Edellisvuoden viimeiset roolipelaamista koskevat some-keskustelut on käyty ja tästä ne voi kätevästi vielä katsastaa. Blogausten puolella larpit ja Dungeons & Dragons saivat huomiota.
Kiistakeskusteluja ja moderoinnin linjaa
Inklusiivisuuteen liittyvät kysymykset puhuttivat vuoden lopussa, mutta kyllä tuohon mahtuu myös perinteisempiä ketjuja, joissa pelinjohtajat kaipaavat vertaistukea ja ylipäätään vain jaetaan kokemuksia roolipelaamisen saralla.
- Vesihirviöt kampanjoissanne: Veden väki on kuulemma tyypillisesti satunnaiskohtaamisissa, mutta toki D&D:lle löytyy myös meriseikkailuita
- Kiistat johtuvat erimielisyydestä roolipelien vaikuttavuudesta: Avaus liittyi inklusiivisuuskeskustelun eri osapuolten ymmärtämiseen ja jos ymmärrys ei keskustelun jälkeen lisääntynytkään, niin ainakin moni sai sanoa oman mielipiteensä aiheesta
- Kuva haikalasta vesielementaalin sisällä: Tunteet kuumenivat, kun osa leikitteli vitsillä tieteellisiä seurauksia pohtimalla ja toiset halusivat ottaa vitsin D&D-läppänä.
- Hahmon ominaisuudet satunnaisesti vai pisteitä jakamalla: 215 henkilöä äänesti ja heistä runsas 70 % uskoo, että ihmiset ovat erilaisia ja “toisilla vaan on vaikeammat lähtökohdat”. Keskustelussa moni kuitenkin puolusti pelaajan oikeutta saada itselleen kyvykäs ja mieluisa hahmo.
- Mitä mieltä pelinjohtajan pelaajahahmosta: Kyse oli avaruusaluksen vaajasta miehistöstä, joten PJ:n oman hahmon sijaan ehdotettiin aluksen tekoälyä, pelaajille sivuhahmoja ja pelaajille oikeuttaa päättää kyseisen sivuhahmon toimista.
- Kehuja ja kiitoksia pelikavereille: Monet pelinjohtajat ovat huomioineet pelaajansa ja tarjonneet näille hyviä pelikokemuksia.
- Roolipelien omituisimmat hirviöt: Joukkoistaminen toimi tässäkin erinomaisesti ja aloittaja sai runsaasti aineistoa tulevaa Ropecon-esitelmäänsä varten.
- Panssarien pelimekaaninen hyöty: Pelinkehittäjä sai vastauksina lukuisia vaihtoehtoja haarniskojen mallintamiseen sekä muihin haarniskoista aiheutuviin haittoihin. Ilmeisesti sopivakin vaihtoehto löytyi.
- Koululiikunta ja nykyinen suhde liikuntaan: Harvassa ovat ne, jotka pitivät koululiikunnasta, mutta liikunta sinänsä on monelle mieluista.
- Shadowrun-henkinen elokuva Bright: Netflixissä julkaistu fantasiaelementeillä ryyditetty kyttäelokuva Bright sai kommentoijilta arvioksi “ihan viihdyttävä”.
- Paras sivuhahmon nimi: Erikoisia ja koomisia nimiä on käytetty lukuisissa kampanjoissa. Myös pelaajien antamat liikanimet ovat jääneet mieleen.
- Kannanotto larp-skenen nykytilaan: Larppien pelinjohtajien kohtuutonta työtaakkaa koskeva kannanotto herätti runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Isoimmaksi yksittäiseksi aiheeksi nousi se, todettiinko kannanotossa ettei larppien tarvitse olla inklusiivisia ja jos todettiin, niin mitä mieltä tästä pitäisi olla. Moderaattorit katsoivat lopulta parhaaksi sulkea koko ketjun.
- Millainen on tarinavetoinen roolipeli: Alun pelinimike-ehdotukset vaihtuivat pian keskusteluksi siitä, mitä tarinavetoisuudella oikein tarkoitetaan. Monelle kyse on pelityylistä, joka ei ole riippuvainen käytetystä pelisysteemistä.
- Millainen oli lempihahmosi: Nyt sai luvan kanssa kertoa hahmostaan. Persoonalliset ja pitkäikäiset seikkailijat näkyvät olevan suosittuja.
- Inklusiivisuuden huomioiminen roolipeleissä: Pelaajan habituksesta ei sovi päätellä mitään hahmosta ja ikävien yllätysten välttämiseksi pelistä on hyvä keskustella ennen pelaamisen aloittamista.
- Miten toteuttaa uusien hahmojen liittyminen seikkailijaryhmään: Taustaorganisaatio, hahmojen omat kontaktit, samaa miehistöä tai muu yhteinen tilanne, kuolemattomat hahmot, valitut tai muutoin erityisasemassa olevat hahmot – runsaasti vaihtoehtoja.
- Kuinka monen roolipelin säännöt tunnet: 234 vastaajaa, joista 55 % tuntee korkeintaan kymmenen eri peliä. Kommenttien perusteella kuluvan vuosikymmenen peleihin ei ole juurikaan tutustuttu, mutta 1990-luku on hyvin hallussa.
- Millaisia larppeja kaipaisit Suomeen: Hovijuonittelut, ihmissuhdepelit, eeppinen fantasia ja postapokalyptinen saivat eniten kaipausta, mutta kaikkiaan kirjo oli laaja.
- Miten roolipelilehdet vaikuttivat lukijoihinsa: Vastaajat ovat sen ikäistä väkeä, että 1990-luvulla ilmestynyt Magus-roolipelilehti on ollut monille tärkeä vaikuttaja. Lehden käytännönläheistä materiaalia myös käytettiin laajalti eri pelipöydissä.
- Hullut uskovaiset luulevat uusien kulttuuri-ilmiöiden johtavan henkipossessioon: Se, että keskustelua herättänyt lista oli parodiana tehty, ei tietenkään estänyt hassuttelua.
- Uskonnolle ilkkuvista vitsiketjuista: Keskustelua käytiin siitä, sopiiko uskontojen pilkkaaminen roolipelejä koskevaan FB-ryhmään. Moderaattoreilla riitti kiirettä keskustelua siivotessa ja lopulta he linjasivat, että vakaumusten pilkkaaminen ei ole tässä ryhmässä hyväksyttävää.
- Roolipeliaiheisia lupauksia vuodelle 2018: Etenkin pelinjohtajat lupailevat aloittavansa uusia kampanjoita tai vievänsä vanhoja päätökseen.
Vuosi some-keskustelujen raportointia
Aloitin Roolipelaajien Suomi ja Suomi larp -Facebook-ryhmien keskustelujen koostaminen ja raportoimisen vuoden 2017 alussa. Olen kuluneen vuodenkierron mittaan kirjoitellut aiheesta muutaman kerran myös muutoin (ks. tämä ja tämä), sillä onhan keskustelufoorumi ja harrastajien keskinäinen ajatustenvaihto tärkeä aihe.
En ole tyytyväinen siihen verrattain epämääräiseen tapaan, jolla valikoin nuo noteeraamani keskusteluketjut. Poimin vähintään 25 kommenttia saaneet ketjut, mutta tämä on Facebookin mittareilla ongelmallinen, koska järjestelmä laskee erikseen avaukseen liittyvät “kommentit” ja kommentteihin liittyvät “vastaukset”. Jos vastauksia on paljon mutta kommentteja vähän, niin pitäisikö se silti laskea mukaan? Entä silloin, jos vastaukset koostuvat vain muutaman keskustelijan lyhytsanaisesta dialogista? Aikani ei oikein tahdo riittää siihen, että avaan jokaisen kommentin ja tarkistan, paljonko sen alle on kertynyt vastauksia.
Facebookin keskustelukulttuurille on myös tyypillistä ilmaista mieltymystään yksittäiseen kommenttiin tykkäämällä siitä (tai laittamalla sille jokin muu tunneilmaisua osoittava leima). Voi esimerkiksi olla, että kommentit ovat jääneet vähälle, mutta tykkäyksiä on tullut valtavasti, mikä siis kertoo siitä, että aihe on kuitenkin koskettanut monia keskustelijoita. Pitäisikö tämäkin jotenkin huomioida? Entä pitäisikö jotenkin painottaa ketjujen sisältöä? Pitäisikö nostaa esille enemmän asiasisältöä tarjoavia ketjuja vai usein suosittuja vitsiketjuja?
Pyrin mielelläni objektiivisuuteen tai ainakin erottamaan omat näkemykseni varsinaisesta uutisesta, mutta näiden Facebook-keskustelujen kanssa en ole löytänyt hyvää tasapainoa. Facebookin käyttöliittymä on myös sellainen, että se tekee keskustelujen selaamisesta ja lukemisesta varsin työlästä. Nämä keskusteluketjujen perkaamisblogaukset ovat kuitenkin saaneet useammalta taholta hyvää palautetta, joten en malta jättää niitä poiskaan.
Larpeista ja Dungeons & Dragons -pelistä
Blogien puolella joulukuussa kirjoitettiin useampi merkintä larppaamisesta. Kukin blogaus oli kiinnostavalla tavalla omalaatuinen: Sonja Pöllänen kirjoitti Ikuiset-larpin tunnelmasta ja pelikokemuksesta, Juhana Pettersson EU-lainsäädäntöä sivuavasta Parliament of Shadows -nimisestä World of Darkness-larpista ja Joonas Katko Joki heijastaa taas tähtien valoa -larpin toteutuksesta. Larppaamista vähemmän tunteville Katkon artikkeli on kenties informatiivisin, mutta toisaalta larppaamisen anti tulee paremmin esille noista kahdesta ensimmäisestä tekstistä.
Larppikulttuuria käsiteltiin myös Samu Iiskolan ja Laura Krögerin blogauksessa, jossa muisteltiin larppiyhdistys Heittämättömän Arwan Killan 20-vuotista taivalta. HAK on järjestänyt omaleimaisia larppeja ja monella larppiskenen aktiivilla onkin juurensa HAK:n toiminnassa.
Pöytäroolipelien osalta Miska Fredman kirjoitti muutamista Astraterran sääntömuutoksista; pelistähän on tulossa kakkoslaitos alkuvuoden aikana. Niklas Nylund puolestaan kävi läpi erilaisia kampanjarakenteita ja pelinjohtamistyylejä hieman hämäävästi nimetyssä blogauksessaan Erilaisia roolipelikerrontatapoja. Kenties kummastuttavin sananvaihto löytyy kuitenkin Redemundin kiltablogista. Ensin Aki Vainio kirjoitti siitä, miten säännöiltään raskas Dungeons & Dragons ei ole aloittelijaystävällisin peli ja miten se tekee roolipeliharrastuksen aloittamisesta hankalaa. Blogikommenteissa tämä näkemys haastettiin ja niinpä toinen kiltalainen, Ville Halonen, päätyi lopulta kirjoittamaan vastakirjoituksen D&D Is A Great Game And A Boon To Our Hobby. Halonen korosti D&D:n rikasta pelikulttuuria ja sitä, miten peli on erilainen kullekin peliporukalle.
Foorumiroolipelaamista käsittelevässä Hopeakettu-blogissa nostettiin esille hahmokierreilmiö, jossa pelaaja pelaa hahmollaan vain hetken ennen kuin vaihtaa sen uuteen. Hylätyt epäaktiiviset hahmot ovat ylläpidon kannalta hankalia ja ymmärrettävästi hahmoa tiheästi vaihtamalla ei myöskään päästä pitkäkestoisiin tarinankaariin. Niinpä blogauksessa neuvotaan mieluummin uudistamaan hahmoa viemällä se uusiin tilanteisiin tai pohtimalla tarkemmin hahmon motivaatiota uusia suuntia löytääkseen. Vähintään olisi tärkeää miettiä mikä siinä vanhassa hahmossa ei miellytä, jotta uusi hahmo sitten olisi mieluisa eikä joutuisi sekin pian vaihtoon.
Someraportointi nykyisessä muodossa on mielestäni hyvää. Itse en facebookissa ole, joten mukava lueskella, mitä harrastajien keskuudessa puhuttaa.