Press "Enter" to skip to content

PDF näkyviin

Päätin hieman siivoilla Roolipelitiedotusta ja samalla kaivaa netin syövereistä tärkeimpiä linkkejä kotimaisen roolipeliresurssin juurille. Uusi sivu on Roolipelimateriaalia, jonka takaa löytyy sitten linkkejä eteenpäin (myös vihdoin kunnolla toimiva kotimaisen roolipelihistorian aikajana).

Syy moisen sivun tekemiseen on ennen kaikkea siinä, että vuosien mittaan on julkaistu paljon hyvää roolipelimateriaalia, joka ei kuitenkaan ole saanut ansaitsemaansa näkyvyyttä. Roolipelimedia on voittopuolisesti keskittynyt printtijulkaisuihin, vaikka työmäärän kannalta eroa ei isommin ole (riippuen ihan siitä, kuinka paljon panostaa taittoon).

Olen takavuosina ollut keräämässä tätä samaa materiaalia Roolipelit.net:n puolella. Roolipelit.net näyttää kuitenkin menneen hieman solmuun viimeisimmän päivityksen myötä ja paljon materiaalia näyttää kadonneen siinä rytäkässä. Ehkä kaikki palaa takaisin, mutta varotoimenpiteet tuskin ovat pahasta. Tarkoitus ei siis ole kilpailla Roolipelit.net:n tarjonnan kanssa (laitoin itse asiassa paljon linkkejä siihen suuntaan), vaan turvata materiaalin näkyvyys ja osin myös saatavuus jatkossakin.

Kolmanneksi uskon, että verkkojulkaisuilla ja PDF-muodolla (tai vastaavilla) on tulevaisuutta. Kunhan lukijalaitteet yleistyvät Euroopassakin lähivuosien aikana alkaa todellinen kilpailu printtijulkaisujen kanssa. Siihen on hyvä alkaa jo hiljalleen varautua nostamalla esille PDF-julkaisemista ja esimerkkejä siitä, miten sitä on tehty.

Neljänneksi kotimaiseen roolipeliskeneen on pitkään liittynyt epäluulo ja jopa halveksunta rahaa kohtaan. Esimerkiksi larppien puolella pelimaksujen on alusta alkaen odotettu kattavan vain larpin järjestämisen kulut eikä muodostavan larpinjärjestäjien palkkiota. Itsekin pari pelijulkaisua tehneenä ja paljon rahaa roolipelijulkaisuihin upottavana en suhtaudu rahaan roolipeliskenessä yhtä äkkiväärästi, mutta tunnustan ilman muuta ilmaisuuden kulttuurisen arvon. Ilmaisuuden ja kaupallisuuden tulee molempien olla avoimia vaihtoehtoja.

4 Comments

 1. Olorin Olorin 24.01.2010

  Bongasin pienen typon tuolta aikajanalta. Kotimaiset roolipelit/2006, pitäisi olla Airborne Commando Division. 🙂

 2. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 25.01.2010

  Jeps, korjattu on. Lisäsin sinne myös pari muuta linkkiä, mutta niitä nyt on tarkoitus tiputella sinne muutoinkin kaiken aikaa. En erikseen kirjoita viestiä jokaisesta muutoksesta, ainoastaan isommista päivityksistä (sellainen on vielä tulossa).

 3. Nuurori Nuurori 25.01.2010

  Nyt ei toimi aikajana ollenkaan. Sama ongelma ainakin cyberpunkin slangisanaston kanssa.

 4. Sami Koponen Sami Koponen Post author | 25.01.2010

  Ka, sitä kun siirtelee tavaraa palvelimella, niin linkit eivät tosiaan automaattisesti päivity. Nyt pitäisi taas toimia. Kiitoksia tarkkaavaisuudesta; onneksi eivät ehtineet olla kauempaa nurin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.