Press "Enter" to skip to content

Vipinää Essenin pelimessuilla tänä vuonna

Essen Spiel on Saksan, Euroopan ja maailman suurin pöytäpelitapahtuma. 150 000 kävijää pesee esimerkiksi Genconin vaatimattoman viisinkertaisesti. Käytännössä tapahtuma tunnetaan ennen kaikkea euro-lautapelaamisen mekkana, mutta mukana on myös enemmän leluja, sarjakuvia ja roolipelejä kuin keskimääräinen nörtti osaa kaivatakaan. Spiel järjestetään lokakuussa Essenin kaupungissa Länsi-Saksassa.

Kirjoitan tästä aiheesta nyt sitä myöten, että Spielissä tullaan näkemään tänä vuonna enemmän suomalaisvipinää kuin koskaan ennen. Olen kiinnostunut tässä asiassa kansallisesta yhteistyöstä, eli jos olet kiinnostunut käymään maailmanluokan pelimessuilla turistina, journalistisessa mielessä, huippu-urheilijana, pelikustantajana tai muussa roolissa, niin tänä vuonna voisi olla hyvä aika ryhtyä siihen. Esittelen seuraavassa vähän näkökulmia, jotka saattavat inspiroida.

Suomen lautapeliseuran kisamatkat

Suomessa on jo vuosia ollut sellaisia kovan linjan lautapeliharrastajia, jotka matkustavat säännönmukaisesti Spieliin näkemään, pelaamaan ja ostamaan vuoden uutuuspelit. Tämä on oman Spiel-kokemukseni valossa vallan looginen liike kovan linjan peliharrastajalle, ei sinne kuitenkaan niin pitkä matka ole.

Useimmat tuntemistani kokeneista Spiel-matkaajista, jos eivät ihan kaikki itseasiassa, ovat Suomen lautapeliseuran jäseniä. Jos Spieliin mielii turismin merkeissä, niin ei ole mikään huono tikki ottaa asia esille seuran foorumeilla – sieltä löytyy käytännön vinkkiä aiheesta ja mahdollisesti matkaseuraakin – hotellikuluihinhan tunnetusti paras lääke on nukkua jonkun toisen maksamassa huoneessa. SLS:llä on jonkin asteinen traditio matkustavaisten käyttämisestä kantojuhtana seuralle keskieuroopasta tulevien pelilahjoitusten ja muun tilpehöörin kuskaamisessa, joten tässäkin suhteessa SLS:n suuntaan rekisteröityminen on reilu temppu jos omassa laukussa on tilaa.

Toinen SLS:n toimintamuoto Spielin tiimoilta on Suomen lautapelimaajoukkueen kokoaminen, valmentaminen ja laukaiseminen lautapelaamisen EM-kisoihin ja muihin Essenissä järjestettäviin arvokisoihin. Suomen joukkue itseasiassa voitti EM-kisat viime vuonna, eli ihan turhalla tasolla tässä ei pelatakaan. Jos kovan tason arvokisat nappaavat, niin siinäkin suhteessa SLS on oikea osoite.

Suomen lautapelikehittäjien myyntipiste

Suomen lautapelikehittäjät Ry on tämä kevättalvella perustettu pelisuunnittelijayhdistys, jonka puuhamiehiä ovat Jussi Autio ja Timo Multamäki. Nimestään huolimatta yhdistys on periaatteessa avoin myös roolipelisuunnittelijoille, ja muutenkin ovat reilua sakkia, jolla on kiinnostavia ideoita pelien pienkustantajien yhteistyöstä Suomen oloissa.

Tästä oli jo perustavassa kokouksessa puhetta, että yhdistys voisi pyrkiä järjestämään suomalaisille pelisuunnittelijoille yhteisen myyntipisteen Spieliin, ja nyt se on varmistunut: ainakin kolme itsevarminta suunnittelijajulkaisijaa todellakin panostaa yhteiseen suomi-pelipisteeseen, jossa esitellään ja myydään pelejä yhteisen kansallisen brändin alla. Yhteisin rahoin ja yhteisellä logistiikalla pisteestä saadaan iso ja ammattimaisen näköinen. Koska kyseessä on kuitenkin useamman tuhannen euron investointi, niin täytyyhän siitä nostaa hattua jätkille.

Olen käsittänyt, että Lapekkeet (hah, keksin juuri) ottavat mielellään tässä vaiheessa ilmoittautumisia muilta kiinnostuneilta pelisuunnittelijoilta/kustantajilta, jotka haluavat mukaan yhteiseen myyntipisteeseen; nähtävästi pisteen tarkempi koko määräytyy ensi viikolla vähän sen mukaan, että montako osanottajaa siihen saadaan. Mukaan pääsee jo parinsadan euron investoinnilla, eli tämä on verrattain edullinen tapa lähteä Esseniin. Pidän myös isona bonuksena sitä, että mukana on mm. Aution Jussin kaltaisia verrattain kokeneita ja määrätietoisiä tyyppejä – tällä kelkalla on hyvä sauma päästä maaliin. Suosittelen.

Forge-myyntipiste ja minä

Harkitsin itsekin vakavasti tuohon Lapekkeen myyntipisteeseen mukaan pakkautumista, mutta päätin sitten kuitenkin että Arkkikiven peliliike on lähteä Spieliin omalla myyntipisteellä; meillä on aika paljon tätä indieroolipelikamaa myytäväksi, joten omassa pisteessämme olemme paitsi roolipelihallissa Lapekkeen lautapelipuolen sijasta ja toisekseen voimme vapaasti myydä mitä nyt varastossa sattuu olemaan, sen sijaan että rajoittuisimme vain pariin omaan peliimme. Lisäksi tässä on se bonus, että voin tehdä tästä “Forge-boothin”, eli kutsua mukaan muita kiinnostuneita indie-suunnittelijoita ympäri Eurooppaa. Tarkemmin aiheesta myös Forgessa.

Tässä vaiheessa panostan varmaankin ns. mini-paikkaan, eli sellaiseen kymmenen neliömetrin pienyrittäjille tarkoitettuun paikkaan, joka irtoaa vähän päälle kuudensadan euron hintaan messuorganisaatiolta. Siihen päälle kalustus- ja matkakulut, niin projektissa on mukavasti jännitystä. Toisaalta leikkaan kustannuksia ottamalla mukaan muita suunnittelijoita, ehkä sellaisen puolen tusinaa samanhenkistä köyhää indie-roolipelisuunnittelijaa jotka haluavat maistaa Spieliä edullisesti ja myydä toistensa pelejä; yksi parhaita syitä lisäväen ottamiseen on kuitenkin se, että ei tarvitse itse kököttää koko ajan myyntipisteessä.

Tuon Lapekkeen tapaan minäkin otan tosiaan mukaan kiinnostuneita suunnittelijoita tai heidän tuotteitaan. Hinta jää varmaankin alhaisemmaksi, kenties jotain alta sadan euron. Myyntipiste tulee olemaan messuhallin roolipelivyöhykkeellä ja veikkaan, että saan mukaan myös kansainvälistä väriä – Briteissä ainakin on sen verran runsaasti indie-suunnittelijoita, että kyllä sieltä joku lähtee, ja koitan myös saada jotain saksalaisia mukaan auttamaan kielikysymyksissä.

Pitää varmaankin yllyttää vähän näitä kotimaisia roolipelisuunnittelijoita – jos eivät Lapekkeen mukaan halua lähteä, niin vähintään nyt kannattaa pyöräyttää pelistään enkku-versio ja antaa peli minulle mukaan, jos ei itse veny Esseniin asti. Halpaa hupia ja onhan se aina kivaa kun joku sveitsiläinen rupeaa fanittamaan peliäsi onnesta soikeana.

Käytännön matkustaminen

Lopuksi vielä muutama sana Esseniin matkustamisesta, jos yllä esitetty saa miettimään tapahtumaan lähtemistä.

Esseniin on matkaa Google Mapsin mukaan sellainen vajaa 2000 kilometriä, eli parinkymmenen tunnin ajomatka autolauttoineen Ruotsiin ja Tanskaan. Lentäen pääsee noin 150 euron hintaan per nuppi, edestakaisin. Asumisen hinta on kiinni siitä miten keskustaan haluaa, mutta sellainen 400-800 euroa on ehkä matkoineen ja asumisineen aika uskottava kokonaiskustannus. Tonnin jos varaa matkabudjettia, niin pääsee jo pitkälle ja sisään tapahtumaankin – liput maksavat vain pari-kolmekymppiä.

Spiel kestää neljä päivää torstaista sunnuntaihin, alkaen 23.10. Kuten arvata saattaa, niin olen ihan täpinöissäni – luulin jo, että tänä vuonna ei olisikaan mitään jänniä haasteita, ennen kuin muistin että tämä Spiel-myyntipisteen järjestäminenkin on joskus tehtävä.

One Comment

  1. Mikko Mikko 07.05.2010

    Aika hieno veto – täytyypä käydä katsastamassa kojunne, jos roolipelihalliin vain uskaltautuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.