Press "Enter" to skip to content

Blogi-aggregaatista, otos kaksi

Aiemmin oli puhetta tämän Roolipelitiedotuksen voimistamisesta panemalla suomalaisten roolipeliblogien sisällön yhteen rss-syötteeseen, joka sitten kätevästi seuraa kaikkia blogeja yhtä aikaa. Oli tässä nyt vähän rauhallisempi ilta, niin toteutin tämän. Oikeassa sivupalkissa pitäisi olla nyt asianmukaisen otsikon alla viisi uusinta blogausta Samin aiemmin keräämästä Blogosfääristä. Tai jotain blogauksia nyt ainakin, vielä mitään hajua oikeasti että toimiiko tämä.

Joitakin huomioita ja dokumentaatiota, että ymmärrän myöhemminkin mitä tuli tehtyä:

 • Tulin siihen tulokseen asiassa, että Internetissä on aivan satavarmasti joku palvelu, joka tekee rutiiniosan tästä projektista puolestani. Googlaten kävikin ilmi, että näitä on montakin. Valitsin tässä vaiheessa mielivaltaisesti RSScompiler-nimisen yksinkertaisen palvelun, koska se näytti kevyeltä ja sattui vastaan ensin. Tein Roolipelitiedotus-käyttäjätunnuksen ja lisäsin syötteet. Vaihdetaan sitten palvelua, jos se vaikuttaa tarpeelliselta.
 • Kävin läpi Samin Blogosfäärin ja lisäsin kustakin blogista aggregaattiin syötteen, jos löysin sellaisen.  Kaikissa blogeissa ei RSS-syötettä ole, jolloin jätin ne väliin tässä vaiheessa peliä. Jos blogi mahdollisti syötteen tarkentamisen tiettyyn blogin kategoriaan (lähinnä WordPress-pohjaiset blogit), niin otin syötteen vain blogin roolipelikategoriaan tai lähimpään vastineeseen. Muissa tapauksissa otin blogin yleissyötteen, mikä tarkoittaa että aggregaattisyötteessä voi olla mukana jonkin verran roolipeliaiheen ulkopuolelle meneviä artikkeleita. Eipä tuo liene maailmaa kaada.
 • Lähdin tässä siitä, että syötteet on tarkoitettu käytettäviksi. Jos joku haluaa syötteensä pois tuosta aggregaatiosta tai jotain voisi poistaa tai tarkentaa syötteen terävöittämiseksi, niin se onnistuu mainitsemalla asiasta. Samoin voin lisätä tuohon kamaa, jos joku kertoo että mitä, ja jos oma blogi ei näy tuossa tuoreesta päivityksestä huolimatta, niin siitä voi kertoa. Itseasiassa minulta saa nuo RSScompiler-tunnukset, jos haluaa virittää tuota aggregaattia isommin.
 • Blogspot-blogeissa on Atom-syötteet RSS:n sijaan. Varmaankin jos olisin valinnut jonkin järkevämmän aggregaatti-palvelun, niin se olisi tukenut myös Atom-syötteitä. Kun nyt kuitenkin aloitin tällä, niin ajoin Atom-syötteet Yahoon konvertteripalvelun läpi ja muunsin ne RSS-syötteiksi lennosta. Tämä se on sitä tulevaisuuden cloud computingia.
 • Burgerin Notebook on hämmästyttävän resistantti html-revinnälle, jolla rss-syötteen saisi tehtyä. Sinänsä se on kyllä yksinkertaisesti koodattu, mutta tavalla, joka hämmentää toivottomasti automaattiset rss-syötteentekijät, joita kokeilin. (Uskoakseni ydinkysymys on se, että blogin pääsivu on tosiasiassa uudelleenohjaus vuodenaikakohtaiselle sivulle, jossa varsinainen sisältö on.) Pitäisi ohjelmoida oma, että saisi revittyä Vuorelan blogista syötteen. Traagista. Saa suorittaa jos inspiroi, itse en ehdi ihan lähitulevaisuudessa.
 • Aggregaatti näyttää tarjoavan aika epämääräisessä järjestyksessä noita vanhoja blogauksia. Pitää seurata sitä vähän aikaa, että onko tämä vain vanhojen arkistojen järjestyksessä tämä omituisuus; sehän on sinänsä sama, jos se kuitenkin jatkossa lisää uudet viestit oikeassa järjestyksessä. En myöskään vielä tiedä, että lisääkö tuo tosiasiassa uusia viestejä itseensä niin kuin pitäisi, ja jos lisää niin kuinka nopeasti. Jos tuo ei tosiasiassa toimi lainkaan oikein, niin siinähän sitten olen ja joudun vaihtamaan toiseen palveluun kokonaan.

Tuon feedin voi kopioida tuosta omaan käyttöönsä jahka alkaa toimia (tai sitä voi käydä kurkistelemassa täällä, jos ei ole tottunut keräämään syötteitä). Periaatteessa ainakin tuon pitäisi olla aika uskottava väline koko suomalaisen roolipeliblogosfäärin seuraamiseen kerralla. Isoa etuahan tuosta ei ole, jos on jo kerännyt omaan käyttöönsä rss-syötteet noista blogeista, paitsi siltä osin että Sami kuitenkin maanisesti spämmää minua ja pakottaa päivittämään tätä syötettä, jos joku perustaa uuden blogin tai vaihtaa blogia tai vastaavaa; tämä on siis sillä lailla loppukäyttäjän kannalta itsestään ajan tasalla pysyvä. Pitääkin oikeastaan opettaa Sami viilaamaan tuota itse, niin minun ei tarvitse.

Jatkokehittämistä varten luettelen tässä blogit, joita tuo ei nyt huomioi: Burgerin päiväkirjan lisäksi Pelinjohtajan päiväkirja vastusti aggregatisointia; ei mikään iso menetys, käsittääkseni tuo on jo loppunut. (Aggregaattihan ei tee mitään staattisilla kohteilla.) Muut blogosfäärin blogit sain käsittääkseni mukaan.

Mitä jatkokehittämiseen tulee, niin tuohon voisi lisätä myös suomalaisia roolipelifoorumeita, verkkokauppoja tai muita resursseja jotka päivittyvät, jos sellainen inspiroi. Tai sitten voi tehdä useampia syötteitä, jos haluaa tarkentaa vähän tämän sillisalaatin sijaan.

13 Comments

 1. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 27.04.2010

  Kun tarkemmin nyt katselen tuota syötettä, niin näyttäisi tosiaan siltä, että se vetää hatustaan noiden artikkelien päiväykset; yksikään päiväys ei tosiasiassa ole itse viesteissä niin kuin tuo RSScompiler väittää. Aika outoa.

  Pitänee tältä illalta tunnustaa tappioni ja katsoa tätä uudemman kerran kunhan asia vähän hautuu; järki sanoisi, että vähimmällä pääsen kun vaihdan toiseen palveluun, joka kenties osaa lukea päivämäärät oikein alkuperäisistä syötteistä.

 2. Sami Koponen Sami Koponen 27.04.2010

  Haa, hyvä homma, että ehdit säätää! Yksi koko blogosfäärin kattava feedi olisi kyllä vallan kova sana. Tässähän alkaa kohta uskoa, että tosiasiassa kehitämme kelpo median roolipelikulttuurille.

 3. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 27.04.2010

  Jatkoinpa vielä säätämistä kuitenkin vähän. Nähtävästi tuon RSScompilerin ongelma on siinä, että se vain ottaa kohdesyötteet http-osoitteen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, poimii säädetyn määrän viestejä kustakin, keksii päästään niille päiväykset ja syöttää ne kyseisessä aakkosjärjestyksessä eteenpäin. Aika selkeä bugi, ei taida olla ihan vielä käyttökunnossa tuo palvelu.

  Vaihdoin palvelun Feedjumbleriin, niin johan jekkasee. On se helppoa, kun osaa edes vähän.

 4. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 27.04.2010

  Joo, tämä Feedjumbler on aika lupaava. Poistin vielä Ars Ludon listalta – sen syöte-url on jotenkin härö ja se on nähtävästi joka tapauksessa lopettanut päivittämisen, joten ei paina paljoa. (Tuo syötteessä näkyvä “Error” jne. on siitä kotoisin, uskon että se menee pois nyt kun poistin Ars Ludon aggregaatiosta.) Muuten tuo syöte on nähdäkseni ihan uskottavasti aikajärjestyksessä. Saa nähdä, että miten nopeasti se päivittyy – ilmainen kun on, niin tokkopa hyvin monta kertaa päivässä. Toisaalta ei tässä oikeastaan jäniksen selässä olla tällaisessa, itseäni kiinnostaa enemmänkin se että en missaa mitään kiinnostavaa.

  Aggregaatiossa tällä hetkellä olevia syötteitä voi tarkastella asioikseen erilliseltä sivulta. Tykkään.

 5. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 27.04.2010

  No, nyt se saa välttää tältä illalta. Nähtävästi Blogger/blogspot-blogien kanssa on vielä jotain häikkää – väitteestään huolimatta tuo Feedjumbler ei nähtävästi ole niiden kanssa suoraan yhteensopiva, kun sain virheilmoitusta lisätessäni ne siltään sinne. Toisaalta nyt kun lisäsin niiden Yahoo-putken kautta pyöritetyt rss-versiot, niin ne näkyvät kyllä Firefoxissa, mutta tuo WordPress jättää ne jotenkin huomiotta eikä näytä niitä. Olkoon tältä erää, lisää säätöä myöhemmin.

 6. Navdi Navdi 28.04.2010

  Hyvä idea. Joskin tuo ilmeisesti laittaa näkyville uusimmat blogimerkinnät riippumatta kirjoittajasta, josta seuraa, että saattaa näkyä viimeisimpien joukossa useita blogauksia samasta blogista. Kuten nyt esim. neljä linkkiä Jim Raggin blogiin. Olisiko viisaampi jos näkyisi vain viimeisin tietystä blogista?

  Blogosfäärin lyhytkuvauksista: oma blogini on kuvauksen mukaan yhä “omistettu Pathfinderille”, vaikka siellä on kyllä muutakin, varsinkin viimeaikaisissa.

  • Sami Koponen Sami Koponen 28.04.2010

   Jes, päivitin blogikuvausta.

 7. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 28.04.2010

  Se olisi minustakin parempi, jos tuon saisi suodattamaan mukaan vain yhden viestin yhdestä blogista. Ei nyt ole vielä sattunut vastaan sellaista aggregaattoria, joka tekisi tismalleen sen toivotun. Pitäisi varmaan kuitenkin tehdä oma, jos kerkeäisi.

  Lisäksi tuo bugittelee jotenkin tuo syöte välillä. Veikkaan sen liittyvän noihin blogspot-syötteisiin joita se syö, pitää tutkailla asiaa. Toimii kuitenkin periaatteessa.

 8. Nuurori Nuurori 28.04.2010

  Mjaah, nyt ei oo ongelmana lamentations, vaan se, ettei näy mitään. Onko vika vaan selaimessa (Firefox) vai käyttäjässä C(O.o)?

 9. Eero Tuovinen Eero Tuovinen Post author | 29.04.2010

  Se on tuossa syötteessä se vika. Olisin havaitsevinani, että se on aina välillä niin hidas vastaamaan, että esim. tämä WordPressin syöte-widget kyllästyy odottamaan sitä. Voi olla tuon Feedjumblerin palvelimen hitautta (ei ole varsinaisesti hirveän pro palvelu), tai sitten tuo käyttämäni Atom->RSS-konversio hidastaa sitä jotenkin. Jos syötettä operoi itse esim. Firefoxin aktiivikirjanmerkkinä, niin sen voi usuttaa uudelleenlataamaan niin monta kertaa, että onnistuu.

  Tuo tuntuisi toimivan ihan siististi silloin kun toimii, ja tässä vaiheessa näyttäisi että se toimii kuitenkin valtaosan päivää. Ei tietysti mitenkään ihanteellista. Pitää varmaankin jossain vaiheessa katsella, että olisiko tuon Feedjumblerin tilalle jotain parempaa.

 10. Nuurori Nuurori 29.04.2010

  Joo nyt se taas toimii. Pitää siis käydä kioskilla kun nakit höyryää.

 11. shaman42 shaman42 30.04.2010

  Itse sain tuon Burgerin Päiväkirjan napattua talteen google readerin avulla. Nyt GReader ilmoittaa aina, kun sivuille on tehty muutoksia, eli on se ainakin mahdollista jotenkin :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.