Press "Enter" to skip to content

Loppuvuoden roolipelitapahtumia

Ropecon on tämän vuoden osalta takanapäin, mutta vielä mahtuu loppuvuoteen monenlaista menoa. Etenkin kotimaisten pöytäroolipelien historiasta ja larppiskenestä kiinnostuneiden kannattaa lukea pidemmälle.

Roolipelit näyttelyssä

Tampereella Suomen pelimuseossa avataan 7. syyskuuta näyttely kotimaisten pöytäroolipelien historiasta. Astuit ansaan! -nimellä kulkeva näyttely on pystyssä ensi vuoden loppiaiseen saakka (6.1.2019). Kyseinen kavalkadi täyttää sadan neliön kokoisen tilan, eli kyse ei ole mistään komeronperästä, vaan ihan mittavasta katsauksesta. Museosta kun on kyse, niin nähtävyydet keskittyvät ennen muuta pelijulkaisuihin, mutta esillä on myös roolipeliharrastajien tarinoita.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kotimaista roolipelikulttuuria käsittelevä artikkelikokoelma, jossa on juttua mm. roolipelilehdistä, Peliä pyynnöstä -toiminnasta ja kattava lista erilaisista kotimaisista pöytäroolipelaamiseen liittyvistä julkaisuista. Pelimuseon julkaisuja on perinteisesti saanut lähinnä vain museon myymälästä, joten näyttelyn katsastamisen yhteydessä kannattaa käväistä myös museopuodin puolella. Kyseistä teosta ei siis vielä ole julkaistu, mutta eiköhän se syksyn mittaan tule saataville.

Suurin kotimainen roolipelejä tarjoava tapahtuma

Kyllä se jono muodostuu Tampere-talon eteenkin Traconin alkua odottaessa. Kuva: Tracon ry
Tampereella järjestetään myös Tracon-tapahtuma em. näyttelyn avajaisviikonloppuna eli 7.-9. syyskuuta. Aiempien vuosien tapaan Traconin liput on myyty jo ennakkoon, joten jos et vielä tiedä olevasi menossa kyseiseen tapahtumaan, jäänee se osaltasi tänäkin vuonna. Tracon on animetapahtuma, jossa roolipeliohjelma on perinteisesti ollut pientä (ks. tämän vuoden ohjelmakartta), mutta laadukasta. Esimerkiksi tämän vuoden ropepuolen kunniavieras Guy Schlanders on How to be a Great Gamemaster -Youtube-sarjan tekijä. Hänen esittelynsä ja ohjelmansa löytyvät Traconin sivuilta.

Lohdullisesti Traconin lauantaille ja sunnuntaille ajoittuvan päätapahtuman edellä järjestetään 7.9. Peliperjantai. Kyseessä on ilmainen osio, jossa on tarjolla puheohjelmaa etenkin videopelien saralta, mutta myös asiaa pelien tekemisestä noin ylipäänsä sekä peleistä taiteena.

Larppeihin keskittymistä

Tuttuun tapaan Mikkelissä järjestetty X-con -tapahtuma on tulossa tänäkin vuonna 26.-28. lokakuuta. Kyse on larppaajien ja etenkin larpinjärjestäjien verkostoitumistapahtuma, jossa keskustellaan larppaamisesta, jaetaan kokemuksia ja opitaan toisilta. Järjestävänä tahona toimii tänä vuonna ensimmäistä kertaa Illusia ry, mutta X-conilla on jo sen verran pitkät perinteet, että itse tapahtumaan muutos tuskin suuremmin vaikuttaa. Ilmoittautuminen tapahtumaan ei ole vielä alkanut, mutta kiinnostuneiden kannattaa jo laittaa sen almanakkaansa.

Larpintekijöiden residenssi on larpinkirjoittajille tarkoitettu kirjoittamisretriitti Parkanossa. Leirikeskukseen kokoonnutaan 30.11.-2.12. ja jokaisella on siellä rauhallinen tilaisuus työstää omaa larppiaan eteenpäin. Tarjolla on niin yleistä kuin yksityistäkin työtilaa sekä ryhmätyötila, jos kirjoitustiimiin kuuluu enemmän väkeä. Ruuat tulevat talon puolesta ja sauna lämpiää illalla, jotta kävijät voivat keskittyä luovaan puurtamiseen. Tapahtuman ilmoittautuminen on auki jo nyt (tästä ilmoittautumislomakkeeseen) ja paikkoja on vain rajoitetusti, joten tämän kanssa ei kannata aikailla, jos asia kiinnostaa.

Toinen Residenssin järjestäjistä, Ama Laine, kertoo: “Tapahtuma on tarkoitettu larpintekijöille, joilla on joku projekti työn alla! Viikonlopun ohjelma ja rakenne tukee ensisijaisesti kirjoitustyötä, esimerkiksi maailman tai hahmojen kirjoitusta, eli tämä tapahtuma ei välttämättä tue alkuvaiheen ideointia tai logistiikan suunnittelua. Tarjoamme viikonlopun aikana tukea nimenomaan luovaan kirjoittamiseen. Tapahtuma ei ole Game Jam, jossa olisi tarkoitus pusertaa alusta loppuun asti valmis peli, vaan haluamme tällä kertaa keskittyä nimenomaan luovaan kirjoittamiseen ja sisällöntuotantoon. Se kun tuppaa olemaan monille se ‘pakollinen paha’. Tapahtumaan tullaan ensisijaisesti työskentelemään itsenäisesti, mutta ohjatussa ja tuetussa ympäristössä.”

Täällä leirikeskuksessa ne larpit syntyvät syksyn pimeydessä. Kuva: Protu.fi

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.