Press "Enter" to skip to content

Tracon 2011 puskee päälle

Ihanteellisesti tästä asiasta kirjoittaisi vasta kun ohjelmakartta on julkaistu, mutta ei sitä loputtomiin odotella: Tracon, tuo animen ja roolipelaamisen yhdistävä tapahtuma Tampereella, on taas tulossa kuun vaihteessa 3.-4. syyskuuta. Traconhan on siitä veikeä tapahtuma, että huolimatta suurista animeharrastajien joukoista tapahtuman tekijät ovat alusta saakka tehneet töitä myös roolipeliohjelman toteuttamiseksi, mikä tekeekin tapahtumasta paradoksaalisesti sekä yhden kotimaan parhaista roolipelitapahtumista että oivallisen tilaisuuden Roolipelitiedotukseen maallikoiden keskellä.

Miksi sinne pitää mennä?

Traconin roolipeliohjelma on perinteisesti korkeatasoista, koska tapahtuman tekijät ovat hakeneet aktiivisesti luentoja, työpajoja ja muuta ohjelmaa kiinnostavilta avustajilta. Pelaaminen ei ole useimmille pääosassa, vaan ennemminkin ihmisten tapaaminen, jo siksikin että tapahtuma on perinteisesti yksipäiväinen ja on vasta viime vuonna revennyt kaksipäiväiseksi. Tästä huolimatta minulla on yleensä vahva pelimeininki Traconissa muutamasta yksinkertaisesta syystä:

  • Traconin tilat ovat ensiluokkaiset ja väkeä ei ole liikaa, joten hyvää pelipaikkaa ei tarvitse etsiä.
  • Tracon ei ole vuoden päätapahtuma Suomen roolipelikalenterissa, joten meininki on yleensä ottaen rauhallisempaa.
  • Tracon on helpossa paikassa, joten sinne tuntuu tulevan paljon kiinnostavia ihmisiä, joilla heilläkin on aikaa ihan vain olla.
  • En ole ihan hiffannut että miksi Tracon tuntuu olevan niin onnellinen osallistumisestamme, mutta niillä tuntuu olevan sellainen periaate, että saamme niin sisäänpääsyn kuin tarvittavat tilat pelien demottamista ja myyntiä varten ilman hirveää kädenvääntöä. Helppo lähteä.

Omasta vinkkelistäni tapahtuma on siis melko lailla täydellinen, siltä on syytä odottaa arvokasta sisältöä. Kohkaisin varmaankin jotain yksityiskohdistakin, jos niistä olisi julkaistu mitään. Esimerkinomaisesti todettakoon, että viime vuonna Matthijs Holter oli tapahtumassa kunniavieraana, mikä oli omaan makuuni verrattain uskottava tikki, samoin kuin kova vääntö Karoliina Korppoon kanssa sen pelisuunnittelun suunnasta. Samansuuntainen viikonloppu jos saadaan nyt aikaan, niin se on kaikki voittoa.

Mitä tiedän Traconin ohjelmasta tänä vuonna

Olemme juonineet Kopos-Samin ja Jim Raggin kanssa, että lähdemme vähän yhteistuumin revittelemään Traconiin. Luvassa on Arkkikiven uuden roolipelivalikoiman perinpohjaista perkausta, rajua demotusta, pelisuunnittelupalaveriä ja muuta vapaata vuorovaikutusta, kaikki käsittääkseni Opus-salien edustan käytävällä (jos tämä sanoo mitään). Viime vuonna olimme samassa paikassa, ja odotan sen sopivan meille tälläkin kertaa oikein hyvin: vähän sermiä demopelejä (ja erityisesti Samin Pyöreän pöydän ritareita) varten kenties, niin a vot. Koitan puhua tuon Jim Ragginkin demottamaan, ja vaikka en olekaan toiveikas (Jimbo osaa olla vähän mörkö välillä), niin saatan itse valmistella sellaisen pähkinänkuoridemonstraation tuosta LotFP-pelistä ihan vain näyttääkseni että mikä se vanhan koulun D&D:n juttu on. Joka tapauksessa kannattaa tulla katsomaan ajantasalla oleva, Suomen ja Euroopan lavein valikoima niin forgelaista kuin OSR-puolenkin pienkustanneroolipelitavaraa, tai vähintäin pelaamaan kampanjamuotoinen erä Pyöreän pöydän ritareita ja jutskaamaan skenen viimeisimmät ilmiöt halki.

Satuin tänään puheisiin tästä Tracon-asiasta Samin kanssa, että kiinnostaako muitakin kotimaisia pelisuunnittelijoita tulla viihtymään kanssamme tuonne Traconiin. Mitä olen puhunut Aapo Alasuutarin (Traconin roolipeliohjelmavastaavana tänä vuonna) kanssa, niin tuolla olisi kyllä tilaa useammallekin kotimaiselle pienkustantajalle ja/tai muuten vain aktiiviselle roolipelaajalle tuolla Tampere-talon kolossa johon meidät on sijoitettu, joten näkisin että ei olisi välttämättä huono tikki liittyä seuraan; varsinainen agendammehan tämän yleisen roolipelikaupan ohessa on kopata ummikoita ja kokeneita roolipelaajiakin aloittelijaystävällisiin demoihin, joilla valotamme roolipeliharrastusta ja viime kädessä rohkaisemme nuorisoa (Traconin dominantti yleisösegmentti) harrastuksen pariin. Tässä olisi tilaa useammallekin puuhastelijalle, uskon että saamme puhuttua kiinnostuneille sisäänpääsyrannekkeet aika tuskattomasti. Lisäksi isompi joukko tämän Ropeconin Suomipelipöydän tyyliin hyötyy logistisesti, kun säätämistä jää vähemmän yhden ihmisen kontolle ja vapaa-aikaa on helpompi pummata.

Sanottakoon tuosta Traconiin lähtemisestä vielä sen verran, että jos joku on lähdössä Helsingistä omalla autolla (tunnin ajomatka, ei ole paha nakki), niin olkaa yhteyksissä niin pakataan Sami ja Jimbo samaan kyytiin. Olen itse tulossa tänä vuonna nähtävästi pohjoisesta suorinta tietä, eli pitäisi katsoa joku muu kyyti tuolle Helsingin osastolle.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.