Press "Enter" to skip to content

Blogiagregaatista

Johanneksen kanssa keskustellessamme blogin luonteesta mieleeni juolahti blogi-agregaatio, eli suomalaisten roolipeliblogien RSS-syötteiden kokoaminen yhteen ja lisääminen tänne sivupalkkiin. Siitä olisi kätevää sitten katsastaa, että mitä suomalaisessa blogosfäärissä sanotaan, vaikka ei ylläpitäisikään henkilökohtaista rss-kirjastoa.

Perinteisesti agregaatio tavattiin tehdä käsin, eli ihan vain linkittelemälle kiinnostaviin juttuihin, mutta se alkaa olla jo vähän vanhanaikaista – eikä mikään estä nostamasta erityisen kiinnostavia juttuja tapetille, vaikka automaatti pitäisikin silmällä blogivirtaa.

En varmaankaan ehdi ihan heti itse ryhtymään tähän ideaan, mutta jos jotakuta inspiroi ohjelmoida sopiva agregaatti, niin siitä vain. Siinä voi joutua kirjoittamaan erikseen koodia otsikoiden rippailuun, uskoakseni ainakaan Burgerin blogilla ei vielä ole minkäänlaista uutissyötettä.

8 Comments

 1. Kalle Kalle 12.10.2009

  WordPressille löytyy kyllä sopivia lisäosia, joilla moinen onnistuu. Lisäosien käyttö on kylläkin hyvin rajoitettua wordpress.comin esiasennetuissa blogeissa, joten tämäkin on syy siirtyä omaan asennukseen. Eikö esimerkiksi Arkkikivellä olisi palvelintilaa?

  Yhden bloggaajan takia tuskin kannattaa kenenkään vääntää erikoiskoodia.

  • Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 12.10.2009

   Äläs sano, Burgerin blogi on oma suosikkini kotimaisista. Sen kanssa ehtii toki säätämään, jos saa ensin tuon agregaatin yleisesti jekkasemaan.

   Se on totta, että WordPress.com osaa olla ärsyttävä rajoituksien puolesta. Voin kyllä periaatteessa siirtää tämän vaikka Arkkikiven palvelimelle, mutta en tee sitä ennen kuin näemme, että mihin suuntaan tämä lähtee kehittymään. Halusin tai en, melko moni kotimainen harrastaja kokisi tämän kaikkea muuta kuin puolueettomana blogina, jos se sijaitsisi Arkkikiven palvelimella. Täällä tässä on se hyvä puoli, että voin jaella muille hyvin vapaasti erilaisia käyttöoikeuksia ja vaikka luopua omistani, ilman että se sotkee Arkkikiven palvelinta.

   Voi olla että se on liian vaivalloista, mutta periaatteessa tämän blogiagregaation saa teknisesti toteutettua myös tänne, jos tekee varsinaisen agregaation jollain muulla palvelimella. Eli voisin periaatteessa panna esim. Arkkikiven palvelimelle sopivan pätkän koodia, joka hakee eri blogien rss-syötteet ja tekee niistä yhden syötteen, jonka voi sitten tuoda tänne – tässä WordPress.comissa on widget, joka lukee muualta tulevia syötteitä. Eli aivan mahdotonta agregaatio ei tännekään ole. En yllättyisi, jos tähän olisi olemassa joku kevyt ja valmis php-skripti tai vastaava, joka tekisi valtaosan työstä. Pitää tutkailla jossain vaiheessa, kun ei ole muuta tekemistä.

   • Heikki Hallamaa Heikki Hallamaa 14.10.2009

    Jos WordPressiin kerran saa ympättyä ulkopuolisia feedejä, eikö niitä muita blogeja voisi sitten tuoda suoraan WP:hen, ilman että niitä erikseen yhdistää jossain muualla?

   • Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 15.10.2009

    Muuten kyllä, mutta feedejä saa täällä WordPress.comissa vain tuonne sivupalkkeihin. Kaikkien 20 blogin (yllättävää, miten monta Sami niitä lopunperin kaivoi esiin) feedit siellä veisivät aika paljon tilaa. Mieluummin keräisin kaikki yhteen, ottaisin viisi uusinta otsikkoa ja panisin ne tuonne sivupalkkiin. Lähimmäs WordPressin omalla toiminnallisuudella tuntuu pääsevän, jos panee uusimman otsikon kustakin blogista; tämähän ei kuitenkaan ole sama asia.

 2. Sami Koponen Sami Koponen 13.10.2009

  Kas, mieshän on minua edellä tässä asiassa. Olen itsekin tuuminut, että johonkin se blogosfääri olisi kiva ankkuroida. Oman blogin kohdalla kun tekee mieli vähän valikoida, että ketkä ovat tarkemmin samoilla linjoilla omien suuntausten kannalta.

  Epäilen vähän, että teknologian kannalta minusta ei ole hyötyä, mutta ne blogit minä kyllä voin nuuskia esille.

  • Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 13.10.2009

   Nuuskipa toki, jos jossain vaiheessa inspiroi – listasta on hyötyä aiheesta kiinnostuneille jo ilman automaattista agregaatiotakin. Näppituntuma olisi, että nuottaamalla kaikkien helppojen blogien blogrollit saa jo aika hyvän listan, mutta saattaahan niitä olla enemmänkin. Sitten voi miettiä sitäkin, että joillakin kirjoittajilla on tapana käsitellä roolipelaamista vain silloin tällöin, kun blogin aihe on jokin muu. Ainakin WordPressissä voi olla sillä lailla ovela, että tarkentaa hakunsa koskemaan vain blogin roolipeliosia, jos kirjoittaja luokittelee sisällön säntillisesti. WordPress jopa tekee erilliset rss-syötteet kaikille kategorioille, joten esim. http://legendmakers.wordpress.com/category/pelit/feed indeksoi vain kyseisen blogin pelejä koskevat viestit ja jättää teologian pois. Teknologia siis osaa olla melkoisen älykästä jo tässä vaiheessa, mitä tulee suurimittaiseen blogosfäärin vahtaamiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.