Press "Enter" to skip to content

Roolipelitiedotus täyttää 6 vuotta

Tänään on kulunut kuusi vuotta siitä, kun Roolipelitiedotus perustettiin. Sattumalta tämä on myös 250. blogimerkintä. Kirjoittelin vähän ajatuksiani siitä, mistä on lähdetty ja mihin on päästy.

Epäonnistumisesta liikkeelle

Roolipelitiedotuksen syntyidea löytyy aika hyvin Sivustosta-sivulta, jossa kerrotaan että alkusysäys tuli Jukka Sorsalta. Hän pallotteli ideaa jonkinlaisesta PDF-muotoisesta lehdykästä, jossa esiteltäisiin kootusti uudet kotimaiset roolipelijulkaisut ja kerrottaisiin tärkeimmistä ropeskenen tapahtumista. Vein ideaa edelleen Tuovisen Eerolle, joka päätti perustaa samaa asiaa ajavan blogin. Tarkoituksena oli luoda yhteisöblogi, jossa olisi monta kirjoittajaa, joista jokainen saisi raportoida itseään kiinnostavista roolipeliskenen jutuista.

Tämä alkuperäinen tavoite yhteisöblogista jäi toteutumatta. Eeron ja itseni lisäksi viidelle muullekin henkilölle on annettu Roolipelitiedotuksen käyttöoikeudet, mutta vähäisiksi ovat muiden blogaukset jääneet, alisivujen sisällöntuotannosta puhumattakaan. Syy yhteisöblogin epäonnistumiselle ei ole itselleni selvinnyt. Kyse ei ole pelkästään Roolipelitiedotuksesta, sillä syksyllä 2012 perustettu roolipeliskeneä käsittelevä yhteisöblogi Loki jäi hyvästä alusta huolimatta valitettavan lyhytikäiseksi. Kenties meillä vain ei ole ollut riittävää tietotaitoa yhteisöblogin perustamiseen. Kirjoittajista se tuskin on kiinni, koska henkilökohtaisia roolipeliharrastusta käsitteleviä blogeja on viimeisen viiden vuodena aikana syntynyt runsaasti.

Yhteisöblogin epäonnistuminen oli harmillista. Kävi kuitenkin niin, että vain runsaan kuukauden kuluttua Roolipelitiedotuksen perustamisesta Roolipelaaja-lehti lakkautettiin. Roolipelaamista käsittelevä lehti, ropeskenen oma roolipelimedia, on minusta aina tuntunut tärkeältä, suorastaan itseisarvolta. Niinpä Roolipelitiedotuksen piti jatkaa skeneuutisointia.

Perustietoa ja peliseuraa

Roolipelitiedotus alkoi skeneuutisblogina, mutta hyvin varhaisessa vaiheessa sille syntyi myös toisenlainen tehtävä. Halusin tehdä siitä eräänlaisen sillanpääaseman roolipeliskeneen, paikan josta löytää perustietoa roolipelaamisesta ja linkkejä syvemmälle skenen uumeniin. Roolipelaamisen esittelysivu, roolipelejä käsittelevä blogiluettelo sekä roolipelitekstejä ja -artikkeleita sisältävä linkkikirjasto syntyivät jo alkuvuosina. Samalla tavalla etusivulla on alusta asti ollut linkkejä keskustelufoorumeille, tapahtumiin ja ropekauppoihin. Ajatus oli, että jos roolipelaamisesta kiinnostunut kaveri löytää Roolipelitiedotukseen, hän löytää paljon eväitä harrastukselleen.

Myöhemmin mukaan tulivat kotimaisten roolipelien lyhyet esittelyt, koska roolipelien julkaiseminen lähti taas kovaan nousuun 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alkun hiljaiselon jälkeen. Kyse oli myös vastaavanlaisen kattavan kokoelman puuttumisesta (vrt. Wikipedian sivu suomalaisista roolipeleistä). Taustalla vaikutti tietysti oma kiinnostukseni kotimaisen roolipelaamisen historiaan; erilaiset julkaisut ovat sen helpoimmin tutkittava osa.

Tuorein suuntaus on siirtyminen kirjallisesta tiedosta konkreettiseen roolipelaamisen edistämiseen. Loin alkujaan listan roolipeliyhdistyksistä, jotta uudet harrastajat tai vaille peliporukkaa jääneet kokeneemmat roolipelaajat löytäisivät peliseuraa. Hiljattain lisäsin sivulle myös erilaisia internetryhmiä ja keskustelufoorumeita, joiden kautta yhteyden voisi saada myös vähän kauempana eläviin harrastajiin. Tämä on sittemmin laajentunut aktiiviseksi peliseurattomien tyyppien etsimiseksi, uusille jäsenille avoimien peliporukoiden hakemiseksi ja näiden yhdistämiseksi. Tämä työ ei näy suoraan Roolipelitiedotuksen sivuilla – koska en levittele ihmisten yhteystietoja – mutta tapahtuu Roolipelitiedotuksen nimissä.

Roolipelitiedotus on kasvanut myös aihealueidensa puolesta. Harrastan itse pöytäroolipelaamista, joten se on luonnollisesti kaikkein eniten esillä myös Roolipelitiedotuksessa. Roolipelaaminen on kuitenkin hyvin monimuotoinen harrastus ja onnekseni olenkin viime vuosina onnistunut löytämään linkkejä myös larppaamisen ja internetroolipelaamisen suuntaan (ks. etusivun oikeanpuoleiselta palstalta Muut genreharrastukset ja blogsfääristä blogit Sokea yksisarvinen ja Hopeakettu).

Loppuun asti

Olen operoinut roolipeliskenessä niin kauan, että olen jo hyväksynyt palautteen puuttumisen. Juttuja tehdään, koska se koetaan itsessään palkitsevaksi, ei siksi että saisi muilta harrastajilta palautetta. Silti Roolipelitiedotusta tehdessäni tapaan kyllä katsella WordPressin statistiikkasivua. Sen mukaan huippuvuosi oli 2010 ja heikoin vuosi oli 2012, jolloin astuin hetkeksi syrjään päätoimittajan paikalta. Sen jälkeen kasvu on ollut vähittäistä mutta jatkuvaa: vuosittainen kävijämäärä (miten ikinä WordPress sen laskeekaan) on 7500-8000 näyttökertaa ja 3500-4000 henkeä.

Vaikka roolipeliblogin kehittämistä ei voikaan verrata roolipelilehden tekemiseen, olen ylpeä saavutuksestani. Kuusi vuotta on pitkä aika, enemmän kuin mihin useimmat muut kotimaiset roolipelimediat ovat päässeet. Silti se on vasta puolivälissä Maguksen asettamaa haamurajaa, eli vielä vaaditaan sitkoa. Samaan aikaan suurin huolenaiheeni on yksin tekeminen ja siten työn jatkajien puuttuminen. Jos minulle tulisi joku isompi elämänkriisi, hyvä tai huono, enkä ehtisi tai voisi enää jatkaa Roolipelitiedotuksen parissa, pelkään pahoin että koko projekti kuihtuisi siihen. Näin on nähty tapahtuvan lukuisia kertoja erilaisten projektien kohdalla roolipeliskenessämme. Siihen asti kuitenkin skeneuutisointi, sillanpääaseman rakentaminen ja skenen verkostuttamistyö jatkuu ilolla ja innolla!

6 Comments

 1. Peitsa Veteli Peitsa Veteli 29.08.2015

  Hienoa työtä Sami, kyllä sie vielä Maguksen kiinni saat!

 2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 29.08.2015

  Kiitoksia kiitoksista, Peitsa, Nuurori ja muut!

  Hieman tosin on sellainen olo, että eihän tässä minua pitäisi kenenkään kiitellä. Roolipelitiedotus on vain ikkuna kotimaiseen roolipeliskeneen. Jos Roolipelitiedotus on hieno, niin se johtuu siitä, että ropeskenemme on hieno. Muiden blogeista ja foorumeiltahan minä suurimman osan uutisista kaivan ja peliesittely- ynnä yhdistyssivu kertovat siitä, mitä muut ovat tehneet. Peliseuran välittämisprojektinikin perustuu siihen, että löytyy rohkeita pelinjohtajia, jotka suostuvat ottamaan uusia pelaajia pöytäänsä.

  Kiitokset kuuluvat siis koko skenelle, meille kaikille!

  • Peitsa Veteli Peitsa Veteli 30.08.2015

   Ehkä niin, mutta ei se silti vähennä arvoa yhtenäisyyttä luovalta työltä, joka on osaltaan mahdollistamassa koko “skene”-käsitteen olemassaoloa sen sijaan, että olisimme kukin omassa nurkassamme kyhnyttäviä olmeja.

   Jos haluat ansaita lisää kiitoksia, niin Tiedotukseen vaan enemmän haastatteluja ja keskusteluja skeneimmeisiltä. Monella on hienoja ideoita, mutta välillä on aina tarpeen olla joku joka tuo näitä yhteen (muutoinkin kuin ‘coneissa). Ja onpahan sitten uniikkia sisältöä blogissa, tuota jokaisen journalistin himoitsemaa hunajaa 😀

 3. Jukka Jukka 30.08.2015

  Paljon onnea! Voimia jatkoon yhdeltä hiljaiselta, mutta kiitolliselta seuraajalta:)

 4. Ilkka Ilkka 03.09.2015

  Onnea! Ja kiitos!

  Tuo homman yksinäisyys alun yleisemmästä innostuksesta huolimatta lienee tyypillistä tällaisissa hommissa. Se tulee vastaan kaikkialla, ja erityisesti pirstoutuneessa roolipeliharrastuksien skenessä.

  Osaksi se on “polkuriippuvuutta” (path-dependence): kun jostakusta tulee jonkin julkaisufoorumin keskeinen tai ainoa julkaisija, koko julkaisufoorumi alkaa näyttäytyä tämän julkaisijan blogilta.

  Löysin itse Roolipelitiedotuksen vasta pari-kolme vuotta sitten. Silloin Samin urautuminen oli jo tapahtunut. Mulle Roolipelitiedotus onkin aina näyttäytynyt “vain” yhtenä Samin kolmesta roolipeliblogista, enkä ole ajatellutkaan, että itse jotenkin kontribuoisin.

  Tämäkin lienee tyypillistä blogeille: ne profiloituvat nopeasti, ja uudesta/omasta näkökulmastaan kirjoittavat mieluummin aloittavat oman blogin kuin hakeutuvat yhteistoimintaan muiden kanssa. (Miksi oli Roolipelitiedotus ja Loki rinnakkain?)

  Lisäksi pelkkä tiedotus on itse asiassa työltä maistuvaa hommaa. Itse en jaksaisi.

  Erityisesti siksi hautunnosto sitkeälle työlle!

  Ilkka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.