Press "Enter" to skip to content

Valocon-roolipelitapahtuma Jyväskylässä maaliskuussa

Maaliskuun lopulla (28.-29.3.) järjestetään Jyväskylässä ensimmäistä kertaa roolipelitapahtuma. Valocon-nimiseksi ristitty ilmainen pelitapahtuma järjestetään Jyväskylän yliopiston kerhotiloissa Kortepohjan ylioppilaskylässä (Taitoniekantie 9). Tapahtumaa on organisoinut ja markkinoinut paikallinen skeneaktiivi Tommi Brander, mutta kuulemma myös jyväskyläläinen roolipeliyhdistys Maahinkainen on tarjonnut sivustatukea.

Pienimuotoisessa tapahtumassa on oululaisen Maraconin tapaan tarkoitus keskittyä pelkkään pelaamiseen; ei muuta ohjelmaa eikä edes aikataulua, sen kuin vain katsotaan ketä on paikalla, järjestäydytään pelipöytiin ja käydään pelaamaan. Toisaalta Brander on kyllä ilmoittanut, että ohjelman järjestämisestä kiinnostuneet voivat olla yhteyksissä järjestäjiin, jotta asia voidaan järjestää.

Jyväskylän suuruuksille

Jututin Branderia Valoconin tiimoilta. Hän kertoi tapahtumanjärjestämisen syyksi sen, että Jyväskylässä on aktiivinen roolipeliskene, mutta ei toistaiseksi omaa pelitapahtumaa. Olen itse kuullut, että nimenomaan yliopiston opiskelijoiden joukosta löytyy paljon alan harrastajia, joilla on tapana pitää peli-iltoja maanantaisin. Brander mainitsi myös Jukka Särkijärven huomion ropeskenemme conikalenterin painottumisesta kesään: Conklaavi on keväällä, Ropecon kesällä ja Tracon syksyllä. Eteläsuomalaiselle alkutalven roolipelitapahtumalle voisi olla sosiaalista tilausta.

Kovin suureen osallistujamäärään Brander ei usko. Kävijät ovat hänen veikkaustensa mukaan pääosin paikallisia kerhoaktiiveja, mutta ajankohta ja sijainti voisi houkutella ulkopaikkakuntalaisiakin harrastajia paikalle. Kävijämäärän maksimointi ei näytä olevan ensisijaista: järjestämistyö on huomattavasti helpompaa, kun tilavaatimukset ovat maltilliset ja ohjelma keskittyy pelkkään pelaamiseen. Tätä voi pitää myös viisautena ensimmäistä pelitapahtumaa järjestäessään. On helpompaa kasvattaa tapahtuman kokoa ja ohjelmakirjoa vähitellen vuosien saatossa kuin räväyttää kerralla suuresti ja yrittää sitten pitää sitä yllä vuoden toisensa perään.

Oululaisten jalanjäljissä

Valocon-pelitapahtuman järjestäminen on oikein kannatettava ajatus. Skeneemme tuntuisi jossain määrin iskostuneen käsitys, että roolipelitapahtumien täytyy olla Ropeconin kaltaisia suurtapahtumia, joissa on ohjelmaa laidasta laitaan. Niinpä conien määrä on rajoittunut varsin harvalukuiseksi; nykyiset isot conit pyörivät ennen muuta taustalla olevien yhdistysten ja pitkien perinteiden voimin.

Vapaan pelitapahtuman järjestäminen ei tietenkään ole vaivaton juttu, mutta ei liioin mahdotonta pienemmällä porukalla ja rajoitetummalla budjetilla. Kokemukseni mukaan Maraconin malli pelkkään pelaamiseen keskittymisestä tapaa synnyttää oikein kodikkaan tapahtuman, jossa on pelaamisen lisäksi myös aikaa sille harrastajien keskinäiselle jutustelulle ja ajatustenvaihdolle, jolle isoissa tapahtumissa ei kaiken kiireen vuoksi oikein tahdo löytyä sopivaa hetkeä.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.