Press "Enter" to skip to content

Skenessä puhutaan: joulukuu 2017

Edellisvuoden viimeiset roolipelaamista koskevat some-keskustelut on käyty ja tästä ne voi kätevästi vielä katsastaa. Blogausten puolella larpit ja Dungeons & Dragons saivat huomiota.

Kiistakeskusteluja ja moderoinnin linjaa

Inklusiivisuuteen liittyvät kysymykset puhuttivat vuoden lopussa, mutta kyllä tuohon mahtuu myös perinteisempiä ketjuja, joissa pelinjohtajat kaipaavat vertaistukea ja ylipäätään vain jaetaan kokemuksia roolipelaamisen saralla.

Vuosi some-keskustelujen raportointia

Aloitin Roolipelaajien Suomi ja Suomi larp -Facebook-ryhmien keskustelujen koostaminen ja raportoimisen vuoden 2017 alussa. Olen kuluneen vuodenkierron mittaan kirjoitellut aiheesta muutaman kerran myös muutoin (ks. tämä ja tämä), sillä onhan keskustelufoorumi ja harrastajien keskinäinen ajatustenvaihto tärkeä aihe.

En ole tyytyväinen siihen verrattain epämääräiseen tapaan, jolla valikoin nuo noteeraamani keskusteluketjut. Poimin vähintään 25 kommenttia saaneet ketjut, mutta tämä on Facebookin mittareilla ongelmallinen, koska järjestelmä laskee erikseen avaukseen liittyvät “kommentit” ja kommentteihin liittyvät “vastaukset”. Jos vastauksia on paljon mutta kommentteja vähän, niin pitäisikö se silti laskea mukaan? Entä silloin, jos vastaukset koostuvat vain muutaman keskustelijan lyhytsanaisesta dialogista? Aikani ei oikein tahdo riittää siihen, että avaan jokaisen kommentin ja tarkistan, paljonko sen alle on kertynyt vastauksia.

Facebookin keskustelukulttuurille on myös tyypillistä ilmaista mieltymystään yksittäiseen kommenttiin tykkäämällä siitä (tai laittamalla sille jokin muu tunneilmaisua osoittava leima). Voi esimerkiksi olla, että kommentit ovat jääneet vähälle, mutta tykkäyksiä on tullut valtavasti, mikä siis kertoo siitä, että aihe on kuitenkin koskettanut monia keskustelijoita. Pitäisikö tämäkin jotenkin huomioida? Entä pitäisikö jotenkin painottaa ketjujen sisältöä? Pitäisikö nostaa esille enemmän asiasisältöä tarjoavia ketjuja vai usein suosittuja vitsiketjuja?

Pyrin mielelläni objektiivisuuteen tai ainakin erottamaan omat näkemykseni varsinaisesta uutisesta, mutta näiden Facebook-keskustelujen kanssa en ole löytänyt hyvää tasapainoa. Facebookin käyttöliittymä on myös sellainen, että se tekee keskustelujen selaamisesta ja lukemisesta varsin työlästä. Nämä keskusteluketjujen perkaamisblogaukset ovat kuitenkin saaneet useammalta taholta hyvää palautetta, joten en malta jättää niitä poiskaan.

Larpeista ja Dungeons & Dragons -pelistä

Blogien puolella joulukuussa kirjoitettiin useampi merkintä larppaamisesta. Kukin blogaus oli kiinnostavalla tavalla omalaatuinen: Sonja Pöllänen kirjoitti Ikuiset-larpin tunnelmasta ja pelikokemuksesta, Juhana Pettersson EU-lainsäädäntöä sivuavasta Parliament of Shadows -nimisestä World of Darkness-larpista ja Joonas Katko Joki heijastaa taas tähtien valoa -larpin toteutuksesta. Larppaamista vähemmän tunteville Katkon artikkeli on kenties informatiivisin, mutta toisaalta larppaamisen anti tulee paremmin esille noista kahdesta ensimmäisestä tekstistä.

Larppikulttuuria käsiteltiin myös Samu Iiskolan ja Laura Krögerin blogauksessa, jossa muisteltiin larppiyhdistys Heittämättömän Arwan Killan 20-vuotista taivalta. HAK on järjestänyt omaleimaisia larppeja ja monella larppiskenen aktiivilla onkin juurensa HAK:n toiminnassa.

Pöytäroolipelien osalta Miska Fredman kirjoitti muutamista Astraterran sääntömuutoksista; pelistähän on tulossa kakkoslaitos alkuvuoden aikana. Niklas Nylund puolestaan kävi läpi erilaisia kampanjarakenteita ja pelinjohtamistyylejä hieman hämäävästi nimetyssä blogauksessaan Erilaisia roolipelikerrontatapoja. Kenties kummastuttavin sananvaihto löytyy kuitenkin Redemundin kiltablogista. Ensin Aki Vainio kirjoitti siitä, miten säännöiltään raskas Dungeons & Dragons ei ole aloittelijaystävällisin peli ja miten se tekee roolipeliharrastuksen aloittamisesta hankalaa. Blogikommenteissa tämä näkemys haastettiin ja niinpä toinen kiltalainen, Ville Halonen, päätyi lopulta kirjoittamaan vastakirjoituksen D&D Is A Great Game And A Boon To Our Hobby. Halonen korosti D&D:n rikasta pelikulttuuria ja sitä, miten peli on erilainen kullekin peliporukalle.

Foorumiroolipelaamista käsittelevässä Hopeakettu-blogissa nostettiin esille hahmokierreilmiö, jossa pelaaja pelaa hahmollaan vain hetken ennen kuin vaihtaa sen uuteen. Hylätyt epäaktiiviset hahmot ovat ylläpidon kannalta hankalia ja ymmärrettävästi hahmoa tiheästi vaihtamalla ei myöskään päästä pitkäkestoisiin tarinankaariin. Niinpä blogauksessa neuvotaan mieluummin uudistamaan hahmoa viemällä se uusiin tilanteisiin tai pohtimalla tarkemmin hahmon motivaatiota uusia suuntia löytääkseen. Vähintään olisi tärkeää miettiä mikä siinä vanhassa hahmossa ei miellytä, jotta uusi hahmo sitten olisi mieluisa eikä joutuisi sekin pian vaihtoon.

One Comment

  1. Petteri Petteri 17.01.2018

    Someraportointi nykyisessä muodossa on mielestäni hyvää. Itse en facebookissa ole, joten mukava lueskella, mitä harrastajien keskuudessa puhuttaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.