Press "Enter" to skip to content

Uudet kotimaiset roolipelijulkaisut

Vuodesta 2016 on eletty puolet ja heinäkuinen Ropecon siintää jo taivaanrannassa. Lienee siis sopiva hetki tehdä pieni yhteenveto tänä vuonna jo julkaistuista kotimaisista roolipeleistä ja siitä, mitä vielä on luvassa.

Kärsimättömät voivat loikata tekstin loppuun, jonne listaan kaikki nimikkeet.

Alkuvuoden roolipelijulkaisut

Aloitetaan OSR-skenen puolelta, eli 1970- ja 1980-luvun Dungeons & Dragons -pelin retroskenestä. Suomen tuotteliain roolipelikustantaja James Raggi on julkaissut Lamentations of the Flame Princess -nimikkeensä kautta jo kolme uutta D&D-skenaariota. Rafael Chandlerin kirjoittama World of the Lost on pulp-henkinen viidakkomiljöö, josta löytyy dinosauruksia vastuksiksi ja muinaisia rauniota tutkittavaksi. Toinen tänä vuonna ilmestynyt valmismiljöö on England Upturn’d, joka kuvaa 1600-luvun monimutkaisesta sisällissodasta kärsivää Englantia. Jobe Bittman puolestaan kirjoitti perverssejä demoneja sekä kieroutuneita velhoja pursuilevan Towers Two -skenaarion Dave Brockien luonnoksen pohjalta. OSR-materiaaliin kuuluu myös Daniel Nefflingin patreon-kustannetusta materiaalista koostuva Crypt of Doom 2015 -kokoelma, josta löytyy sekalaisia hirviöitä, taikaesineitä ja skenaarioideoita. Nyt on hyvä hetki tutustua Nefflingin tyyliin ja liittyä patreon-tukijaksi, jos jälki vakuuttaa.

Kokonaan itsenäisiä roolipelijulkaisuja on tälle vuodelle mahtunut tähän mennessä kaksi. Severi Pihlaisen Weltkrieg käsittelee sodankäynnin synkkää puolta, kun pelaajahahmot joutuvat vastakkain etnisen puhdistuksen jälkien kanssa. Peli toimii Stalker-roolipelistä tutulla FLOW-sääntöjärjestelmällä. Wille Ruotsalainen puolestaan on julkaissut kalevalaiseen Suomeen sijoittuvan Roudan maa -roolipelin. Ruotsalainen on jo aiemmin julkaissut samannimisen maailmalähdeteoksen, mutta nyt mukana ovat myös HeroQuest-roolipelistä poimitut säännöt eli kaikki mitä roolipelaamiseen muinaissuomalaisissa maisemissa tarvitaan.

Mike Pohjolan Myrskyn sankarit (2013) ja Miska Fredmanin Astraterra (2014) ovat molemmat nuorille aloittelijoille suunnattuja roolipelejä. Ne ovat myös saaneet kiitettävästi tukea lisäjulkaisujen kautta. Astraterraan ilmestyivät alkuvuodesta Otus Mekanikus -hirviölisäosa ja kolmen seikkailun kokoelma Mutkia matkassa. Myrskyn sankareiden maailmanvalloitus puolestaan otti taas muutaman askeleen, kun peli julkaistiin englanninkielisenä käännöksenä.

Pohjoismaiseen roolipelaamiseen (mikä tarkoittaa pitkälti larppaamista) keskittyvä Solmukohta-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Suomessa tai tarkkaan ottaen Suomen ja Ruotsin välisellä risteilyllä. Tuttuun tapaan tapahtuman yhteydessä julkaistiin pari roolipelaamista käsittelevää artikkelikokoelmaa. Larp Politics käy läpi yhteiskunnallisia larppeja sekä yhteiskunnallisten & sosiaalisten kysymysten käsittelyä larpeissa. Larp Realia taas analysoi viime aikojen tärkeimpiä larppeja ja larp-skenen keskustelunaiheita. Molemmat kirjat ovat ilmaiseksi ladattavissa Solmukohta-tapahtuman verkkosivulta.

Tulevia julkaisuja

Tulevista roolipelijulkaisuista puhuminen on aina hieman epävarmaa, koska harrastustoiminnassa voi tulla odottamattomia viiveitä. Luottavaisin mielin uskallan kuitenkin odottaa Miska Fredmanin Sotakarjuja sekä Risto Hiedan Syöksykierre-Nick -peliä. Ensimmäinen on räiskintä/toimintatrilleri-kamaa, jossa ihmissikasotilaat voivat pelin edetessä löytää inhimillisen menneisyytensä. Jälkimmäinen puolestaan on tarinankerrontapainotteinen peli, jossa pelaajat luovat yhteistyössä huimia tarinoita. Molemmat pelit olivat joukkorahoituksessa keväällä ja saivat sen verran rahoitusta kasaan, että teosten julkaiseminen onnistuu.

Kohtalaisen varmana tikkinä voi odotella myös Ville Vuorelan Praedor-lähdeteosta Salaisuuksien kirja. Tarjolla on ilmeisesti erilaisten Jaconian kulttien esittelyä ja niihin liittyvien noitavoimien läpikäyntiä, uusia hahmojen kykyjä sekä useampi esimerkkiskenaario. Vuorela on pohtinut blogissaan myös Borvaria-tarokki -korttipakan tekemistä, jossa ideana on pelillistää Borvarian tutkimista. Nähtäväksi jää, eteneekö tämä ajatus julkaisuksi asti.

Risto Hiedan 1990-luvun minipelien kokoelman eli Nordic Compendiumin julkaiseminen on viivästynyt muutaman vuoden, mutta aihetta käsittelevässä ketjussa on näkynyt toiveikkaita elonmerkkejä. Myrrysmiesten kustantaman kokoelman julkaisupäivä voisi hyvinkin olla tämän kesän aikana. Jukka Sorsa on edistänyt myös Hood-nimistä henkilökohtaista pelisuunnitteluprojektiaan, jossa seikkaillaan kuuluisan metsärosvon jalanjäljissä. Tämänkin pelin pitäisi ilmestyä vielä ennen vuoden loppua.

OSR-materiaalia tapaa syntyä runsaasti ja verrattain pienellä kynnyksellä, koska käyttökelpoinen materiaali voi olla varsin monimuotoista. Onkin siis odotettavissa, että tälle vuodelle mahtuu vielä jotain julkaisuja Raggilta tai Nefflingilta. Ainakin OSR-materiaalia tarjoilevan Siniset luolat & valkoiset lohikäärmeet -googleryhmän tekemästä yhteisjulkaisusta SLVLzinestä pitäisi olla tulossa kakkosnumero tämän vuoden aikana.

Yhteenveto pelitarjonnasta lisätietolinkkeineen

Kuten aiemminkin on ollut puhetta, julkaisun määritelmä on hieman epämääräinen. Tästä sumeasta logiikasta huolimatta totean, että tänä vuonna päästäneen ainakin tusinaan uuteen kotimaiseen roolipelijulkaisuun. Tuttuun tapaan pelien nimet toimivat linkkeinä pelien kotisivuille, ostopaikoille tai muille lisätietoa tarjoaville sivuille.

Lamentations of the Flame Princess
World of the Lost: kampanjamiljöö D&D-peliin
Towers Two: skenaario D&D-peliin
England Upturn’d: kampanjamiljöö D&D-peliin

Wille Ruotsalainen
Roudan maa: seikkailupeli kalevalaisesta Suomesta

Severi Pihlainen
Welkrieg: sotaa käsittelevä roolipeli laajamittaisen etnisen puhdistuksen jäljistä

Solmukohta
Larp Politics: artikkelikokoelma larppaamisen yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta
Larp Realia: artikkelikokoelma tuoreista larp-skenen puheenaiheista

Ironspine
Otus Mekanikus: olentolähdeteos Astraterraan
Mutkia matkassa: seikkailukokoelma Astraterraan
Sotakarjut: toimintaroolipeli tähtienväliseen sotaan osallistuvista ihmissioista (tulossa)

D-oom Productions
Crypt of Doom 2015: kokoelma sekalaista OSR-materiaalia
Syöksykierre-Nick: tarinankerrontapeli huimapäiden seikkailuista (tulossa)

Siniset luolat & valkoiset lohikäärmeet
SLVL-zine #2: D&D-skenaarion ympärille koottu kokoelma monimuotoista OSR-materiaalia (tulossa)

Burger Games
Salaisuuksien kirja: kultteja käsittelevä lähdeteos Praedoriin (tulossa)

Myrrysmiehet
Nordic Compendium: miniroolipelien kokoelma (tulossa)
Hood: seikkailupeli Robin Hoodin ajan Englannista (tulossa)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.