Press "Enter" to skip to content

Tracon Tampereella viikonloppuna

Tracon-tapahtuma järjestetään 3.-4. syyskuuta Tampereella tuttuun tapaan Tampere-talossa. Kävijöitä on enemmän kuin tähän Pohjoismaiden suurimpaan kongressi- ja konserttikeskukseen mahtuu, joten liput on tänäkin vuonna myyty loppuun jo etukäteen. Jos lippuja ei tullut hankittua ajoissa, niin parempaa onnea ensi vuonna.

Kaksipäinen uljas tapahtuma

Tracon on hieman erikoinen yhdistelmä kahta eri harrastuspiiriä, eli ei-elektronista peliskeneä ja japanilaista populaarikulttuuria. Käytännössä rinnakkaiselo on sujunut ongelmitta vuodesta toiseen, mutta hämäräksi jää miten erillään ne ovat toisistaan. Roolipelien joukosta toki löytyy monia roolipelejä, jotka käsittelevät animesta tuttuja aiheita, mutta näitä pelautetaan verrattain vähän Traconissa. Tänä vuonna tarjolla olevista peleistä Metsän sydän, jossa on systeeminä Ryuutama, ja Cyberpunk 203X lienevät lähimpinä anime-genreä.

Traconissa on myös eläväinen Peliä pyynnöstä -piste, jossa esitellään roolipelaamista lyhyiden maistiaispelien avulla. Ahkeran sisäänheiton avulla pelipöytiin on saatu istutettua vuosi vuodelta enemmän väkeä (ks. Efemeros-blogini raportit), joista suuri osa ei ole entuudestaan roolipeliharrastajia. Peliesittelypiste on ollut niin onnistunut, että samaa konseptia on toteutettu Ropeconissa Kokemuspisteen nimellä. Innokkaimmat järjestäjät ovat tehneet samaa myös muissa tapahtumissa, kuten Hypeconissa. Jos siis suuntaat Traconiin, niin kannattaa toki hakea roolipelaamisfiksinsä kakkoskerroksen käytävän perältä Sopraanosta.

Samaan tapaan Traconissa on myös jonkin verran roolipeliaiheista luento-ohjelmaa. Tämän vuoden tärppeinä voisi mainita Jukka Särkijärven Mysteerit ja magia -luennon, jossa annetaan vinkkejä korkeafantasian (high fantasy) ja rikosmysteerien yhdistämiseen, Okkultismi ja visualisaatio -työpajan, jossa käydään läpi mielikuvatekniikoita ja kunniavieras Jennifer Brozekin luennon kauhun liittämisestä tavallisiin arkisiin esineisiin. Koko ohjelmakartta löytyy tästä linkistä.

Kasvunäkymiä

Traconilla on ollut kasvupaineita viime vuosien aikana. Jo vuonna 2013 saavutettiin Tampere-talon rajat, minkä takia kävijämäärä näyttää olevan viime vuosina vakiintunut 5500 kohdalle (lähteenä Wikipedia). Käytännössä Tampere-talon vieressä olevaan Sorsapuistoon on alkanut muodostua yhä enemmän ohjelmaa, koska sinnehän se ylimääräinen yleisö pakkautuu. Ainakin viime vuonna puistossa näytti olevan runsaasti hyörinää.

Toinen tapa purkaa painetta on järjestää lisää tapahtumaa. Tracon muuttui jo kuusi vuotta sitten kaksipäiväiseksi ja tänä vuonna ohjelmaa on jo kolmena päivänä. Perjantaina 2.9. järjestetään Peliperjantai, jonka ohjelmatarjonta käsittelee kotimaista videopelialaa. Samantyyppistä ohjelmaa siis kuin heinäkuun Ropeconissa, mutta jos se sattui menemään siellä ohi, niin tuossahan tuota voi paikata. Peliperjantaihin on ilmainen sisäänpääsy, joten sinne voi mennä vaikka ei olisikaan hankkinut lippuja Traconiin.

Ei-elekronisen pelikulttuurin tiimoilta puolestaan järjestettiin viime vuonna Tracon Hitpoint -tapahtuma. Kuten nimestä voi päätellä, kyse oli eräänlaisesta Traconin sisartapahtumasta: järjestävä taho oli sama, mutta tapahtumapaikkana oli Tammerkosken koulutalo. Kävijämäärä oli ilmeisesti jotain 500-600 hengen kulmilla, mutta siitä ei tietenkään ole tietoa, kuinka moni kävijöitä oli osallistunut myös Traconiin ja kuinka moni oli ns. uusia kävijöitä. Seuraava Tracon Hitpoint -tapahtuma järjestetään keväällä 2017.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.