalle blogille, podcastille ja verkkosivuille.

Koska kisa ratkeaa äänestämällä, ENnie-palkintopöydät tyhjäävät ne tuotteet, joilla on kovin internet-pohjainen faniryhmä. Paizo Publishing ja Wizards of the Coast ovat tyypillisesti olleet aivan ylivoimaisia muihin kisaajiin verrattuna. Tänä vuonna Paizo Publishing ja sen tuotteet keräsivät mukaansa parhaan julkaisijan, parhaan seikkailun, parhaan lisäosan, parhaan kansikuvan, parhaan sisäkuvituksen, parhaan kartan, parhaan ilmaisen tuotteen, parhaan pelin (Pathfinder), parhaan hirviökirjan, parhaat tuotantoarvot ja vuoden tuotteen (Pathfinder) palkinnot.

Pathfinderin ohella Eclipse Phase –scifipeli onnistui sieppaamaan useamman palkinnon: parhaiten kirjoitetun tuotteen -kultaa ja vuoden tuote –hopeaa. Eclipse Phase mahtui myös viiden parhaan joukkoon, kun äänestettiin parhaista tuotantoarvoista. Paras peli –kategoriassa toisen sijan nappasi Shadowrunin juhlavuosilaitos ja parhaiden sääntöjen palkinto meni scifi-peli Diasporalle.

Pathfinderin fanien tuki tuskin on yllätys kenellekään, mutta Eclipse Phasen pärjääminen vetää ainakin minut hiljaiseksi. En ole itse päässyt peliin perehtymään, mutta moni sitä pelannut kertoo kankeista säännöistä ja ylenpalttisesta materiaalin määrästä, josta ei löydy päätä eikä häntää. Toisaalta ehkä tässä skabassa EP:n menestyksen salaisuus on siinä, että peli on saatavilla ilmaiseksi ladattavana ja siinä on laaja CC-lisenssi.

Erikseen pitää vielä mainita DriveThruRPG:n pokaama erityispalkinto taannoisesta hyväntekeväisyystempauksesta Haitin maanjäristystuhojen auttamiseksi.

Origins Awards

GAMA (Game Manufacturers Association) jakaa myös vuosittain palkintoja Origins Game Fair –tapahtumassa. Homma toimii samaan tapaan kuin ENnie-palkintojen kohdalla, mutta ilman yleisöäänestystä. Lisäksi, koska GAMA:n jäseninä ovat kaikenlaiset ei-elektronisten pelien julkaisijat, lähtee myös palkintoja varsin laajalle rintamalle aina parhaista historiallisista figuureista parhaaseen lastenpeliin asti. Mukaan mahtuu myös paras roolipeli –kategoria, jossa palkinnon sieppasi tänä vuonna Eclipse Phase.

Indie RPG Awards

Indie RPG –palkinnosta kiinnostavan tekee se, että se jaetaan vertaisarvioinnin perusteella. Kyseisessä kisassa siis pelisuunnittelijat palkitsevat toisia pelisuunnittelijoita. Voittajat valitaan äänestysperiaatteella. Tämäkin palkinto kertoo siis aika hyvin laadusta, joskin mukana saattaa olla tietty elementti myös erinäisillä hyvä veli –kuvioilla.

Indie Game of the Year –palkinnon vei tänä vuonna Kagematsu. Kyseinen peli lienee saanut huomiota sääntöjen sosiaalisesta dynamiikasta: pelissä naispelaaja pelaa kylään saapuvaa mieshahmoa, ja kaikki miespelaajat pelaavat naishahmoja, jotka yrittävät voittaa sankarin sydämen omakseen. Juttu on siinä, että naispelaaja pääsee arvottamaan sitä, miten hyvin miespelaajat pelaavat naishahmojaan. (Pelasin tätä vuosi sitten Genconissa, varsin vakuuttava peli, jos kohta vaatimukset peliporukalle ovat aika erityiset.) Toinen kiintoisa palkinto innovatiivisimmasta pelistä meni tänä vuonna A Penny For My Thoughts –pelille.

Koska uskon indie-pelien laatuun, nostan vielä esille Fiascon, joka vainosi kärkisijoja kategorioissa vuoden peli, paras graafinen suunnittelu ja innovatiivisin peli. Fiasco noteerattiin myös ENnie Awardsissa, jossa se oli erään tuomarin henkilökohtainen suosikki.

2 Comments

  1. […] tuomari- ja yleisöäänestyksissä menestyneille peleille. Olen jo aiemmin kertonut hieman kunkin palkinnon taustoista, joten tällä kertaa keskityn itse palkittujen pelien listaamiseen. Lyhyesti sanottakoon, että […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.