Press "Enter" to skip to content

Miitit palasivat ruton jälkeen

Harrastajamiitit palasivat päiväjärjestykseen Lahdessa ja Tampereella -näin järjestät miitin myös omassa kaupungissa!

Pandemia hiljensi conien lisäksi myös kaiken kasvokkain tapahtuvan paikallistoiminnan ja moni onkin harmitellut ruton pienentäneen pelipiirejä. Nyt kuitenkin näkyy merkkejä siitä, että kesän onnistuneiden conien jälkeen harrastajia kiinnostaa taas kohdata toisiaan muutenkin fyysisessä todellisuudessa. Tässä jutussa kerrotaan Tampereella ja Lahdessa järjestetyistä roolipelaajien miiteistä, eli tapaamisista. Lopuksi kuullaan Lahden miittejä järjestäneen Jukka Hiltusen, sekä Tampereen miittejä järjestäneen Santtu “Japsu” Pajukannan vinkkejä siihen, miten kuka tahansa voi järjestää miitin omalla paikkakunnallaan.

Kuva: Nathan Dumlao

Larppaajien kahvilamiitti järjestettiin Tampereella keskiviikko-iltana 9.11. Pala Caféssa, ja tähän syksyn kolmanteen kaikille kiinnostuneille avoimeen miittiin ilmaantui reilusti yli kaksikymmentä larppaajaa, mikä oli yleisöennätys. Miittiä järjesti kaksi aiempaakin miittiä koolle kutsunut Tampereen seudun larppaajat Facebook -ryhmän ylläpitäjä Santtu ”Japsu” Pajukanta. Miitistä ilmoitettiin myös muualla somessa, eikä ryhmän jäsenyyttä edellytetty miittiin tulijoilta. Paikalle ilmaantuikin mukavan moninainen rypäs ihmisiä: joukossa oli sekä pitkän linjan larppaajia, että tuoreempia harrastuksen pariin päätyneitä. Olin itse ensimmäistä kertaa miitissä ja niin oli moni muukin. Kuulosti siltä, ettei kukaan tuntenut kaikkia ja alkuun miitin koolle kutsuja Japsu ohjasikin koko köörin esittäytymään lyhyellä nimikierroksella.

Kokonaisuutena tilaisuus oli leppoisaa vapaamuotoista hengailua ja kuvainnollinen kynnys liittyä mukaan varsin matala -tosin fyysisesti kynnys oli varsin korkea, sillä miittipaikaksi oli varattu pitkä pöytä kahvilan yläkerrassa rappusten takana. Tampereella larppaajien miittejä on järjestetty ennen pandemiaakin, joten miittikulttuurin uusi inkarnaatio oli monelle tuttu ja odotettu juttu.

Lahdessa miittailtiin Peliviikon lauantaina 12.11. pöytäroolipelaajien kesken kaupunginkirjastolla järjestetyn Game Över -pelitapahtuman jälkeen. Tätä miittiä masinoi Suomen roolipeliseura ry:n aktiivi Jukka Hiltunen, joka on ottanut asiakseen houkutella lahtelaisia roolipelaajia koloistaan verkostoitumaan myös paikallisen Discord -yhteisön keskusteluihin. Miittipaikaksi oli äänestetty Espresso House -kahvila kauppakeskuksen keskellä, ja paikalle ilmaantui noin 17 roolipelaajaa. Tässäkin joukossa oli väkeä useammasta eri pelipöydästä.

Edellisen, tiettävästi ensimmäisen lahtelaisten pöytäroolipelaajien miitin jäljiltä moni olikin jo löytänyt uutta peliseuraa ja tutustunut, mutta uusiakin kasvoja löysi paikalle. Omien laskujeni mukaan noin puolet porukasta oli käynyt Game Överissä, ja loput saapuivat paikalle vain miitin takia. Miitin järjestäjä Jukka kutsui mukaan miittiin myös Game Överissä peliohjelmaa vetäneen Ville Vuorelan, sekä samaisesta syystä maisemissa olleen allekirjoittaneen, kun kerran olimme Lahdessa. Miitti olikin hauska ikkuna lahtelaiseen pöytäropeskeneen, ja oli mukavaa tavata samanmielisiä tyyppejä, vaikkei käytännössä koskaan saman pelipöydän ääreen päädyttäisikään.

Sekä Lahdessa, että Tampereella miitit toimivat nähdäkseni hyvänä peliporukoiden sekoittajana. Avoin miitti oli molemmissa myös helppo tapa uusille pelaajille tulla tutustumaan muihin harrastajiin ilman painetta siitä, että täytyy heti sitoutua johonkin tiettyyn peliin, tai tietää mitä haluaa pelata. Kuulosti siltä, että useampikin löysi uutta peliseuraa ja kuuli uusista peleistä. Vaikka miitin aihe oli Tampereella larppaaminen ja Lahdessa pöytäroolipelaaminen, keskustelunaiheet velloivat sujuvasti siisteistä pelihahmoista arkisempaan kuulumisten vaihtoon.

Kuva: Noona Hiilinen, SRS miitti 2019

Mutta entä jos omalla paikkakunnalla ei ole vielä miittailukulttuuria? Miitin voi järjestää kuka tahansa! Seuraavassa haastattelussa vinkkejä miittien aloittamiseen tässä kuvattujen miittien järjestäjiltä Jukalta ja Japsulta.

Mitä miitin järjestäminen käytännössä vaatii? Mitä pitää tehdä ja osata, että voi järjestää miitin?

Japsu: Kohderyhmän, viestintäkanavan, jossa kohderyhmän tavoittaa, sekä paikan, jossa miitin järjestää.

Kenelle haluat miittisi suunnata? Onko miittisi tarkoitettu esimerkiksi jonkun kerhon, yhdistyksen, tai muun olemassaolevan yhteisön jäsenille, vai toivotatko tervetulleiksi kaikki harrastajat? Siitä on apua, jos pystyt määrittelemään kohderyhmäsi muutamalla sanalla. Esimerkiksi ”Tampereen seudun larppaajat” kertoo kenelle ryhmä ja sen miitit on suunnattu.

Onko käytössäsi yhtä kanavaa, joka tavoittaa kohderyhmäsi mahdollisimman laajasti, vai tarvitseeko jalkautua useampaan eri kanavaan levittämään sanaa? Esimerkiksi Tampereen seudun larppaajat -ryhmän miittejä mainostetaan Facebookin lisäksi useammassa eri Discord -yhteisössä.

Jukka: Miitti ei tapahdu ilman ihmisiä ja heidät täytyy tavoittaa jollain tavoin, että heitä saadaan osallistumaan miittiin. Miitin järjestäjällä tulee olla yksi tai useampi tehokas viestintäkanava, jota kautta tavoittaa ihmisiä, oli miitti sitten pienemmän piirin tapahtuma, tai isompi, laajemman porukan kokoontuminen. Esimerkiksi Facebook- tai WhatsApp -ryhmä, Discord -palvelin, tai muu yhteinen foorumi voi toimia tällaisena.

Miitin järjestäjän on tärkeä osata viestiä ihmisille selvästi miitistä, eli kertoa milloin se tapahtuu, missä se tapahtuu, ja miten sinne pääsee, sekä mitä miitin ohjelmaan kuuluu, tai mahdollisesti ei kuulu. Näin osallistujille tulee varmempi mieli, että onko tämä jotain mihin he haluavat osallistua. Mystisyys ei palvele miittiä, vaikka kivat yllärit voivat ilahduttaa osallistujia.

Mitä kannattaa huomioida miittipaikan ja -ajan valitsemisessa?

Jukka: Miittipaikan valitseminen ei aina ole yksinkertainen juttu, vaan voi vaatia harkintaa useammalta kantilta. Jos miitti on pienen porukan tapahtuma, ja tunnet jokaisen mahdollisen osallistujan hyvin, niin miittipaikan metsästys on varmasti helppoa. Jos olet kuitenkin kutsumassa kokoon mahdollisesti jopa kymmeniä itsellesi tuntemattomia ihmisiä, kannattaa miittipaikan valinnassa huomioida seuraavia aspekteja:

  • Esteettömyys, eli soveltuuko miittipaikka erilaisille ihmisille ja heidän mahdollisille rajoitteilleen?
  • Ruoka- ja juomapolitiikka, eli onko miitissä tarkoitus nauttia tarjoiluja, luoko miittipaikka tähän jotain rajoitteita, tai haasteita, sekä mikä on mahdollinen alkoholipolitiikka? Tässäkin on tärkeää huomioida ihmisten erilaisuus ja mahdolliset rajoitukset!
  • Julkisen miittipaikan aukioloajat, eli onhan miitille ja sen mahdolliselle jälkipuinnille sijainnissa riittävästi aikaa?
  • Julkisen miittipaikan ikärajat, eli pääseväthän kaikki kutsutut paikalle?
  • Miittipaikan järjestys- ja kokoontumissäännöt, sekä muut mahdolliset rajoitteet, eli voiko miittiä oikeasti järjestää kyseisessä paikassa? Suosittelen, että otat yhteyttä paikkaan (netistä löytyy varmasti numero) ja varmistat, että miittisi on sallittu!

Miitti on syytä kutsua kokoon hyvissä ajoin, ei viime tingassa. Jos mahdollista, voit ehdottaa useampaa ajankohtaa miitille ja järjestää näistä äänestyksen. Äänestystä voi myös hyödyntää miittipaikan valinnassa, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampi. Miitille voi olla erittäin otollista järjestää se jonkin tapahtuman yhteyteen!

Japsu: Ketä ovat osallistujasi ja mitkä ovat heidän tarpeensa? Vaikkapa pubissa, kahvilassa ja kirjaston ryhmätyötilassa järjestetyt miitit vetävät puoleensa erilaisia osallistujia. Samalle kohderyhmälle samassa kanavassa mainostettujen miittien paikkoja voi myös vaihdella laajemman yleisön tavoittamiseksi.

Kuinka tarkasti voit arvioida osallistujamäärää etukäteen? Esimerkiksi Facebook -tapahtuman “going” ja “maybe” -henkilömääristä voi olla vaikea arvioida lopullista osallistujamäärää. Tällöin kannattaa valita riittävän suuri, tai skaalautuva tapahtumapaikka: esimerkiksi rauhallisessa, tilavassa kahvilassa voi usein laajentua naapuripöytiin, mutta jos paikka on kovin suosittu, ei lisätilaa välttämättä löydy helposti. Jos tila ei jousta, voit joutua ottamaan käyttöön ennakkoilmoittautumisen, joka rajoittaa ilmoittautujien maksimimäärää.

Mikä on kohderyhmäsi tyypillinen päivärytmi? Jos kohderyhmääsi kuuluu paljon työssäkäyviä, kello 17-18 on yleensä turvallisin aika aloittaa -riittävän myöhään, jotta useimmat ovat jo päässeet töistä, mutta kuitenkin riittävän aikaisin, jotta osallistujilla ei tule heti kiire nukkumaan.

Mitä muita vinkkejä antaisit ensimmäistä kertaa roolipelaajien miittiä järjestävälle?

Japsu: Kannattaa aloittaa mahdollisimman kevyesti ja ketterästi, ja laajentaa sitten, jos yleisöä on. Voi olla, että ensimmäisellä kertaa saat vain muutaman ihmisen liikkeelle, mutta toistuvan miitin vakiinnuttaessa asemansa ja sanan levitessä voi miitti kasvaa nopeastikin.

Lisäksi kannattaa muistaa, että vähänkään isomman miitin järjestäjänä olet eräänlaisessa auktoriteettiasemassa: sillä, mitä julkisesti sanot, voi olla vaikutusta siihen, ketkä kokevat miittisi turvallisiksi, ja itsensä tervetulleiksi niihin, ja sinua voidaan pyytää ottamaan kantaa, tai ratkaisemaan erilaisia ihmisten välisiä ristiriitoja. Kannattaa tutustua Turvallisempaa larppausta -materiaalipakettiin ja tarvittaessa soveltaa sen käytäntöjä myös miitteihin.

Jukka: Miitin järkkäämistä helpottaa, jos apuna on kaveri tai pari. Näin voitte jakaa vastuuta ja kuormaa, esim. kuka selvittää miittipaikkoja, kuka mainostaa miittiä, ja kuka fasilitoi sitä? Tällä tavoin myös varmistat, että miitti tapahtuu, jos itse vaikka sairastut, etkä pääsekään osallistumaan. Aina ei löydy kavereita auttamaan, mutta älä anna sen lannistaa -miitin järkkääminen ei ole niin vaikeaa, kunhan et ota siitä liikaa paineita. Sitä paitsi joskus sanonta “mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa” pitää täysin paikkaansa!

Osallistumisensa vahvistaneiden, sekä epävarmojen osallistujien säännöllinen muistuttelu on kaiken muun ohessa tärkeää. Tämä voi tuntua työläältä, mutta kaikki eivät hallitse kalenterin käyttöä, ja saattavat näin unohtaa miitin ja suunnitella sen päälle jotain muuta. Miitin etukäteishypetys voi ajaa myös tätä virkaa, kun tällä ilakoinnilla herättää ihmiset muistamaan, että ai niin, miittihän se sieltä oli tuloillaan.

On hyvä ymmärtää, ettei jokainen miitti ole, eikä voi olla kaikille soveltuva tai mieluisa, eikä näin tarvitsekaan olla. Muista, ettei kaikkia voi miellyttää, eikä kaikkien aikataulut taikka elämäntilanne anna periksi päästä miittailemaan. Älä anna tämän siis estää miitin järjestämistä, koska miittejä voi aina järjestää uudestaan eri paikoissa ja eri aikoina!

Kuva: Priscilla Du Preez

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.