Press "Enter" to skip to content

Viisi syytä mennä Ropeconiin

Kotimaisen roolipeliskenen tärkein tapahtuma Ropecon on enää muutaman viikon päässä (26.-28.7. Helsingin Messukeskuksessa). Kyseessä on jo 26. kerta, kun tapahtumaa järjestetään. Se on tapahtumana vanhempi kuin esimerkiksi Helsingin kirjamessut tai Tuska-festarit. Ropecon on kotimaisen roolipeliskenen keskuspilari.

Ropeconin uudet pelit

Kielletyn rakkauden kirja käsittelee avioliittoa ja seksuaalisuutta Jaconiassa. Kuva: Prador.net
Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana Ropeconista on muodostunut se paikka, jossa julkistetaan kotimaisen roolipelijulkaisun tuoreimpia hedelmiä. Tänä vuonna julkaisutilaisuudet löytyvät Praedor-roolipelin Kielletyn rakkauden kirja -lisäosalle (perjantai klo 18, sali 201) ja Dungeons & Dragons -roolipeliin pohjautuvalle World of Alessia -lähdeteokselle (perjantai klo 20, sali 201). Lisäksi myyntiin ehtinevät ainakin Mikko Karttusen Blightburg-roolipeli, Miska Fredmanin Astraterra-roolipelin pelinjohtamisopas Kertojan käsikirja sekä painoversio jo aiemmin julkaistusta Ville Takasen (et al.) The Quick-roolipelistä (ks. viimeksi mainitun arvio Lokista).

Uusia pelejä kannattaa julkaisijoiden omien myyntipöytien lisäksi käydä etsimässä Ropecon Shopista. Pienjulkaisupelejä on muutamana viime vuonna saanut tuoda Ropecon Shopin tiskille myytäväksi, jolloin pelintekijä joutuu maksamaan vain pienen provision myynnistä eikä kokonaista pöytävuokraa ja voi käyttää aikansa conissa seikkailemiseen oman pelin myymisen sijaan. Lisätietoa pienjulkaisupelien myynnistä löydät Ropeconin sivuilta.

Toisenlaisten harrastajien kohtaaminen

Roolipeliharrastuksen luonteen ja sosiaalisen median yleisyyden vuoksi nykypäivänä suurin osa harrastajien välisistä keskusteluista tapahtuu verkossa. Some on tuonut paljon lisää pelaamis- ja verkostoitumismahdollisuuksia, mutta on myös vaikuttanut tapaamme keskustella. Sen vuoksi on hyvä välillä kohdata kanssaharrastajia kasvokkain. Monelle Ropeconin keskeistä sisältöä onkin nimenomaan vanhojen ja uusien tuttavuuksien tapaaminen.

Kasvokkain kohtaamisen arvo on siinä, että käsityksemme roolipeliskenestä inhimillistyy. On harrastajia, joiden kanssa olemme samaa mieltä ja niitä, jotka ovat erimieltä – ja niitä, joiden touhuihin emme oikein osaa mitään kantaa. Tämä roolipeliharrastajien kokonaisuus eroineen ja yhtäläisyyksineen on se, mitä kutsumme skeneksi. Ropecon auttaa muistamaan tämän tuomalla kunkin meistä omista ympyröistämme hetkeksi kirjaimellisesti saman katon alle.

Pelaa jotain erilaista

Ropeconin täyttämässä Messukeskuksessa on tarjolla harrastuspelaamisen koko kirjo. Satojen eri pöytäroolipelisessioiden lisäksi tapahtumassa järjestetään lukuisia larppeja, keräilykortti- ja figupeliturnauksia ja onpa tarjolla leveän kirjahyllyn verran myös lautapelejä omatoimista pelaamista varten. Eritoten kannattaa pistäytyä Kokemuspisteellä, jossa on tarjolla kaikenlaista pelimaistiaista kiireisemmänkin coniaikataulun täytteeksi (ks. Kokemuspisteen ohjelmakattaus). Kaikkeen saa osallistua, muutamia mahdollisia ikärajoja lukuunottamatta.

Kokemuspiste löytyy nykyään Halli 3:sta, mutta edelleen sen tunnistaa oranssista tunnusväristä. Kuva: Lauri Maijala / Redemundin kilta

Tämä monipuolisuus kannattaa käyttää hyväkseen. Ropecon tarjoaa tilaisuuden tutustua erilaisiin peleihin ja pelityyleihin. Tutustakin roolipelistä voi avautua aivan uusia ulottuvuuksia, kun peliporukka ei muodostukaan vanhoista tuttavista tai kun pitkäaikainen pelinjohtaja pääsee välillä pelaajan paikalle. Horisonttiaan voi avartaa lisää kokeilemalla jotain itselleen aivan uutta pelaamisen tapaa. Jos esimerkiksi ei tähän mennessä ole oivaltanut, että mikä siinä Magic: the Gathering -keräilykorttipelissä kiehtoo, niin Ropeconissa sitä pääsee vaivattomasti kokeilemaan. Kyse ei ole siitä, että uutuuteen pitäisi ihastua ikihyviksi, vaan että uuden kohtaaminen auttaa hahmottamaan paremmin sitä omaa pelaamisen tapaa ja omia mieltymyksiä.

Ropecon ylittää uutiskynnyksen

Ropecon on saavuttanut sellaisen statuksen, että se noteerataan maamme pääuutisissa. Joskus se uutisointi saattaa tuntua alan harrastajasta vähän erikoiselta, koska huomio keskittyy lähinnä kävijöiden näyttäviin pukuihin (ks. Ylen uutinen viime vuodelta). Silti kyseessä on yksi niistä harvoista kerroista, kun roolipelaaminen ylipäänsä saa lyhyttä mainintaa enempää mediahuomiota. Ropecon on silkalla olemassaolollaan muistutus harrastajapiirien ulkopuolelle, että roolipelaaminen elää ja voi hyvin tämän päivän Suomessa.

Medianäkyvyyden lisäksi se toimii myös skenen sisäisenä majakkana. Ropeconin nimi tunnetaan laajemmalti kuin mikään kotimainen roolipeli tai skeneaktiivi. Pienellä paikkakunnalla voi olla vaikea löytää kanssaharrastajia, mutta sieltäkin voi reissata Ropeconiin. Tapahtumassa voi tutustua moniin skenen eri toimijoihin, olipa kyse sitten yhdistyksistä, pelikaupoista tai verkkosivustoista. Skenemme on sirpaleinen ja yksityistiloihin eristäytyvä, joten Ropecon tarjoaa tärkeän mahdollisuuden saada näkyvyyttä ja tulla nähdyksi.

Tietotaitoa ja malleja uusille tekijöille

Ropeconia ei suotta pidetä kotimaisen roolipelikulttuurin tärkeimpänä tapahtumana. Vuosien saatossa se on opettanut lukemattomille henkilöille, miten järjestetään toimintaa kanssaharrastajia varten, miten luodaan tapahtumia ja miten näitä pelejä oikein pelataan. Ropeconin ja sen ohjelmasisällön järjestämiseen liittyy paljon tietotaitoa, jota on jaettu toisille ja hyödynnetty monessa muussa projektissa. Jos skenessämme voidaan puhua instituutioista, Ropecon on sellainen.

26-vuotias tapahtuma on valtava ideariihi, jossa luodaan uutta. Joskus mukaan mahtuu myös epäonnistumisia tai asioita, joita muut haluavat syystä tai toisesta tehdä eri tavalla. Silloinkin tapahtuma on antanut mallin muulle toiminnalle. Skenemme monitahoisuus olisi valtavasti köyhempää, jos Ropecon-tapahtumia ei olisi ollut.

Ropecon syntyy ja elää harrastajien keskinäisessä yhteistyössä. Kuva: Sami Eräluoto / SePhoto

Jotta Ropecon voisi jatkossakin toimia kotimaisen roolipeliskenen solmukohtana, täytyy tapahtuman itsensä pysyä pystyssä. Sen takia sinne kannattaa mennä tänäkin vuonna.

One Comment

 1. Mikko Hänninen Mikko Hänninen 13.07.2019

  Kiitos, hyvin kirjoitettu!

  En tiedä istuuko se tähän kirjoituksen näkökulmaan, mutta korostaisin vielä tapahtuman talkoohenkisyyttä, se järjestetään pelkästään skeneväen omin voimin. Niin työntekijät kuin ohjelmanpitäjätkin ovat muutamia yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta harrastajia.

  Tämä on tietysti jo sinällään arvokasta, mutta se mitä haluaisin sanoa on että kannattaa hakea rohkeasti mukaan työntekijäksi. Tapahtuma ei synny eikä ole olemassa ilman tekijöitään. Tänä(kin) vuonna vapaaehtoisia työntekijöitä kaivataan vielä lisää, ohjelmapuolella suurin osa ohjelmasta lienee jo aika hyvin suunniteltu ja ohjelmahaut päättyneet.
  Monet ovat kertoneet että vapaaehtoisena työntekijänä mukana olo on ollut itsessään antoisa kokemus, muun conissa olon lisäksi, ja sitä voin suositella niin vakiintuneille con-kävijöille kuin vaikka ensikertalaiselle.

  https://2019.ropecon.fi/vapaaehtoisille/tyovoimahaku/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.