Press "Enter" to skip to content

Avustajia lastenlarppiin Arpaconissa

Mike Pohjola kertoo Majatalossa, että hän ja Claus Raasted järjestävät Arpaconissa (8.5. Helsingissä, toimintakeskus Hapessa) lapsille ja nuorille suunnatun fantasialarpin. Apua tarvittaisiin ainakin 30 yksinkertaisen tabardin tekemiseen ja erilaisten sivuhahmojen pelaajiksi.

Haastan pääkaupunkiseudun roolipelaajat / larppaajat klaaraamaan tämän avustushomman. Lapsipelien tukeminen on keskeinen sijoitus harrastuksen tulevaisuuden kannalta.

13 Comments

 1. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 27.04.2010

  Jos siis jollekin jäi epäselväksi, niin itse tietysti tarjoudun apuvoimiksi.

 2. Nuurori Nuurori 28.04.2010

  Kannatettavaa toimintaa, jopa niin että harkitsisin osallistumista, jos tää olis täällä Tampereella. Hesaan en kyllä valitettavasti jaksa lähteä. Lapsille soveltuvaa roolipelitoimintaa on aivan liian vähän, mikä on sääli, varsinkin kun miettii miten mukulat tykkää tommosesta härdellistä. Ei sen tietenkään tarttis olla mikään suurtapahtuma, eikä lapset ny oikeesti tartte ohjausta, vaan mahdollisuuksia, ja sitähä tää roolipelaaminen parhaimmillaan onkin.

  Ja no, menee ehkä aavistuksen aiheen vierestä, mutta just juteltiin yhden vanhan kaverin kans tossa, miten ne on lakannu käymästä Ropeconissa lasten syntymän jälkeen sen takia, kun siellä ei oikein ole pienille lapsille mitään, mihin ne vois jättää, että iskä pääsis kuunteleen esitelmää. Auttas jos olis joku joku bofferihoplop missä vapaaehtoiset juoksuttaa kersoja temppurataa pitkin, tai mitä vaa. Enkä mä itekää omaa 5v poikaani aio kesällä raahata Ropeconiin, kun en mä tiedä mitä se siellä tekis olematta vaan joko jonkun tiellä tai valittamassa mulle ku on tylsää. Kyllä se silti tossa just tänään paino naapurin prinsessojen perässä viitta hulmuten 😀

  Toki on aina mummula, mut oishan se mukavampi jos lapset vois olla mukana ja niille ois jotain omia juttuja. Ei sillä isien harrastuksen pelastumisella ole lapsille mitään merkitystä, mutta tietysti Sami on täysin oikeassa siinä, ettei roolipelaamisella ole tulevaisuutta, jos ei tule uusia nuoria harrastajia. Gygaxikin sentään testas D&D:tä omien lastensa kanssa. Ei tää o mikään uus juttu. Niin ja se, taas, miten eri ikäseti ihmiset erotellaan toisistaan on mun mielestä aika vakava ongelma nykyään, ja, vaikkei oikeastaan kuulu tähän keskusteluun, on kuitenkin sen syy, ja jopa syy siihenkin, miksi järjestetään lasten oma roolipelitapahtuma.

  • heiccu heiccu 28.04.2010

   Tossa lapsiparkissa tulee vastaan ihan vastuullinen näkökulma. Jos pikku Soile-Eemeli sitten juoksee lapsiparkissa päin bofferiseivästä ja murtaa jalkansa niin onko vastuu vanhempien vai Ropeconin?

   • Eero Tuovinen Eero Tuovinen 28.04.2010

    Ropecon on iso tapahtuma, se järjestää tämän tyyppisen logistiikan niin kuin ison tapahtuman logistiikka järjestetään. Eli katsotaan, että miten lapsiparkit ja muu perheintegraatio vedetään muissa hyvämaineisissa tapahtumissa ja otetaan mallia. Toisin kuin nuori pelikulttuuri, lapsiperheet ovat vanha ja vakiintunut kulttuuri-ilmiö (500 000 vuotta – jotain siihen suuntaan), jota ei oikeastaan edes tarvitse ajatella – tekee vain maan tavan mukaan. Innovoida ei tarvitse, kun kyse on peruslogistiikasta eikä tapahtuman ydintoiminnasta.

    Toisin sanoen: jos perheystävällisyyttä halutaan, niin joku vain tekemään selvitystä tavallisista käytänteistä ja niihin liittyvistä resurssivaatimuksista, ihanteellisesti monella eri tavoitetasolla. Siinä voi selvittää, että mitä maksavat vakuutukset, millaiset ihmiset kelpaavat vastuuhenkilöiksi, mitä lapset tarvitsevat, mitä nyt sitten ikinä asiaan liittyykään. Sitten kun tiedetään miten paljon Ropeconin perheystävällistäminen maksaa työtä ja rahaa, niin voi tehdä periaatepäätöksen siitä, että onko se sen arvoista. Ihan rutiinia tämä tällainen tapahtuman kehittäminen, kun sen tekee hyvässä järjestyksessä.

   • Nuurori Nuurori 28.04.2010

    Ei kai se lapsiparkki voi riskianalyysiin kaatua. Meinaan että maailma on kakaroita täynnä, ja jossain ne nytkin juoksentelee. Kuten Eero sanoi osuvasti, ei mikään uus juttu. Muutenkin kun miettii miten ne tulee maailmaan, niin ei ne ihan helpolla mene rikki 😀

    Ootteko esim. joskus tsekannu kuinka vaarallinen paikka on metsä? Ei sinne voi lasta päästää. siellä on kantoja, oksia törröttämässä, jotka menee heti silmään. kivenmurikoihin murskaantuu polvilumpio ja se on pikku-Kimin ura siinä. Tai voi kiivetä ylös ja pudota ja murtaa ainakin 15 nikamaa, jos niitä kaikkia enää edes löytää, kun metsän kaikki karhut ja muut pedot on saattanu ehtiä syödä ne.

    Jos vanhemmat toteaa lapsiparkin riittävän turvalliseksi, niin eikö se ole sillon siellä ns. omalla vastuulla. Ei tää mikään amerikka ole. Jos ei uskalla jättää, ei jätä. Pehmustetut huoneet sitte erikseen näille vanhemmille, jotka haluaa pitää lastaan pehmustetussa huoneessa. Jos joku ohjaaja alkaa sen jälkeen hakkaamaan niitä lapsia kendomiekalla, niin ohjaaja pistetään putkan kautta mielentilatutkimukseen. Tarkoitan, että lastenvahdeilta vaaditaan tervettä järkeä, ja jos sitä ei ole, on vastuu silloin sen vahdin, eikä ropeconin. Vahteja on joka tapauksessa useampia. Ongelmatilanteissa soitetaan heti vanhemmille. Tuskin näiltä valvojilta tarvitsee odottaa sen enempää varhaiskasvatuksen pätevyyttä kuin lasten vanhemmiltakaan.

    Tietysti kaikkeen saa vakuutuksen. Vakuutusyhtiöt ihan mielellään myy niitä, kun niistä saa rahaa. Mutta rahaahan Ropeconilla riittää 😛

   • Merten Merten 30.04.2010

    No näin jälkikasvua omaavana conkävijänä, on siinä tiettyjä reunaehtoja täytettävänä ennen kuin lapsiparkkiin voi lapsen jättää. Käytännössä parkin on pakko olla sellainen jonne lapsen uskaltaa jättää tietäen että hoitoaikana vastuu on hoitavalla taholla joka sellaiseen on koulutettu.

 3. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 28.04.2010

  Minulla on sellainen muistikuva, että Ropeconissa olisi joku lapsiparkki tai vastaava tai ainakin sinne suunniteltiin sellaista, mutta en nyt äkkiseltään löydä aiheesta varmempaa tietoa. Kyllä conijärjestäjät käsittääkseni siis ovat hyvinkin tietoisia siitä, että roolipeliharrastajilla alkaa jo olla jälkikasvua, joka vaatii huomioimista myös conissa.

  En oikein näe, että Arpacon olisi lasten erottamista omaan tapahtumaansa, jotta varttuneemmat saavat pelata Ropeconissa rauhassa. Jos näin olisi, tapahtumat olisivat yhtä aikaa. Sikäli kun tiedän, niin Arpaconin tehtävä on ennen kaikkea valistuksellinen: siellä kasvattajat, kukkahattutädit ja arat ummikot voivat selvittää, mistä roolipelaamisessa ja muissa “fantasiaharrastuksissa” on kyse. Sieltä saanee sellaisen pehmeän laskun peliharrastukseen. Ropeconissa ei ole ikärajoja, eli jos pelaaminen onnistuu, niin sinne vain. Olen itsekin pelannut conissa ala-asteikäisten kanssa ja ihan hauskaa oli. Monipuolinen peliporukka on haastavampi mutta myös antoisampi.

 4. Eero Tuovinen Eero Tuovinen 28.04.2010

  Siellä on pöytäpelejäkin tuolla Arpaconissa. Ei hassumpaa. Tokihan Sami menee sinne pelinjohtamaan, että pääset näyttämään miten hieno harrastus roolipelaaminen on?

  • Sami Koponen Sami Koponen Post author | 29.04.2010

   Valitettavasti en ole pelinjohtajana. Minulta meni jotenkin aivan ohi tämä Arpaconiin osallistuminen, vaikka kaipa pelinjohtajien tarpeesta jossain huudeltiin. Tämä lapsilarpin avustaminen on vähän semmoinen lohdutuspalkinto. Jos larpilta jää aikaa, niin kiinnostaisi kyllä käydä katsastamassa, että miten PJ:t leiviskänsä hoitavat.

 5. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 08.05.2010

  Paikalle ei sitten lisäkseni saapunutkaan muita avustajia. Toinenkin oli kyllä ilmoittautunut, mutta yskä esti osallistumisen. Ilmeisesti joku larppi oli samaan aikaan, mikä verotti kynnelle kykeneviä. Larppi saatiin kuitenkin pelattua ongelmitta, kun pelaajia oli hallittavat kahdeksan. Arpaconissa pöytäpelaamista edusti yksi sisukas sissi Dungeons & Dragonsin tuoreimman laitoksen kanssa. On harmillista, että aloittelija-/lapsitapahtumaan ei löydy tämän enempää avustajia.

  • Eero Tuovinen Eero Tuovinen 10.05.2010

   Kuitenkin teitä oli riittävästi suhteessa lasten määrään, että saitte vedettyä tapahtuman kunnialla läpi?

   • Sami Koponen Sami Koponen Post author | 10.05.2010

    Aulassa oli pari lautapelipöytää ja se D&D, joissa näkyi olevan pelaajia. Muutamat junnut olivat kiinnostuneita myös pöytäjalkapallosta ja biljardista – ainakin joku nappuloista pelasi jossain vaiheessa biljardia yksinään. Tanssi- ja torahammastyöpaja keräsivät jotain 3-4 osallistujaa. Mafialarppi peruttiin osallistujien vähyyden vuoksi. Ravelan Risto veti pelinjohtamisen perusluentoa, mutta en tiedä osallistujamäärästä. Lastenlarppi, kuten sanottua, meni ihan kivasti.

    Kaikkiaan meininki oli ajoittain vähän sitä, että järjestäjät ja/tai vanhemmat kävijät istuivat omissa pöydissään ja junnut pyörivät omissa porukoissaan. Tällainen tietty passiivisuus oli kai ihan tarkoituksenmukaistakin. Toiaalta muistelen ainakin Tonjan ja Ari-Pekan hakeutuneen lasten luo pöytäjaliksen ja biljardipöydän ääreen.

 6. Mikko Särelä Mikko Särelä 23.05.2010

  Itse en ole kauhean innostunut lapsiparkista. Skenen kannalta paljon tärkeämpää on mielestäni tosiaan se, että on lapsiperheille koko perheen tekemistä. Keskimäärin, jos haluaa tulla coniin ilman lapsia, on mahdollista löytää joku lastenvahti – mummila, tai sitten se naapurin teinityttö.

  Sen sijaan Ropeconissa olisi tarvetta lastenhoitohuoneelle. Siis rauhalliselle paikalle, jossa voi vaihtaa vaipat, imettää ja nukuttaa pienen lapsen. Erilaisten hajusteiden ja puutereiden ja hiuslakkojen tuoksussa ja kovassa hälinässä eivät läheskään kaikki vauvat kykene syömään – lisäksi ainakin naisten puolella ilmeisesti hoitotaso on tyypillisesti täynnä erilaisia puteleita ja muuta vastaavaa. Eikä wc muutenkaan ole mitenkään erityisen hyvä paikka vauvanhoitoon.

  Siispä tärkeämpi tarve olisi pieni rauhallinen soppi, jossa on hoitotaso, imetykseen tarkoitettu tuoli tai pari, syöttötuoli ja vesipiste ja mikro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.